READING

Teoria cromatică a lui Cenninno Cenninni [în handm...

Teoria cromatică a lui Cenninno Cenninni [în handmade]

Distribuie articolul:
Share

Culoarea nu este nici lumină şi nici doar pigment, este o senzaţie ce depinde de sursa de iluminare, de cantitatea de lumină pe care o primeşte, de acuitatea vizuală a indivizilor (fie pictori sau simpli privitori) şi de obiectul în sine pe care se aplică culoarea.

Începem astăzi cu prima teoria cromatică, cea a lui Ceninno Ceninni (1370-1440) aplicată produselor handmade.

Temelia artei şi începutul oricărui lucru manual se bazează pe desen şi culoare”.

A fi un bun pictor pentru Cenninni înseamna a fi un iscusit ucenic în serviciul unui meşter de la care să-şi însuşească tehnicile artistice, un bun desenator şi un bun matematician, experimentele plastice nefiind printre caracteristicile esenţiale ale unui artist. Un bun pictor trebuia să inventeze subiectele, nu să le mimetizeze pe cele pe care le observa în natură, în jurul său.

Cenninni este cel care introduce în teoria picturii şapte culori fundamentale: alb, negru, roşu, galben, galben deschis, verde, albastrul ultramarin la care avea direct acces prin prelucrarea unor anumite substanţe, minereuri, plante, în combinaţie directă cu combustia.  Prin diluarea acestor şapte culori sau prin combinările lor, pictorul avea acces la o gamă cromatică variată.

Voi aveţi produse ce respectă aceste culori? Dacă da, daţi-ne un link.

 

Pozele ataşate sunt preluate de la artizanii : Emilie VereşAdina Rău, Beggar, DacianaDax, Oana Rapeanu, Trimbulind Zanzibar, LaChatterie, Adela Talpeş, Cnitit, Arabela, Elfina, b&w.shop, AlinaPanait

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share