“Produsele noastre sunt modele originale sau inspirate după modele existente in lume. Nu veţi găsi nicăieri în România lucruri asemănătoare (exceptând cazul în care cineva ne copiază produsele). Toate broşele şi accesoriile beneficiază de garanţie de 3 luni, fără comentarii. Garanţia înseamnă repararea sau înlocuirea gratuită a produsului.”
Astfel se prezintă FimoBox pe net. Dar recunosc ceea ce mi-a atras atenţia pe site-ul de prezentare au fost pandantivele şi cerceii realizaţi din jeleuri.
1. Ce te-a determinat să devii artizan în handmade?
E flatant că mă numeşti artizan, cred însă că sunt doar o persoană total egoistă care se relaxează lucrand produse micuţe şi colorate pe care are sanşa de a le vinde.
Bine, e o definiţie ciudată, recunosc. Primele broşe le-am făcut după ce am fost total dezamăgită de ce cumpărasem cu destul de mulţi bani. Deşi materialul părea a fi unul rezistent, s-a stricat de la prima purtare.
Aşa că m-am supărat şi am comandat fimo pentru prima oară. A se nota că ştiam ce se poate face cu el doar din nişte tutoriale şi că nu îmi imaginam că vreodată voi ajunge să particip la un târg.
Primele încercări au fost absolut îngrozitoare, dar pur şi simplu am adorat usurinţa cu care se poate modela şi oportunităţile de combinare a culorilor. De atunci nu m-am oprit din a crea diverse forme, personaje.
2. Ce este “Fimobox”?
“Fimobox” e şansa de a schimba o ţinută într-o singură secundă. “Fimobox” e varianta cea mai simplă de a fi deosebit. Am încercat să ofer cât mai multe opţiuni potenţialilor clienţi. De aici şi materialele diferite pe care aleg să le folosesc.
3. Cu ce se diferenţiază „Fimobox” de ceilalţi artizani, care este conceptul propus?
A crea ceva deosebit nu implică doar a avea materialul ideal. De aceea cred că orice element care este versatil, care oferă opţiuni diferite de purtare este unul dezirabil. Conceptul de bază stă în noţiunea de satisfacţie totală a clientului. Îmi doresc ca oricine alege să cumpere produsele “Fimobox” să aibă garanţia unui lucru bine făcut, a unui obiect lucrat de mână, cu migală şi cu personalitate. Pentru a transpune acest lucru în realitate, fiecare dintre obiecte are o garanţie de trei luni.
4. Care produse handmade te reprezintă? Și mai ales de ce ?
Mereu spun că aş purta oricare din lucrurile pe care le-am făcut. Cred că fiecare broşă, fiecare pandantiv pe care le-am făcut, conţin o parte din mine. Nu spun ca am inventat ceva extraordinar, ci doar că am reuşit să transpun într-un mod plăcut, formele clasice. Mă mândresc cu minunatele culori ale dinozaurilor prietenoşi, cu acurateţea formelor ciupercuţelor, cu detaliile de pe broşele vintage.
5. Care sunt materiale preferate cu care lucrezi ? Am văzut pe blog pandantive şi cercei din jeleu de unde a pornit această idee de-a dreptul insolită?
Primul material cu care am lucrat a fost lutul polimeric, aşadar sunt cel mai ataşata de el. Îmi place felul în care pornesc de la un simplu bloc de material şi ajung ca după un timp să ţin în mână un porcuşor, un ursuleţ sau o căpşună.
De asemenea, iubesc să lucrez cu materiale textile, în special cu cele pe care le reciclez din vechi rochii de casă, fuste, bluze.
Ideea cu pandantivele şi cerceii din jeleu mi-a venit acum o vreme, când o prietenă, studentă la Arte, căuta nişte accesorii funky pentru o prezentare de moda. Atunci i-am propus o brăţară din ursuleţi de la Haribo. Formele lor remarcabile, culorile plăcute şi textura uluitoare m-au atras de la început.
De atunci am ales să mă axez pe variante cât mai practice, cât mai rezistente. Le-am lăcuit, am ataşat tortiţe şi am încercat să găsesc metode de a evita cât mai mult contactul cu pielea caldă, ce ar fi putut topi jeleul. Sunt accesoriul ideal pentru persoanele care nu au nimic împotriva salivatului la infinit.
6. Cum alegi titlurile pe care le oferi produselor? Ce este mai întâi ideea/titlul sau produsul?
În acest caz trebuie să-i acord credit prietenului meu. El este responsabil cu actualizarea şi postarea pe blog. Procesul este următorul: după ce am terminat lucrul la un produs, acesta este fotografiat într-un loc special (pe balcon pe la prânz, fie ca ninge sau sunt 40 de grade) şi apoi descarcăt şi prezentat pe blog. Titlurile sunt alese să fie cât mai simpatice şi cât mai explicite.
7. Ce i-ai recomanda unei persoane ce vrea să se apuce acum de handmade? De ce consideri că are nevoie pentru a realiza obiecte unice şi să-şi poată defini stilul personal?
Sprijin, creativitatea şi inventivitatea. Oricine are imaginaţia şi răbdarea necesară ar trebui să facă acest lucru. Există o etică a domeniului, totuşi. A copia e un lucru total diferit de a te inspira.
8. Crezi că handmade-ul a devenit simplu comerţ sau este încă pasiune?
Din martie anul acesta am participat la peste 10 târguri. N-am fost deloc încântată de multe dintre produsele pe care le-am văzut. Cred că există un public pentru orice. Numai că a participa la târguri cu lucruri aduse din magazine, a le desigila şi a le prezenta ca fiind făcute de „bunicul meu, care e bijutier”, nu e tocmai definiţia produselor handmade. Se vede de la o poştă cine face acest lucru din pasiune.
Îi poţi recunoaşte pe artizani dupa mâinile care par a nu sta locului vreo clipă, după felul în care reuşesc să creeze adevărate minunaţii parcă din nimic.
Cei care lucrează din pasiune nu îi refuză pe cei care nu-şi permit să-şi cumpere lucrurile făcute de ei. Întotdeauna găsesc o manieră demnă de a oferi.
Sunt mereu cu zâmbetul pe buze şi se bucură mai tare de compania celorlalţi decât de sumele încasate la sfârşitul zilei.
9. Care a fost senzaţia primei comenzi? Dar mai ales ce ai simţit când ai văzut o persoană complet necunoscută purtând cu mândrie un produs realizat de către tine?
Prima comandă a fost pentru două gărgăriţe pe o frunză. O broşă romantică, zicea clienta mea. Cel mai plăcut moment a fost când a văzut brosa şi aproape că a ţopăit de bucurie. Nu cred că ar fi putut fi mai explicită încântarea ei. A fost destul de ciudat când am văzut prima persoana care purta ceva făcut de mine. Eram la un târg, într-un mall, şi brusc am văzut venind spre mine o tânără care purta un ursuleţ panda pe bluza mov.
O vreme n-am putut decât să mă holbez deloc politicos la ea şi apoi am întrebat-o de unde o are. Confirmarea achiziţionarii online a venit imediat. Mi-a mărturisit că toate colegele de la munca o invidiază de fiecare dată când o plimbă prin lume.
Cred că aş putea trăi numai din mulţumirea de pe chipul oamenilor care apreciază ceea ce fac. Bine, aş trăi săracă, dar tare, tare fericită!
10. Daca revista Atelierul ar organiza un târg de handmade ai participa la acesta?
Cu siguranţa aş participa, cu mare plăcere.
Casin Roman
23 septembrie
Intr-adevar produsele sunt foarte haioase, foarte dragute si calitative in acelasi timp. Sunt un client fidel al produselor voastre, motiv pentru care apreciez mult ceea ce faceti. Recomand tuturor!
Dacian Moon
8 august
„Produsele noastre sunt modele originale sau inspirate după modele existente in lume. Nu veţi găsi nicăieri în România lucruri asemănătoare (exceptând cazul în care cineva ne copiază produsele).” … sau se inspira din aceleasi site-uri straine 😀
Oricum, felicitari pentru initiativa 🙂 sunt foarte haioase.