Cum am spus şi in titlu dacă sunteţi glad şi sunteţi happy rezultă că sunteţi Glappy sau mai bine spus sunteţi fani ai creaţiilor lui Iulian Moldovan. El alege să integreze arta mozaicului Street Art-ului şi astfel rezultă personajele sale insolite. O artă decorativă tradițională,cu o semnificație aparte, culturală și spirituală, este transpusă într-un mod nonconformist, conform definiţie acordate de Iulian pentru arta mozaicului în Street Art.
Ceea ce vreau eu să fac este să realizez lucrări în tehnica mozaicului,montate în gropile drumurilor, trotuarelor, pavajelor, pe diferite clădiri, panouri, garduri, pe orice suport care permite montarea mozaicului, scopul fiind acela de a atrage atenția autoritățilo ,asupra problemelor cu care se confruntă Romania. Un alt scop ar fi acela de a înfrumuseța spațiul înconjurător, de a-l readuce la viață prin colorit, prin propunerea unor teme amuzante, care să atragă privirile oamenilor și să scoată de la fiecare câte un zâmbet. Acesta este statamentul lui Iulian, cum să nu vă placă să fiţi glappy?!
1.De ce Glappy şi nu un alt nume?
M-am gândit destul de mult asupra numelui, pseudonimului sub care să lucrez. Am vrut să fie ceva amuzant. Am vrut ca prin personajele mele și prin propunerea unor teme amuzante să atrag atenția oamenilor, privitorilor și să scot de la ei câte un zâmbet, să transmit starea mea permanentă de optimism, tuturor. Pornind de la această idee, trebuia ales un nume care să se potrivească foarte bine, iar Glappy este compus din 2 cuvinte din limba engleză, glad și happy, 2 cuvinte ce semnifică bucuria, exact ceea ce am vrut eu să transmit.
2. Cine se află în spatele blogului http://glappy.wordpress.com/? Ce studii are, şi cum vrea să continue, tot în acelaşi domeniu sau se va reprofila ?
Deși am încercat să ascund identitatea mea, nu prea am reușit, m-am dat de multe ori de gol. Iulian Moldovan este Glappy, am terminat în 2010 UNArte în București, iar anul acesta vreau să dau la master cu acest proiect Glappy. De când mă știu îmi place arta, iar dacă ar fi să mai aleg o dată, aș alege același domeniu. Blog personal
3. Poveşteste-ne puţin despre arta mozaicului în Street Art ? De unde ai pornit în acest statement ?
Cu arta stradală am avut contact în anul 1 de facultate când am ajuns în București și am văzut toate desenele, stickerele, stencilurile de pe zidurile și panourile din oraș, care mi-au atras atenția într-un mod plăcut. Am început să mă întreb ce reprezintă, cine le-a realizat, și am început documentarea, am vrut să știu ce înseamnă street art-ul.
În timpul facultății am început să lucrez în tehnica mozaicului, realizând mozaicuri bisericești și laice, mozaicul fiind una din tehnicile specifice secției de Artă Murală. Eram foarte pasionat de această tehnică tradițională, și m-am gândit că ar fi interesant dacă aș combina aceste 2 lucruri care mă atrag atât de mult, arta stradală și mozaicul.
Am vrut să aduc și ceva nou în arta stradală, să fac ceva cu care oamenii nu prea sunt obișnuiți. Pe parcurs am aflat de Space Invader, The mosaic man, artiști stradali ce se ocupă de montarea unor lucrări din mozaic în spațiul public.
4. Pe unde putem vedea lucrările realizate de tine ? Stickere, mozaicuri urbane, dacă pot să le spun aşa ?
Am montat la începutul anului 2 personaje din mozaic în București, unul la Universitate,iar altul pe Lipscani, însă nu au rezistat prea mult, cineva le-a luat, vreau să cred că le-a plăcut, nu că i-a deranjat. Stickere am lipit prin mai multe locuri în București și Târnăveni (Orașul natal) : Calea Victoriei, Calea Griviței,UNArte- FADD, Strada Buzești.
5. Printre personajele pe care le realizezi care te reprezintă cel mai bine şi de ce crezi asta?
Toate personajele mele mă reprezintă, dar cele realizate în tehnica mozaicului îmi sunt mai dragi, datorită tehnicii folosite.
6. La ce artişti/designeri de produs te uiţi? Pe care îi admiri şi consideri că te-au influenţat puţin ?
După cum am spus și la întrebarea nr. 3, Space Invader și The mosaic man sunt artiștii stradali de la care am pornit, însă cel mai mult m-a influențat arhitectul Antoni Gaudi, cel care și-a lăsat amprenta asupra orașului Barcelona. Ar mai fi și Niki de Saint Phalle care a realizat o grădină a tarotului unde totul este placat cu mozaic.
7. Cum ai aflat de revista Atelierul ?
De pe site-ul www.artclue.net, iar de atunci susțin proiectul vostru.
8. Te-ai gândit să introduci aceste personaje şi în produse handmade de vânzare?
Nu, personajele sunt destul de fragile, dacă nu sunt montate pe un panou și sunt destul de grele, însă vreau să realizez personaje 3D placate cu mozaic, personaje ce vor fi amplasate prin diferite locuri în spațiul public. Nu am urmărit să scot bani din acest proiect, dar nu se știe ce se întâmplă pe viitor. Pornind de la acest proiect sper să reușesc să realizez lucrări de dimensiuni mai mari cu care să îmbrac, calcanele din România.
9. Dacă noi cei de la revista Atelierul te-am invita să realizăm o expoziţie cu creaţiile tale, ţi-ar plăcea ideea?
Bineînțeles că ar fi ceva extraordinar, dar nu sunt pregătit pentru a avea o expoziție. M-am apucat abia de 7 luni de proiect și mai am mult de muncă până să realizez o expoziție.
10. Artă contemporană, artă conceptuală, artă urbană, mozaic pavimentar şi parietal, care dintre aceste definiţii consideri că este potrivită pentru creaţiile tale? Ai o altă definiţie?
Cred că se încadrează foarte bine în toate aceste definiții, dar dacă ar fi să aleg una, ar fi arta urbană.
Mosaicdesign
19 noiembrie
Tari de tot chestiile alea mozaicate….mai ales ca sunt haioase.
Ma intreb unde le „montati?„-stradal?La iesirea din Club?Poate tinem legatura,mai ales ca sunt„pe aproape„cu subiectul.http://www.mosaicdesign.tk
Glappy
4 decembrie
Depinde de spațiile pe care le găsesc. Am montat stradal, dar nu prea au rezistat, cineva rău intenționat le-a dezlipit. Încerc să realizez lucrări de dimensiuni ceva mai mari, poate așa nu se vor mai gândi să le distrugă.
SociopathGirl
20 iulie
Tare interviul:X
Interviu cu Glappy « Glappy
13 iulie
[…] Nu vreau să spun foarte multe, și nici nu am dispoziția necesară pentru a scrie ceva, dar interviul îl puteți găsi aici. […]