Colorimetrie

Distribuie articolul:
Share

Orice artizan care începe să lucreze cu fibre, piele, argint, mărgele, fimo şi multe alte materiale, trebuie să aibă o bază despre ce însemnă culoare şi de accea de astăzi vom introduce o rubrică unde vom prezenta noţiuni simple, dar de efect despre colorimetrie.

Să începem lecţia:

După cum se cunoaşte există 3 culori primare : Albastru, Roşu, Galben
Amestecate între ele în părţi egale dau culoarea pământului, maron-ul.

Orice culoare în natură, dacă este copiată sau reprodusă este un amestec de albastru, roşu şi galben. Cele trei culori se numesc „culori primare” sau „culorile vieţii”.

Culorile primare amestecate două câte două între ele dau naştere culorilor secundare: Verde (Albastru+Galben), Violet (Albastru+Roşu), Portocaliu (Roşu+Galben)

colorimetrie

Variind proporţiile de amestecare a două culori primare, variază şi intensitatea culorii obţinute, fiind dominantă culoarea care a fost amestecată în proporţie mai mare.

Dacă suprapunem culorile primare, amestecul ne oferă o paletă impresionantă de nuanţe, de la cele mai închise până la cele mai deschise.

colorimetrie

Neutralizarea culorilor se obţine astfel:
Albastru+Roşu= Violet + Galben = Maro
Roşu + Galben = Portocaliu + Albastru = Maro
Albastru + Galben = Verde + Roşu = Maro

Amestecând cele trei culori primare, creaţi culoarea maro.

Acestea sunt primele noţiuni de bază ale artei culorilor. Ce pot să vă doresc este să descoperiţi fiecare ce v-am scris mai sus şi apoi să trecem la alte noi informaţii.

Comentarii

RELATED POST

  1. Anca

    31 mai

    Imi puteri spune si mie ce culoare neutralizeaza maro -ul ?

  2. samir

    26 iulie

    daca ma poate ajuta cineva cu o informatie,daca combin culoare negru cu galben in proportie egala,ce culoare rezulta?

  3. […] este ghidul vostru în această etapă. După finalizarea procesului de colorare, se lasă la uscat. Dacă este nevoie să reaplicăm culoare pe accesorii, repetăm […]

  4. ismi

    5 iulie

    Interesant.Pe mine m-ar interesa si asocierea ,alaturarea culorilor care sa intregeasca un tablou interesant.

  5. Violet

    21 aprilie

    e gresit! nu rezulta maro, ci gri valoric! Cine e scris articolul ar trebui sa reia experimentele de clasa a doua si sa amestece pe rand, rosu cu verde, portocaliu cu albastru si galben cu violet, sa se lamureasca

  6. artadora

    21 aprilie

    Din combinatia complementarelor nu rezulta maro, cum zici, ci gri, sau gri colorat in spre culoarea care domina.
    Combinarea tuturor culorilor materiale da tot un gri colorat, iar prin amestecul luminilor da alb.
    Maro rezulta daca amesteci o parte de rosu cu doua parti de verde. 1/2 rosu + 1/2 verde da cum am zis GRI.
    Pe un artizan nu cred ca-l intereseaza combinarea culorilor atunci cand realizeaza bijuterii din margele (exclus modelarea cu fimo) ci mai degraba asortarea lor, deoarece nu toate culorile se potrivesc cu unele cu altele. Pot aparea chiar asociatii nefericite, de exemplu rosu langa violet, sau galben cu verde, sau albastru cu verde.
    Culmea, desi culorile sunt frumoase cum stau asezate in curcubeu, luate doua cate doua nu dau combinatii placute ! Adica rosu si orange, orange si galben, galben si verde, verde si albastru, albastru si violet si cel mai dizgratioasa combinatia violet si rosu.
    Cele mai placute combinatii sunt cele dintre complementare, adica rosu + verde 1/2 + 1/2 , orange + albastru 2/3 + 1/3 si galben + violet in proportie 1/4 + 3/4.
    Sau combinatii dintre o culoare pura si nonculoare, adica alb, gri, negru.
    Sau combinatia celor 3 secundare, sau doua cate doua, orange + violet + verde, orange + violet (superba), violet + verde (eleganta), orange + verde (calda) in care sa aveti o nuanta dintr-una mai saturata si din cealalta mai palida, chiar nuantata spre gri, maro. Adica de exemplu sa folositi un lila deschis in combinatie cu verde intens, sau un violet intens in combinatie cu verde de China, olive, deci un verde f inchis.
    Eu framant culorile de peste 30 de ani 🙂 si v-am scris aici din ce-am citit si din proprie experienta.

  7. da'mely biju

    20 aprilie

    steaua culorilor, asa se numeste ceea ce invatm la scoala.

    • Cineva

      14 ianuarie

      ba nu 😐 e o tampenie ce zici

  8. Daca tin bine minte am invatat despre asta in clasele primare la orele de desen unde a trebuie sa pictam cu acuarele cercul culorilor. Mai tarziu am invatat multe lucruri utile despre culori.
    Efoarte utila teoria culorilor si, dupa parerea mea, toti cei care se ocupa de creatie de orice fel ar trebui sa o cunoasca.

  9. da'mely biju

    20 aprilie

    foarte util! multumisc!

  10. […] This post was mentioned on Twitter by Revista Atelierul. Revista Atelierul said: Revista Atelierul Nou – Colorimetrie. Citeste acum http://tinyurl.com/y4k46tv […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share