Viaţa în pixeli

Distribuie articolul:
Share

Tutorial de Ileana Mircea

Din punctul meu de vedere tot ce ne înconjoară este un mozaic.

Cele mai cunoscute exemple de mozaic din istorie sunt realizate din bucăţi mici de piatră sau de sticlă prinse în mortar. Este surprinzător câţi oameni sunt convinşi că numai această tehnică, ce implică doar aceste materiale poate fi numită mozaic.

Artizanii din zilele noastre încearcă să se detaşeze de această formă clasică de artă, utilizând pentru realizarea mozicului orice materiale ce le sunt la îndemână, pe care le înglobează apoi într-un liant ce le va ţine unite pentru totdeauna.

După un an de experimentat mozaicuri  atât „convenţionale” cât şi „neconvenţionale” eu rămân pro „mozaic tradiţional”, respectiv cel ceramic, care necesită modelarea fiecărei pietre în parte.

Scurt dicţionar de termeni:

Pietricelele  individuale ale mozaicului, de cele mai multe ori de formă cubică, se numesc tesserae.

În funcţie de forma şi distribuirea tesseraelor există mai multe tipuri de mozaic:

(1) Opus vermiculatum – Tesserae-le, de cele mai multe ori identice, de formă curbă sunt de dimensiuni foarte mici. Se mai numeşte şi tehnica de portret.

(2) Opus tessellatum – Pietrele de formă geometrică regulată (cubică) sunt aşezate simetric orizontal şi vertical sub forma distribuirii „cărămizii aparente”. Aşezarea tesserelor pe acceaşi linie, atât vertical cât şi orizontal, sub forma unui „caroiaj” definesc tehnica ce se numeşte opus regulatum (3).

(4) Opus sectile – Este o formă a încrustaţiei. Tesserae-ele de dimensiuni mai mari, de cele mai multe ori din marmură, reprezintă chiar şi o formă completă. Opus sectile este înrudit cu mozaicul florentin.

Opus sectile

Mozaic florentin

(5) Opus palladianumAceastă tehnică utilizează forme neregulate de piatră. Pietrele se aşază într-un mod asimetric şi aparent haotic .

Măsuţa  „Phoenix”

De ce Phoenix? Pentru că este o măsuţă de cafea ce a renăscut dintr-un scaun. Astfel scăunelul a fost „redus la tăcere” cu 15 cm ajungând la înăţimea de 30 de cm, dimensiune necesară pentru noua utilitate a obiectului de mobilier.

Mozaicul ce vi-l prezint se apropie cel mai mult, din punct de vedere al tehnicii de realizare, de opus palladianum.

Etapele de realizare sunt următoarele:

1. Se realizează „pauza” ( desenul schematic pe care se vor aranja pietrele).

2. Se fixează foaia cu desenul cu ajutorul unor baghete de lemn bătute cu nişte cuie în planşetă (sau pe un plan orizontal stabil).

3. Plăcile de faianţă/ gresie se taie în baghete de o lăţime de 2-3 cm. Baghetele se taie apoi la ghilotină. Pietrele noi rezultate, pătrate sau de forme neregulate,  se „modelează” cu ajutorul unui cleşte cu cap vidia.

4. Mozaicul se începe dintr-un colţ si se urmăreşte desenul fixat pe planşetă.

5. După terminarea aşezării pietrelor se preapară  „papul”. Acesta se obţine din faină şi apă fierte luată de pe foc. Papul se aplică pe o foaie „de împachetat” un pic mai mare decât dimensiunea mozaicului, ce se lipeşte apoi peste acesta. Se presează bine cu ajutorul unei cârpe până când prin foaie se pot „citi” pietrele de mozaic.

6. A doua zi, foaia se taie cu un cutter pe mariginile mozaicului şi se scot baghetele de lemn.

7. Pe şezutul scaunului (şlefuit în prealabil) pe care va fi aşezat mozaicul se aplică prenandez.

8. Se potriveşte mozaicul pe şezutul scaunului şi se presează. Se lasă o zi.

9. Se udă foaia lipită pe mozaic şi se dezlipeste. Se curaţă cu un burete şi cu o perie moale resturile de pap rămase.

10. Apoi se chituieşte cu ciment ( CM 11/ CM 17) amestecat cu apă. Se aplică peste mozaic asigurându-te că toate rosturile sunt umplute.

11. După 10 minute mozaicul se sterge cu un ziar şi… e gata!

Eu am vopsit măsuţa imediat după montarea mozaicului dar se poate face şi în prealabil. La fel şi micşorarea picioarelor scăunelului.

Avantajul realizării unei astfel de piese de mobilier este că nu trebuie să faci niciun compromis, cum ai face de exemplu când trebuie să-ţi alegi o măsuţă dintr-un magazin, iar culorile nu sunt în ton cu restul camerei tale. Aşa că nu mai pierde timp căutând piesa de mobilier dorită…Do It Yourself!

Nu-i aşa că arată minunat măsuţa creată de Ileana?

O piesă de mobilier cu mozaic, creată de tine, cu mult drag şi răbdare poate fi un cadou de Crăciun cu totul deosebit pentru cineva drag.

Comentarii

RELATED POST

  1. Glappy

    23 mai

    Și aș recomanda pentru chituire, chit aquastatic, pentru că în momentul în care verși un pahar cu apă peste mozaic și se scurgă, nu să se infiltreze apa printre rosturi. Chitul se poate găsi în orice culoare. Este mai scump, dar merită

  2. Glappy

    23 mai

    Doar pare simplu. Este foarte important desenul și modul în care așezi pietricelele.

  3. Carmen

    5 decembrie

    Interesant. Felicitari!
    Toate cele bune!

    Cu drag, Carmen

    • Andreea

      8 decembrie

      Foarte tare! nu stiam ca mozaicul se face atat de „simplu”! Chiar vroiam sa imi decorez un pervaz cu ceva mozaic. Ma apuc imediat 🙂

      Am o intrebare: pentru rosturi,pot folosi ciment colorat? sau se pot vopsi dupa (rosturile)?

      Multumesc!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share