Nu știu câți dintre voi ați încercat vreodată să faceți origami sau pentru câți a devenit un hobby, însa eu am descoperit această artă pas cu pas și mă uimește și provoacă în continuare. De la început m-a fascinat ideea că poți crea dintr-o bucată de hârtie multe, foarte multe lucruri. Te simți asemenea unui sculptor stând în fața unei bucăti de lut care va deveni prin inspirație și muncă ceva frumos.
Despre origami sau îndeletnicirea plierii hârtiei se poate spune că este o artă prin rezultatele sale, însa dacă te gândești la procesul de realizare, amintește de algoritmii matematici.
Așadar, pentru voi cei care intenționați să faceți origami sau sunteți la început, m-am gândit să scriu acest articol cu unele recomandări pe care le-am învațat, nu atât din cărți cât din exercițiu.
1. Folosiți pentru început hârtii de dimensiuni mai mari și de culoare albă, apoi treptat micșorați dimensiunea hârtiei și investiți în hârtie colorată. Primul lucru, deoarece vă va fi mai ușor să învățați modelul, iar al doilea, deoarece la început e nevoie de exercițiu, ceea ce implică un consum mare de foi.
2. Aveți grijă ca foile folosite să fie pătrate perfecte. Același lucru e valabil și dacă veți lucra pe formă de dreptunghi, hexagon sau pentagon.
3. Începeţi cu modele simple pentru a vă obișnui cu tehnica, apoi abordați modele mai complicate.
4. Faceți îndoituri foarte exacte, respectând pe parcursul realizării modelului liniile deja existente.
5. Faceţi îndoituri ferme, apăsați bine cu degetele hârtia, în final modelul va fi bine evidențiat și va arăta frumos.
6. Pentru aceasta, folosiți-vă de un suport tare, cum ar fi o masă sau o suprafață de lemn. În timp, încercați să dobândiți același rezultat facând modelul în aer, fără un suport.
7. Cumpărați-vă o carte de origami. Vă va familiariza cu limbajul specific, cu formele de bază și modelele cele mai cunoscute.
8. Folosiți, pe lângă suportul vizual și pe cel video – vă va fi mai ușor să urmați un model dacă vedeți realizarea lui animată. Căutați resurse pe internet – site-uri dedicate, bloguri şi videoclipuri.
9. Urmăriți cu atenție pașii din diagrame, nu săriți pași și respectați-le ordinea, îndoiți exact așa cum arată diagrama, un pas greșit sau nefăcut strică rezultatul final.
10. Exersați. Trebuie să știți că un model nu iese uneori din prima. Exersați până ce puteți reface modelul din memorie corect.
11. Aveți răbdare la început, aceasta vă va aduce reușita și, pe parcurs, exactitatea.
12. Fiindcă este vorba de hârtie, este important ca mâinile și suprafata de lucru să fie perfect curate.
13. Folosiți hârtie de calitate, pentru că asta se va vedea la sfarșit! Si nu uitați, cu o hârtie prea subțire veţi face un model fragil, iar cu una foarte groasă veţi obține îndoituri superficiale.
14. Împărtășiți unui prieten acest hobby și lucrați împreună, unde-s doi puterea crește și rezultatele sunt pe măsură.
15. Distraţi-vă făcând origami și surprindeți-vă apropiații cu mici cadouri făcute de voi prin această tehnică.
Acestea fiind spuse, vă doresc spor la împăturit și chef de joacă!
Erik
21 iulie
Buna. Am facut de multe ori stelute ca si alea ce le-ati pus in imagine, am primit o hartie speciala pentru asa ceva, sunt de mai multe culori si is mate pe o parte si pe cealalta is vopsite …vroiam sa va intreb daca stie cineva din greseala cumva unde se poate cumpara astfel de hartie pe la noi, eu am incercat in librarii , si tot felu de magazine de genu unde au tipuri de hartii si nu am gasit nicaieri, acele hartii care am avut eu erau aduse din asia…si acuma nu mai am , ar fii tare bine daca s-ar putea gasi si la noi … daca ma poate ajuta cineva cu vreo idee…?! Multumesc
codruta
4 martie
Eu un singur lucru am incercat sa fac din hartie (e drept ca am incercat de mai multe ori pana a iesit bine :P), un cocostarc. Am invatat cu ajutorul unui video de pe Youtube, unde sunt o gramada, asa cum ai spus si tu, e usor sa inveti asa.