Vă spuneam săptămâna trecută că vom folosi cane-ul făcut din Skinner blend-ul nostru şi azi vă voi arăta cum se fac trei tipuri de mărgele din acel cane:
Pentru început, tăiem din cilindrul nostru capetele şi punem bine resturile, pentru că le vom folosi mai încolo. Apoi reducem o bucată din cane, rulând cilindrul pe suprafața de lucru până ajunge la o grosime de diametru 0.5 cm.
Cane-ul rezultat nu trebuie să fie perfect, pentru că micile imperfecţiuni şi diferenţe de grosime oricum nu se vor vedea. Tăiem şi punem deoparte o bucată din acest cane (cam 10 cm) şi apoi bucata rămasă o tăiem în patru părţi egale. Punem cele patru bucăţi una lângă alta şi le rulăm pentru a le lipi. Putem repeta aceşti paşi de oricâte ori, dar de fiecare dată discurile se vor micşora, pierzându-se din detalii.
Acest cane se numeşte „lace cane” sau „dantelă” şi este foarte ușor de folosit: cu o lamă specială pentru lut polimeric sau un cutter curat şi ascuţit tăiem feliuţe cât mai subţiri din acest cane şi apoi le punem peste o bază făcută dintr-o bucată de lut (aici putem folosi resturi de lut rămase de la alte proiecte – cum lutul va fi acoperit în întregime, nu contează ce culoare are).
După ce mărgeaua este acoperită cu lut, o învârtim de câteva ori între palme, pentru a nivela marginile dintre felii, şi o găurim.
La fel se poate acoperi orice formă de mărgea. Dacă vrem sa facem mărgele tub, pregătim o bucată de lut pe setarea cea mai mare a maşinii de paste (dacă nu aveți maşină de paste, pregătiţi un dreptunghi de grosime 3 mm, cât mai uniform), apoi o înfăşurăm pe un băţ de frigărui (sau ceva asemănător – ac de tricotat, scobitoare) şi tăiem lutul după ce e înconjurat o dată băţul:
Puteți coace această bază, pe care apoi să o acoperiți cu felii din cane, sau puteți direct să o acoperiți. În cazul în care baza este crudă este posibil să se deformeze în timp ce o acoperiți, așa că vă recomand să o coaceți.
Folosind cane-ul original redus putem tăia felii pe care să le punem din loc în loc pe o mărgea, sau putem să acoperim o mărgea „în relief”. Tăiem felii de grosime 2-3 mm, cu care acoperim o bază de mărgea. Pentru a ne asigura că nu se vede culoarea bazei, o acoperim cu o foaie foarte subțire obţinută din resturile de la tăierea cane-ului iniţial:
După ce am pus toate bucăţile de cane, folosind o pereche de mănuşi chirurgicale, rulăm uşor mărgeaua între palme. Dacă apăsaţi mai tare, spaţiile libere dintre bucăţile de cane se vor umple şi mărgeaua va fi uniformă. Mănuşile chirurgicale se folosesc la finisarea mărgelelor, pentru a nu rămâne amprente, dar aveţi grijă să nu rămână culoarea pe ele – eu am câte o pereche pentru culori deschise, una pentru închise şi una pentru negru. O altă problemă la folosirea lor este că mi se încălzesc mâinile destul de tare, dar cum nu trebuie ţinute foarte mult, e ok.
Cam atât pentru azi. Dacă v-a inspirat tutorialul şi aţi făcut mărgele urmărindu-l, trimiteți-ne un email la [email protected] cu poze şi o să le arătam în galeria articolului.
Rox
5 mai
@Ada: Cred ca o sa fac tutorial si cu bulls eye, pentru niste margele la care e nevoie de delimitarea clara intre straturi. Daca ai poze cu cane-ul alb negru, sau cu produsul final, si vrei sa ni le trimiti, putem sa le punem la galerie, pentru inspiratie (cu credit, bineinteles)
@artadora: De la toate proiectele si margelele au ramas bucatele care nu s-au putut folosi, si le-am pus pe toate intr-o cutiuta si le folosesc ca baze, dar totdeauna caut noi baze si idei pentru a face margelele mai usoare si cu mai putin lut.
Am fost ieri la un magazin de margele si am luat cateva modele de margele de lemn, o sa experimentez:)
artadora
3 mai
Sunt frumoase, insa cred ca faci cam multa risipa de material, chiar cane.
Am lucrat si eu margele cu model (brain-cane, degradeuri, mokume-gane) dar am pus fasiile subtiri din fimo pe margele din lemn nevopsite ci putin lacuite. Le-am rotit bine in causul palmelor si le-am ascuns marginile spre interior la gaurile bilelor din lemn.
Sunt prin magazine si tuburi din lemn pe care se poate aseza la fel cane-ul.
N-am lucrat inca ceva cu aceste margele, dar maine pot sa le fotografiez si sa va trimit poze 🙂
Felicitari pentru tutorial !
ADArt
3 mai
Interesant tutorialul. Am observat ca efectul „lace” este mult mai vizibil daca cane-ul initial nu provine dintr-un skinner blend ci dintr-un „miez” invelit in straturi de lut polimeric de culori contrastante (cane tip „bulls eye”). Eu am facut din staturi alb/negru succesive si am obtinut un efect tare interesant ;). Pentru cei carora le place tehnica e o variatiune ce merita incercata.
Tweets that mention Mărgele cu Skinner Blend | Revista Atelierul -- Topsy.com
3 mai
[…] This post was mentioned on Twitter by Revista Atelierul. Revista Atelierul said: Revista Atelierul Nou – Mărgele cu Skinner Blend . Citeste acum http://tinyurl.com/283nqr7 […]