A trebuit să postez doar poze cu păsări ale Adrianei Dogaru (teaser pentru numărul 3 al revistei Atelierul), dar blogul ei este plin de obiecte minunate. Vă las pe voi să le descoperiţi la adresa http://stephanie333-vlad.blogspot.com/.
1. Ce te-a determinat să devii artizan în handmade?
Am devenit artizan dintr-o întâmplare: primele figurine (miniaturi) pe care le-am creat aveau scopul de a-l învăţa pe fiul meu culorile şi animalele. De aici gama s-a diversificat, am început să experimentez tot mai mult şi, după mai multe aprecieri pozitive legate de munca mea, am început să privesc lucrurile în perspectivă.
2. De ce continui să te duci la târguri de handmade, când acum toată lumea se crede « artizan » ? Ce înseamnă un târg de handmade pentru tine?
Merg la târguri handmade doar ca şi cumpărător, culmea! Încă nu mi-am fãcut curaj să vând la târguri, mi se pare o lume fascinantă, însă căreia trebuie să i te dedici, să o urmezi pretutindeni. Clienții mei mă ştiu doar din mediul on-line sau sunt oamenii din jurul meu. Totuşi, cred că nu oricine are şansa să fie cu adevărat artizan, publicul triază, elimină.
Un târg handmade e locul ideal de unde să pleci cu produse pentru sufletul tău, să cunoşti oameni minunați, care nu au încetat să viseze. E un soi de… tărâm de zâne şi poveşti!
3. Care produse handmade te reprezintã ? Şi mai ales de ce ?
Produsele handmade care mă reprezintă sunt cele care ascund în spatele lor povestea copilăriei. Îmi plac lucrurile care mă fac să râd, să visez, lucrurile colorate, vesele; şi le testez mereu – fie că e vorba de propriile produse sau de produsele altcuiva- prin zâmbetul copilaşului meu. Copiii nu ştiu să mintă, ce le place lor e pur, inocent, minunat!
4. Care sunt materiale preferate cu care lucrezi?
Lucrez mult cu fimo – e prima dragoste! 🙂 Am descoperit recent fetrul şi îmi place să lucrez, cu el ies nişte minunăţii şi de aici! Mărgeluţele… hmm, sunt şi ele fascinante! Le dau forme, le aşez în mici bijuterii, le combin, apoi le las să plece! Cu ele termin cel mai repede, aş putea crea mii de lucruri într-o singurã zi dacă aş avea non-stop toate cele necesare.
Îmi aleg materialele în funcţie de starea de spirit, eu mă plictisesc destul de repede şi îmi place să diversific mereu. Dacă nu am inspiraţie pentru fimo, trec la cusut, tăiat, lipit, dacă nu, sar la mărgeluţe, conectori, zale, lanţuri.
5. Ce sfat îi dai unei persoane ce vrea acum să devină artizan handmade? De ce are nevoie pentru a reuşi?
Cel care vrea să devină artizan handmade trebuie să ştie să VISEZE! Şi la propriu, şi la figurat. Să îşi ia inspiraţia de peste tot, să nu uite să fie copil, dar să nu renunţe la perseverenţă, autodepăşire, seriozitate. Se munceşte mult în acest domeniu şi de multe ori rezultatele financiare nu sunt pe măsura muncii depuse. Ar avea, deci, nevoie de încredere în sine, seriozitate, perseverenţă şi de dispoziţia de a visa!
6. Ce calităţi trebuie să aibă un artizan handmade din punctul tău de vedere?
Orice artizan trebuie să fie serios cu sine însuşi. Să ştie exact ce vrea, să nu lase nicio zi să treacă fără a crea ceva nou. Şi multă, multă inspiraţie (o găseşti peste tot, doar să vezi dincolo de cenuşiul care ne înconjoară).
7. Crezi că handmade-ul a devenit simplu comerţ sau este încă pasiune?
Cred că este încă o pasiune. Însă doar pasiunea nu ţine loc de foame. Cei care văd în munca de handmade doar profit financiar se înșală şi sunt, cu siguranţă, rapid eliminaţi. Handmade înseamnă, în primul rând, suflet.
8. Care a fost senzaţia primei comenzi? Dar mai ales ce ai simţit când ai vãzut o persoanã complet necunoscută purtând cu mândrie un produs realizat de către tine?
Senzaţia primei comenzi a fost un amestec de uimire şi mare bucurie. Mi s-a întâmplat să văd o pereche de cercei pe care cineva îi comandase prin poştă la o persoană, pe stradă şi am simţit o mare mândrie! Eram un soi de vedetă undercover, lumea mă cunoştea, însă nu mă recunoscuse de la… ochelarii de soare!
9. De ce crezi ca s-a ajuns la kitsch în handmade?
Nu asociez niciodată handmade-ul cu kitsch-ul, kitsch înseamnă, pentru mine, produse în serie, pe bandă, fără alt scop decât profitul imediat. Handmade-ul e sus, printre nori, în suflete, în culori (uite rima!). Cele două se elimină reciproc.
10. Cum se împacă meseria de artizan cu cea de mamă?
Se împacă foarte bine! Băieţelul meu vede totul ca pe o joacă, el e inspiraţia mea! Şi, atâta timp cât ne jucăm, nu putem crea decât lucruri minunate, din poveştile citite seara, din vise senine! Zburăm, ne jucăm, râdem! Mi-ar plăcea să se simtă fericirea în produsele mele!
Zebru
20 iulie
Păsăroii sunt ai mei acum 🙂 Sunt fenomenali, stau si ciorovaiesc toata ziua pe raft. Din cand in cand, fac loopinguri prin casa 😉
Adriana
19 iulie
Multumesc mult pentru interviu, e o onoare pentru mine sa ma aflu pe paginile revistei Atelierul! va doresc tuturor inspiratie si mult succes!
mihaella.ion
20 iulie
Multumin frumos, pastram legatura!