Am cunoscut-o pe Adina la evenimentul Atelierul din Braşov, unde m-a/ ne-a încântat cu produse handmade de inspiraţie pisicească. Am vrut să aflu de ce a ales acest motiv pisicescşi cred că acest interviu este mai mult decât clar : Adina realizează produse handmade alături de “asistentele ” sale Jinx şi Daria.
1. Cine este Le Bijou Joyeux în timpul liber, când nu realizează produse handmade?
Le Bijou Joyeux sunt eu, Adina, proaspăt absolventă a facultăţii de Sociologie, domeniu ce nu are vreo legătură cu lumea handmade. Sunt “mămică” a două pisici superbe, Jinx şi Daria aka Muscă, pe care îmi place să le numesc asistentele mele. Jinx are deja experienţă, însă Daria mai are de învăţat; face parte din familia LBJ de aproape o lună, dar se pricepe la încurcat aţe şi la testat fetru.
În timpul liber îmi place să mă joc cu aparatul foto, iar în drumeţii acesta devine prietenul meu de nădejde deoarece mă ajută să imortalizez peisajele întâlnite. Ador fotografia macro pentru că aceasta îmi oferă posibilitatea de a surprinde mici detalii: stropii de rouă de pe petalele unei flori, o mică insectă ce se ascunde pe o frunză sau pe un fir lung de iarbă.
2. Eşti un artizan handmade care se pricepe a realiza minunăţii artizăneşţi din diferite materiale. Spune-ne, ce te-a determinat să practici această “meserie”? Ai avut un “profesor” care te-a ghidat sau ai fost un autodidact?
La început am luat totul ca pe o joacă. În timpul liceului ţin minte că îmi făceam cercei din diferite mărgele pe care îi asortam cu bluzele pe care le purtam. Ajunsesem să am zeci de perechi de cercei de care m-am plictisit însă destul de repede. Nu ştiu exact cum mi-a venit ideea să mă apuc de modelat fimo şi de pictat ceramică, dar dintr-o joacă am ajuns să am de fapt o mică afacere. Dacă la început ofeream prietenelor creaţiile mele, am ajuns într-un final să postez pe blog şi să am primele cliente. Pot spune că am fost autodidactă, dar normal, am apreciat şi admirat munca altor artizani.
3. Am observat pe blogul tău mai multe produse ce au ca sursa de inspiraţie pisicile: Fraţii Miaunescu, Where’s my tail, Moris cel Mov, de unde a pornit această idee? Cine este Moris?
Păi este simplu. Întotdeauna am fost înconjurată de pisici, iar această sursă de inspiraţie se găseşte pretutindeni. Iubesc animalele, în special pisicile, fapt ce se poate observa cu uşurinţă în creaţiile mele. Majoritatea au şi un nume, iar în spatele fiecărui personaj se află şi o poveste pe care am dezvăluit-o sau am ţinut-o doar pentru mine.:) Motanul Moris îmi aminteşte de copilărie şi de fapt în el ne putem regăsi şi noi: poate fi vesel, posomorât, mândru, optimist, jucăuş. Îşi schimbă culoarea în funcţie de starea de spirit, aşa că este mereu altfel.
4. Am observat că ai versuri din George Topârceanu, amintiri din copilărie la descrierea produselor. Care sunt sursele tale de inspiraţie?
După cum am mai spus, o sursă importantă de inspiraţie o reprezintă pisicile de care sunt înconjurată. Consider că orice poate deveni o sursă de inspiraţie, aşa că viaţa cotidiană îmi oferă mereu idei noi pe care să le pot pune în practică. Acum îmi sunt de folos culorile toamnei, care mi se par pur şi simplu fascinante.
5. De ce aceesoriile tale sunt vesele şi tutu-urile îndrăzneţe?
Cum altfel ar putea fi accesoriile mele când am două asistente pe măsură? Bijuteriile sunt vesele pentru că prin ele încerc să aduc o pată de culoare într-o zi mohorâtă, sau un zâmbet pe chipul celor care le poartă. Cât despre tutu-uri cred că este simplu de spus de ce sunt îndrăzneţe. Nu oricine poate purta un tutu cu mândrie. Fie că este negru sau colorat, acesta reprezintă un obiect vestimentar nonconformist. Fetele ce poartă aşa ceva sunt fete stăpâne pe ele însele, care nu se tem să arate puţin altfel. Aşadar, tutu-urile sunt îndrăzneţe pentru că şi “stăpânele” lor sunt îndrăzneţe.
6. Ce planuri artizăneşti ai pentru viitor?
Nu prea îmi fac planuri, aşa că îmi este greu să spun ce voi face în continuare. Vreau să încerc totuşi să fac şi altceva pe lângă bijuterii şi tutu-uri. Mă tentează să realizez nişte rochiţe, dar pentru acest lucru mai trebuie să experimentez puţin cu maşina de cusut.
7. Unde vom putea admira produsele realizate de tine în viitor? Care este urmãtorul târg la care vei participa ?
Produsele mele pot fi admirate şi achiziţionate atât de pe blogul meu , cât şi de pe site-uri dedicate handmade-ului http://www.breslo.ro/Shop/lebijoujoyeux şi http://www.crafty.ro/LeBijouJoyeux/
Nu ştiu care va fi următorul târg la care voi participa pentru că nu obişnuiesc să merg la prea multe. De obicei le aleg doar pe cele care se desfăşoară într-un loc drăguţ, boem, care să se potrivească cu lumea aceasta minunată a handmade-ului de calitate.
8. De ce crezi că s-a ajuns la o uniformizare în handmade? Prin uniformizare mă refer la acei artizani care nu propun nimic nou ca produse ci doar copiază anumite modele de pe Internet?
Pentru că multe persoane au început să facă bijuterii sau alte obiecte lucrate manual doar de dragul de a câştiga ceva bănuţi. S-a pierdut farmecul pasiunii şi al dăruirii în cazul nou-veniţilor în lumea handmade. Aceştia nu încearcă să aducă ceva nou, ci preferă să-i copieze pe cei care se pricep. O copie nu va putea însă niciodată să depaşească şi nici măcar să egaleze originalul, aşa că munca lor mi se pare în zadar. Mai sunt şi excepţii, dar acei artizani talentaţi îşi fac loc cu uşurinţă şi vor fi percepuţi ca artişti. Situaţia celor care doar copiază mi se pare însă jenantă. Pentru mine un obiect handmade înseamnă unicitate, pasiune, suflet. În cazul unui produs copiat aceste trei aspecte pe care eu pun preţ nu se regăsesc… Nu-ţi transmit nimic despre cel ce a făcut produsul respectiv, sunt goale şi lipsite de farmec.
9. Care a fost cel mai interesant feedback pe care l-ai primit la adresa produselor tale?
Nu aş putea spune exact, dar mă bucur nespus când primesc un mesaj în care clienta îmi mulţumeşte pentru produs şi în care îmi spune că este foarte, foarte încântată. De obicei o comandă este însoţită şi de o mică atenţie din partea mea, pentru că îmi place să-mi surprind plăcut clientele. Cel mai important aspect este să-ti fie apreciată munca, iar bucuria cea mai mare este atunci când clientele revin cu plăcere în micul tău magazin virtual sau te recomandă şi prietenelor ei. Tocmai feedback-ul pozitiv mă face să merg mai departe şi să creez lucruri care să aducă măcar o părticică de bucurie.
10. Cum vezi viitorul handmade-ului, crezi că se va ajunge la kitsch-ul extrem sau acesta va fi eliminat încet şi bine?
Cred că acest aspect ţine atât de artizani, cât şi de cumpărători. Şi obiectele lucrate manual pot deveni foarte uşor kitsch-uri, atunci când sunt prea încărcate sau prost lucrate. Dar potenţialii cumpărători ar trebui să separe kitsch-ul de artă şi să aleagă produsele de calitate. Gusturile însă nu se discută, aşa că la această întrebare nu poate exista un răspuns clar. Dacă suntem optimişti, atunci vom spera ca obiectele handmade de proastă calitate să dispară treptat, dar acest lucru se poate întâmpla doar în cazul în care vom învăţa să selectăm ceea ce cumpărăm. “Arta nu înseamnă gustul cultivat, înseamnă să cultivi gustul.”(Nikki Giovanni)
NO COMMENT