Primii tăi paşi în handmade

Distribuie articolul:
Share

De multe ori, rudele, cunoscuţii sau prietenii mă întreabă „cum să mă apuc de handmade, cum să devin artizan şi artist, cum să fac şi eu minunăţii ca cele pe care le văd la târgurile de handmade sau pe blog-urile de specialitate de pe Internet ?”. De fiecare dată, răspunsul meu este: cu primul pas. Descoperă-ţi talentul şi transformă-l în hobby, iar mai apoi transformă hobby-ul în vis şi la urmă transformă visul în realitate.

Bun, dar totuşi cum începi efectiv? Simplu ca bună ziua, cu primul obiect. Nu te hazarda în a crea obiecte complicate sau care necesită o investiţie prea mare. Fiind încă la început şi neştiind încă dacă chiar ai talent sau e doar o toană, încearcă ceva simplu, ceva care nu presupune cine ştie ce eforturi şi cu materiale pe care le ai în casă sau care sunt uşor de procurat.

Spre exemplu, dacă doreşti să experimentezi crearea de bijuterii,  caută nişte mărgele vechi prin casă, câteva fundiţe sau poate nişte năsturaşi şi confecţionează-ţi un accesoriu. Poate fi o brăţară, un colier, o pereche de cercei  sau orice altceva îţi trece prin minte. Apoi, poartă-le cu mândrie la şcoală sau la birou. Confecţionează mai multe produse din materialele ramase, experimentează, iar dacă colega de birou sau de bancă te întreabă de unde le-ai achiziţionat eşti pe drumul cel bun. Şi uite aşa faci rost şi de primul client, care se va duce şi se va lăuda cu noua achiziţie în cercul de prieteni şi îti va aduce noi clienţi.

Când ai vândut deja câteva produse, cu banii obtinuţi îti poţi cumpăra noi materiale. Învaţă noi tehnici de lucru cu diferite materiale (de exemplu învaţă să lucrezi cu Fimo sau cu sârma) şi astfel, experimentând şi jucându-te vei găsi tehinica care ţi se potriveşte cel mai bine. Cum faci asta? „Sfântul Google” si site-urile cu tutoriale şi sfaturi sunt prietenii tăi.

Broşă camee Amanta lui Sherlock Holmes – Ulabelula

Mai jos găseşti câteva sfaturi despre ce trebuie să eviţi atunci când intri în lumea handmade.

1. În primul rând şi cel mai important este să nu copiezi munca altora.

Una este să te inspiri dintr-o tehnică anume şi alta este să o reproduci întocmai. Întotdeauna adaugă unui tutorial sau unei idei găsite undeva propiul tău stil, propria ta viziune asupra stilului/trendului/metodei respective. Copiatul este o metodă de a te înşela pe tine, pentru că niciodată nu vei evolua şi nu îţi vei lăsa creativitatea să zburde în creaţile tale. Nu vor fi creaţile tale, ci ale celui pe care l-ai copiat; chiar dacă sunt lucrate de tine, stilul şi amprenta celui după care te-ai inspirat se văd în lucrările tale.

2. Nu porni de la ideea că „nu pot pentru că nu mi-a ieşit cum văd eu creaţia mea”.

Nimeni nu s-a născut învăţat, nimeni nu a creat ceva perfect din prima încercare. Până şi lui Dumnezeu i-au trebuit 7 zile să îşi desăvârşească creația, aşa că încearcă o data, nu a mers, mai încearcă. Ca să îţi fie mai uşor, întotdeauna încearcă să ai de la început o mică idee despre ceea ce vrei să faci, eventual o mică schiţă pe hârtie. Personal, nu lucrez cu schiţe pentru că mereu îmi vin alte idei pe parcurs, dar mereu am o idee de la care pornesc.

Garnet Bracelet – Enijewelry

3. Uită comentariile negative.

Niciodată nu te descuraja după unul sau două comentarii negative. Nu uita că gusturile nu se discută, iar dacă obiectul creat de tine este pe placul tău şi reprezintă stilul tău de a fi şi de a privi lucrurile este perfect şi cu siguranţă în lumea asta mare mai sunt oameni care gândesc ca şi tine.

4. Nu crea doar pentru a vinde.

Creează în primul rând pentru tine, pentru a te mulţumi pe tine, nu doar pe client, despre asta este vorba în handmade. De asemenea de aici vine succesul şi, cum îmi place mie să spun, puritatea handmade-ului. Orice maşină în ziua de azi poate crea, dar degeaba dacă în obiectul respectiv nu este pus un pic de pasiune şi de iubire pentru frumos.

5. Dacă am început să creez cu siguranţă sunt în elita artiştilor.

Mai ai mult de străbătut şi de muncit până o să ajungi acolo, aşă că rezervă-ţi în primul rând titulatura de creator de handmade şi pe urmă vezi unde te poartă paşii destinului tău artistic. Şi nu uita, când începe să meargă treaba, atunci este vremea să îţi transformi hobby-ul într-o afacere. Ca să faci asta trebuie să te gândeşti ce formă juridică va îmbrăca afacerea ta, astfel să o aduci în legalitate şi să poţi vinde în mod legal şi corect!

Cercei mozaic Black&White – Pumpkin Design

După ce ai citit acest articol, nu îţi rămâne decât să treci la treabă şi să creezi primul tău obiect.

Mult succes şi, cine ştie, într-o zi poate vei ajunge sa dai sfaturi în Revista Atelierul.

Comentarii

RELATED POST

  1. catalina

    27 decembrie

    Am si eu o intrebare referitoare la legalitatea handmade-ului:daca doresc sa particip la targuri, sau sa colaborez cu diverse magazine, imi este util doar carnetul de mestesugar?Nu ma pot arunca cu capul inainte facandu-mi un pfa sau o intreprindere individuala, sa platesc taxe si alte minunatii cand nici nu stiu ce vanzari voi avea.

    • mihaella.ion

      27 decembrie

      Pentru a putea vinde la targuri ai nevoie de un statut legal de PFA, II sau alte forme.
      Cat despre colaborarea in regim de consignatie cu diverse magazine, ia legatura personal cu ele si discuta termenii colaborarii.

  2. cum pot sa va trimit niste fotografii

    • Toate informatiile referitoare la modul de a colaborare cu noi le gasesti la sectiunea Contact de pe site.

  3. multumim pentru sfaturi si as vrea sa va arat ce lucruri fac din hartie

  4. atelier d.amalia

    22 august

    tare bun acest articol, si foarte adevarat … si eu am inceput dintr-o joaca, in urma cu vreo 4 ani cand simteam ca trebuie sa ma joc mai mult cu copiii mei si sa le insufle ideea de frumos, de lucru manual, de creatie … de atunci nu ma mai pot opri … sunt momente in viata cand am reusit sa fac lucruri importante cu banii obtinuti de pe urma vanzarilor … dar nu e o regula. In primul rand imi place sa fac pentru sufletul meu … si sunt incurajata cand cei din jur apreciaza si dau valoare proiectelor mele … dar nu toata lumea e facuta pentru asa ceva … trebuie doar sa gasesti in interiorul tau darul si talentul cu care ai fost inzestrat …

  5. Loredana

    21 februarie

    Poate dati si niste informatii despre partea legala : ))..un subiect destul de amalgamat pe forumuri si uneori cu un limbaj cam abstract pentru necunoscatori. Ceva secrete utile : )) ? Sau ceva despre contracte de colaborare, consignatie…

  6. Kikimiki

    10 februarie

    @ Amy,ma bucur ca (poate ) ti-a fost de ajutor acest articol si imi cer scuze pentru raspunsul intarziat ,dar din nefericire am fost bolnava si nu am intrat pe net.Cat despre intrebarea ta ,iata raspunsul : Ästa depinde NUMAI DE TINE!Urmareste-ne in continuare si vei afla de ce intr-un nou articol 😉
    Iti urez cu mult drag , spor la lucru si o zi frumoasa ,plina de iubire,veselie ,voie buna si inspiratie!

  7. Amy

    7 februarie

    Inainte de toate, multumesc pentru articol.
    Apoi…”cand incepe sa mearga treaba”?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share