Sunt un om fericit… din multe motive. Unul dintre ele este acela că am bucuria de a cunoaşte şi că sunt înconjurată de oameni frumoşi, oameni care prin ceea ce creează oferă ce au ei mai bun şi ne bucură privirea şi sufletul. Oameni care mă fac să zâmbesc.
Mă gândeam acum, încercând să găsesc cuvintele potrivite, cum uneori pur şi simplu acestea nu pot exprima ceea ce simt atunci când privesc o anumită lucrare. Aşa mi se întâmplă acum. Dar acest lucru nu mă va opri să vă invit la o călătorie virtuală într-o expoziţie inedită, alături de autoarea exponatelor, un artist complet, Elena Andrei.
De data aceasta nu va fi un interviu clasic, pentru că am vrut, după cum spuneam mai sus, să creez atmosfera unei expoziţii, să ne plimbăm printre exponate şi să stăm de vorbă cu autoarea. Am rugat-o pe Elena să ne povestească despre cum a început călătoria sa în lume artei, cum şi-a descoperit afinitatea pentru pictură. Şi iată ce am aflat:
Elena Andrei: Pe parcursul a 8 ani am făcut şcoala de arte Dinu Lipatti, la specializarea pian. Apoi, mi-am descoperit vocaţia legată de desen în timpul liceului. Până atunci obişnuiam să desenez dar nu consideram că acest lucru va reprezenta ceva pentru mine. Am fost elevă la un liceu de artă, la secţia Arhitectură – Design Urban. Pe parcursul anilor de liceu am început să simt că am o afinitate spre pictură, în ciuda educaţiei exacte ce o primeam în specificul secţiei unde lucram. Mi-a plăcut şi arhitectura, dar la sfârşit pictura m-a câştigat cu totul de partea ei. Am absolvit la secţia Pictură la Universitatea de Arte Bucureşti şi am un master în Arte Vizuale la aceeaşi facultate.
Am vrut să aflu mai multe despre temele pe care Elena le alege pentru lucrările sale, dar şi despre procesul de creaţie, finalizat prin materializarea temelor în picturi şi expoziţii.
Elena Andrei: Temele pe care mi le aleg sunt de obicei foarte vaste. De aceea, ideea ajunge să devină temă într-un timp destul de lung. În momentul în care concep un proiect, îmi place să fie bine structurat, concis și bine documentat. Fac multe schițe, folosind tehnici și ustensile diverse pentru a defini mai bine și a înfățișa ceea ce va deveni lucrarea mea. Pot vizualiza pictura înainte ca ea să existe propriu-zis. Cu fiecare nou proiect, pot vedea îmbunătățiri în execuția mea tehnică și în felul cum percep tema aleasă. Ca și subiect sau temă am ales ființa umană. Îmi place procesul de introspecție care se generează din lucrul cu ființa umană. Precum maeştrii din vremurile străvechi, lucrez cu simboluri pentru a-mi provoca observatorii. Expoziţiile mele au vizat teme ca “Mic tratat despre fiinţa umană”, “Ţesătura umană”, “Ţesătura angelică”. Am avut expoziţii personale în Grecia, România, America şi Canada şi numeroase expoziţii de grup în ţară şi străinătate.
Expoziţia virtuală găzduieşte obiecte din porţelan pictat. Am întrebat-o pe autoarea lor cum a apărut ideea acestei colecţii.
Elena Andrei: Colecţiile de porţelan pictat au apărut din fascinaţia mea pentru stilul de pictură Istoriato, ce îşi are începuturile în secolul 16 în Italia. În această perioadă, pentru prima dată în Europa, articolele de ceramică depășeau funcționalitatea lor practică și deveneau obiecte de artă. Literal, Istoriato înseamnă „cu o poveste în sine“, „care conține o poveste“. Acest stil imită picturile de șevalet renascentiste iar subiectele sunt preluate din povești biblice, istorice sau mitologice. Stilul Istoriato aduce un element nou în decorațiile ceramice: povestea. Prin intervenția picturală, obiectul funcțional se metamorfozează într-un univers viu, animat de lumini și umbre.
Privindu-le am vrut sa aflu cum se nasc creaţiile pictate pe porţelan şi care este drumul parcurs de la idee la obiectul final.
Elena Andrei: Obiectele Istoriato au la bază o idee. Ideea prinde contur prin schițe, iar baza oricărei lucrări de artă clasică este schița. Combinaţiile coloristice găsite pe produsele Istoriato se nasc mai întâi pe hârtie, prin diferite abordări. Dupa realizarea schițelor, se trece la prepararea culorilor – amestecul pigmenţilor praf cu un ulei de liant. Obiectele se pictează cu aceste culori, dar şi cu aur de 18 sau 24 de k şi cu platină. O dată cu arderea pieselor, culorile, aurul şi platina se fixează pe obiect.
Arse la cuptor la temperaturi între 750 şi 850 de grade Celsius, obiectele capătă rezistenţă, iar culorile îşi păstrează strălucirea şi vivacitatea. Această modalitate e diferită de pictarea la rece, care nu conferă rezistenţa culorilor şi nu garantează rezistenţa picturii pe termen lung.
Sunt sigură că aţi găsit şi voi interesant (dacă nu chiar fascinant, ca în cazul meu) drumul parcurs de obiectele de porţelan pictat. Probabil vă întrebaţi cum îşi alege autoarea temele. Eu cel puţin aşa am făcut.
Elena Andrei: Îmi aleg temele în funcţie şi de ce îmi inspiră şi forma obiectului alb. Îmi place să-mi populez universul pieselor mele cu păsări, flori, lumini, umbre şi modele decorative de diferite feluri. O temă preferată este cea a păunului, mă fascinează culorile penelor sale, dar şi simbolistica ce se găseşte în spatele său – reînvierea, imortalitatea.
Nu am putut să nu întreb dacă există o piesă preferată în colecţia de porţelan.
Elena Andrei: Toate piesele colecţiilor mele îmi plac. Fiecare obiect care se naşte este unic şi are propria sa personalitate. Unul dintre seturile mele preferate este setul Păun regal, pe care l-am făcut pentru o comandă specială, nunta unor prieteni buni.
Am vorbit puţin despre lucrări personalizate şi comenzi inedite.
Elena Andrei: Fiecare obiect de porțelan poate căpăta, dincolo de amprenta creativă a artistului, amprenta funcțională a clientului (nume, sigle, logo-uri, motto-uri etc.). O cerere inedită pe care am avut-o a fost aceea de a picta în interiorul unei căni o fată care face baie şi care şi-a lăsat lenjeria şi papucii de casă pe farfurie, iar pe linguriţă ochelarii. Am numit piesa Sink the day, în ideea că în momentul când faci baie scufunzi într-un fel ziua grea pe care ai avut-o.
Am întrebat-o pe Elena la ce lucrează în momentul de faţă şi ce proiecte mai pregăteşte.
Elena Andrei: Lucrez la diferite comenzi, dar şi la obiecte pe care experimentez diferite tipuri de modele. În curand voi începe să lucrez pentru colecţia de iarnă care va cuprinde obiecte specifice sezonului rece. Am început să-mi fac şi site-ul pentru produsele din porţelan Istoriato şi voi avea o colaborare cu Ariel Bijoux, cu un proiect pe care-l demarăm împreună.
Am vrut să aflu dacă Elenei îi plac produsele handmade şi care este părerea ei referitoare la cum este privit lucrul de mână la noi, în comparaţie cu alte părţi ale lumii pe care a avut ocazia să le viziteze.
Elena Andrei: Cred în produsele handmade şi cumpăr deseori astfel de obiecte, de la bijuterii la diferite obiecte decorative. Mi se par originale, pline de personalitate şi vesele.
Cred că fenomenul handmade a prins rădăcini în România şi are un viitor luminos. Din experienţa mea ştiu că în afară se caută produsele de acest tip tocmai pentru gingăşia şi optimismul lor.
Îi mulţumesc Elenei pentru că a acceptat să realizăm acest interviu-articol pe care sper să îl savuraţi cu plăcere şi pe care aş vrea să îl consideraţi un cadou de început de octombrie, din partea mea, a revistei şi, bineînţeles, a Elenei.
Puteţi admira creaţiile pe facebook – profilul Istoriato – Alchimia viselor, pe blog Istoriato şi în curând pe site-ul la care se lucrează intens.
Fotografiile publicate în acest articol îi aparţin Elenei Andrei și au fost publicate cu acordul ei.
Gabriela Stavar
1 februarie
Sunt incantata sa descopar minunile create… Iti urez, cu drag, ca muza sa fie cu tine si sa ne uimesti mereu cu noi "bucatele de suflet".
vavaly
10 noiembrie
adevarate opere de arta ce merita toata consideratia. cred ca portelanurile pictate astfel dau o nota de eleganta si rafinament oricarei mese si pot face mandru pe oricine ca le are. De apreciat absolut toate.
Bohemian Sin
8 noiembrie
splendide!
Elena Andrei
13 noiembrie
Multumesc 🙂
Serbanescu Mihaela
14 octombrie
superbe opere.Felicitari!
Elena Andrei
14 octombrie
Multumesc frumos!
Radu Mihaela
9 octombrie
Minunate. Felicitari!
Iulia Ignat
8 octombrie
foarte frumos
Elena Andrei
14 octombrie
Multumesc 🙂