De benzi desenate am mai auzit, chiar și de americanul comics, dar de fanzină am dat prima oară în hoinăreala mea întâmplătoare pe net și nu aveam idee care-i treaba. Ei acum, recunoașteți că nici voi nu știați (măcar așa să mă simt și eu bine…:). M-a atras rezonanța deosebită a titlului și nu m-am putut abține să nu-i iau la întrebări pe cei care se ocupă de crearea acesteia. Mi-a răspuns amabil Ileana Surducan (http://ileanasurducan-fr.blogspot.com/), una dintre artistele echipei. Iată conversația care mi-a hrănit curiozitatea:
R.F. În primul rând, ce este o fanzină?
I.S. O fanzină este o revista realizată nu neapărat de profesionişti, dar în mod cert de entuziaşti, cu minimum de mijloce şi maximum de efect, care se distribuie de obicei gratuit şi are o temă/tentă culturală… A noastră se numeşte Glorioasa Fanzină (în româneste, ca doar scopul nostru subtil este popularizarea romanului grafic -asta e un fel frumos de a spune banda desenată- în Cluj, dar şi în România).
Pentru cine vrea să ne vadă, avem un blog, glorioasafanzina.blogspot.com, si primele 4 numere au fost puse pe Scribd. De la primul număr, colectivul s-a schimbat la fiecare revistă. Unii oameni s-au retras, alţii au rămas, au apărut colaboratori noi… Până la numărul 3 fanzina s-a distribuit gratuit, deoarece am fost ajutaţi de Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca. Apoi am început să o vindem, iar la numărul 5 am schimbat formatul.
R.F. Cum s-a născut fanzina cea glorioasă?
I.S. Totul a început cu o glorioasă idee! În 2007 am participat la un atelier de bandă desenată, organizat de lectoratul francez al Facultăţii de Litere, şi coordonat de Simon Liberman si Olivier Brion. Din ce ne-au spus şi ne-au arătat ei, în Franţa există reviste de benzi desenate pe toate drumurile, practic orice student de la arte se poate lăuda că a participat într-o fanzină, sau că a înfiinţat una. Şi pe principiul “Dacă ei au reuşit, putem şi noi încerca”, eu şi sora mea am dat sfoară în ţară şi am strâns o mână de oameni iubitori de bandă desenată. Astfel a apărut primul număr al Glorioasei Fanzine.
R.F. Cât de glorioasă este această inițiativă, într-un context artistic mai puțin deschis către benzi desenate și producții de acest gen?
I.S. Este atât de glorioasă, că măreţia ei nu încape în cuvinte! Cel mai greu este să convingi publicul că banda desenată nu este un gen numai pentru copii, şi că Piff şi Hercules nu e cea mai memorabilă bandă desenată din câte există.
R.F. Care este motivația voastră inițială? Ce vă face să continuați?
I.S. Am vrut să vedem dacă se poate! Și s-a putut.
Şi-apoi ne-am zis: Dar nu se pune, dacât dacă reuşim să scoatem şi următorul număr! Şi apoi următorul. Şi următorul. Plus că fiecare nouă fanzină trebuie să fie mai bună decât cea dinainte. Mai mulţi colaboratori! Mai multe benzi desenate! Mai amuzante! Mai multe fanzine vândute! Faimă intenaţională! Cucerirea Lumii!
Acestea sunt, pe scurt, idelurile nobile care ne animă.
R.F. Ce feedback ați primit până acum la ceea ce faceți?
I.S. În general, oamenii se bucură că există o asemenea iniţiativă. Iar clujenii au primit fanzina cu braţele deschise şi plini de entuziasm, atât timp cât s-a distribuit gratuit… Apoi, când am început să o vindem, au primit-o ceva mai reţinuţi, dar tot zâmbind încurajator…
R.F. Cum vedeți viitorul fanzinei? În următorul an? În următorul deceniu? 🙂
I.S. În viitorul apropiat, globul de cristal ne spune că vom lansa al șaselea, al şaptelea şi al optulea număr, şi le vom da cu 4 lei. În viitorul îndepărtat, aceste numere vor fi vânate de colecţionari pasionaţi şi se vor vinde la licitaţii prestigioase, pe muuuulţi bani. Nu mai bine le cumpăraţi acum?
R.F. Ce le propuneți pasionaților de benzi desenate care sunt la început?
I.S. Dacă sunt cititori, atunci au trei fronturi de atac: Banda desenată franţuzească, clasică şi contemporană, manga japoneză şi comicsurile americane (de calitate, dacă se poate). Există mari diferenţe între cele trei şcoli, ca stil, ca subiecte abordate, ca mod de a istorisi o poveste în imagini, dar fiecare are artişti valoroşi. Dig in, and have fun!
Dacă sunt desenatori începători… e musai şi obligatoriu să citească cât mai mult, şi cât mai variat (da, da, banda desenată se citeşte mai mult decât se priveşte!). Şi să nu încerce să-şi formeze de la început un stil, ci să experimenteze diverse tehnici. Practice makes it perfect!
Dacă doriți mai mult: Acum fanzina se găseşte în cafeneaua Qvo Vadis, (Pe strada Mihai Eminescu, nr. 13, Clu-Napoca) la preţul de 4 lei.
Dacă doriţi să colaboraţi la Glorioasa Fanzină, nimic mai simplu! Trimiteţi-ne un mail pe glorioasa.fanzină@gmail.com, si câteva desene – ilustraţii – benzi desenate, ca să ne lămurim despre ce e vorba.
Interviu: Ralu Faur
GabytzaART
11 iunie
Dragele mele colege!
Va imbratisez cu drag si ne vedem la lansarea Atelierului :*