READING

“Pentru o viață sănătoasă consumați minim 2 litri ...

“Pentru o viață sănătoasă consumați minim 2 litri de apă zilnic!”

Distribuie articolul:
Share

Imbolduri pentru a avea un stil de viață sănătos ne asaltează din toate părțile: de pe canale de televiziune, de radio, din paginile revistelor, de pe internet… Nu cred că trece o zi în care să nu ni se aducă aminte cum și ce trebuie făcut pentru “o viață sănătoasă”.


Pe de o parte suntem îndemnați să cumpărăm produse care introduc în viața noastră noxe, radiații, organisme transgenice, substanțe toxice, alimente rafinate, băuturi alcoolice, alergeni și cred că nici noi nu mai știm ce… iar, pe de alta, ni se spune simplu și sec: ”consumați 2 litri de apă zilnic!”. Iată unde era cheia problemei! Sistemul sanitar va deveni inutil pentru că sănătatea va trimfa în urma consumului celor 2 litri de apă.
Lăsând gluma la o parte, nu mai intru în amănunte legate de sursa de apă, calitatea apei, accesul la apă potabilă, stațiile de alimentare cu apă potabilă învechite (acolo unde acestea există) etc.
De fapt, acest slogan este un demers timid de a ne reaminti că apa, sub toate formele ei, este una dintre cele mai importante substanțe din viața noastră și cu ajutorul ei putem să avem cu adevarat o viață sănătoasă.
Știți bine că viața a apărut și evoluat inițial în apă, de accea, metaforic este numită “leagănul vieții”. Majoritatea așezărilor umane s-au dezvoltat în apropierea unei surse de apă. Toate activitățile noastre, într-un fel sau altul, sunt legate de existența apei, dar în special, procurarea și producerea hranei.
Așa a apărut practica agricola (cu rădăcini milenare) care se numeste Aquaponica.
Denumirea și modelul acestei practici provin din îmbinarea acvaculturii (creșterea și exploatarea animelelor acvatice) cu hidroponica (cultivarea și creșterea plantelor, nu pe sol, ci pe alte tipuri de substrat în prezența unei cantități mari de apă). De fapt aquaponica reunește un sistem acvatic în care se practică creșterea peștilor și altor viețuitoare acvatice cu cel al creșterii legumelor, verdețurilor, fructelor, pe un mediu steril (nisip, vata minerala, etc.) specific hidroponicii .

Mai simplu: apa dintr-un bazin în care cresc pești este condusă într-o zonă în care sunt plantate legume, fructe iar dejecțiile animalelor acvatice devin nutrienți pentru plante. Se formează astfel un sistem în care apa este recirculată, filtrată și curățată în mod natural de către plantele de cultură, putând fi reutilizată pentru împrospătarea apei din bazinele în care vițuitoarele acvatice trăiesc. În acest fel se produce atât proteină animală de bună calitate, cât și legume și fructe organice (fără adaos de substanțe chimice). De asemeni, se face o economie importantă de energie cat și producții însemnate de carne și legume. Mai mult, spațiul necesar unei ferme aquaponice este mult mai mic decât ar fi necesar pentru o fermă traditională organică, deoarece recipientele destinate creșterii plantelor și peștilor, de exemplu, se pot poziționa atât pe verticală cât și pe orizontală. De aici decurge și afectarea minimă a solului, a biodiversității, autoreglarea temperaturii și umidității sistemului aquaponic, folosirea eficientă a spațiului și luminii prin așezarea în stil de cascadă a recipientelor, pe scurt, exploatarea durabilă a resuselor.
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea nostră, produsele din acest tip de ferme ar avea și un preț de ”dumping” pentru că ar necesita cheltuieli minime iar producțiile agricole ar fi considerabile, îndeplinind unul din dezideratele omenirii: hrană pentru toti!
Cu toate că pentru unii ar părea un mod futurist de producere a hranei, de fapt, este unul milenar de agricultură, practicat, de exemplu, în orezăriile din China de mii de ani, ferme asemănătoare existând și în Mexic sau în Egiptul antic.
Mai recent, acest sistem a fost adaptat și pentru creșterea puilor de găină in locul animalelor acvatice iar rezultatele au fost uimitoare.
În mod logic ar urma înterebarea: “de ce nu se utilizează acest mod de producere a hranei la scară largă?”
Răspunsul poate pare simplist… cat va mai exista un strop de petrol pe Terra se va investi timid în soluții alternative din orice domeniu de activitate. Așa că, mai avem de așteptat… Dar viitorul începe azi!

Comentarii

RELATED POST

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Revista Atelierul. Revista Atelierul said: Revista Atelierul Nou – “Pentru o viață sănătoasă consumați minim 2 litri de apă zilnic…. Citeste acum http://tinyurl.com/279grel […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share