Am primit un tutorial superb de la Copilărim. Nu puteam să nu-l publicăm in varianta completă pe care ne-a trimis-o Copilărim.
Am realizat de curând două păpuși amigurumi inspirate din două seriale anime foarte îndrăgite de copiii din generația mea: Sandy Bell -amigurumi doll- și Lydie -Amigurumi Doll- . Tot uitându-mă la ele cum îmi zâmbesc dintr-un colț al camerei, m-am gândit să le fac și lor un colțisor comod. Și cum nu am avut niciodată o casă pentru păpuși, am zis să încep cu mobila: un pat cu ladiță. Acesta este și un proiect „verde” deoarece, pe langă faptul ca obțineți un pat, mai și reciclați. De asemenea este și un proiect de familie, pentru că se poate realiza din materiale non-toxice.Tutorialul meu vă arată în amanunt cum se realizează lada de pat, dar vă voi explica și cum se realizează patul propriu-zis:
Pentru bază aveți nevoie de hârtie cartonată, în cazul în care papușa/jucaria pentru care realizați mobilierul este ușoară. Dacă vreți să realizați patul pentru o păpușă mai grea, folosiți carton.
Pentru început masurați materialul folosit pentru margini. Eu am folosit bețe de la înghețata pe băț (înghețată nu mănânc, dar bețele le găsesc foarte utile – vezi acest proiect:P). Am avut două tipuri de bețe, cele fără model, mai subțiri le-am folosit la bază, cele ondulate, ca ornament la spetezele patului.
După ce măsurați lungimea și lățimea patului (la care adaugați o lățime de băț pe toate laturile, lățime care va fi îndoită și de care se vor lipi pe exterior marginile), tăiați hârtia și îndoiți marginile pe care se vor lipi bețele de la înghețată. Eu am folosit cum veți vedea și mai jos un lipici solid la stick. A aderat foarte bine pe hârtie.
Mai sus puteți vedea mai clar cum este îndoită și lipită hârtia în partea interioară a patului. La partea capului am mai adaugat două bețe: unul puțin aplecat, pentru a susține speteaza, și unul peste primul băț curbat. Este lipit tot cu același lipici pe care îl veți vedea mai jos.
Vă trebuie mai multă răbdare pentru a așeza cele două bețe și va trebui să le tineți puțin la un loc pentru a putea sta drept, după care să le lasați puțin pentru ca lipiciul să se întărească.
Dacă vă place să croșetați/tricotați, sau aveți ceva material pe care vreți să îl redirecționați către o salteluță, puteți lăsa patul deoparte pentru ca elementele să se lipească bine și să realizați acest accesoriu necesar. Eu am croșetat. În interior am pus vată, pe care am învelit-o într-un șervețel (dacă va fi nevoie să spăl salteaua este de ajuns să desfac ușor la un capăt).
Pentru ca beţele erau bine lipite intre ele, am decis sa mai lipesc cate unul simplu pentru a finaliza proiectul pat. Mai jos puteti vedea şi ce lipici folosesc:
Am oscilat în ceea ce privesc picioarele patului și m-am gândit ca până la urmă să fac o lădiță. Aceasta poate fi folosită ca un al doilea pat, așa cum veți vedea pe parcursul articolului, sau ca spațiu de depozitare. Am și ajutoare:
Avem nevoie de: hârtie cartonată (am folosit aceeași noanță ca la pat și o noanță puțin mai aprinsă), carton (pentru părțile laterale), puțin satin, lipici, foarfecă, linie, cutter și creion cu gumă. În poză mai apare și un clește, pentru că nu eram foarte hotărâtă în privința picioarelor patului și a mânerului:). Până la urmă nu l-am mai folosit.
Se taie o bucată de hartie cu două laturi egale cu suprafața patului și una (cea de la mijloc) de dimensiunea pe care doriți să o aibă cutia în inălțime. Eu am ales cam 3cm.
Lateralele cutiei vor fi susținute de ceva mai solid. Am ales un carton pe care l-am taiat și îndoit ca mai jos:
Am îmbrăcat lateralele în carton de culoarea hârtiei și un capat l-am lasat mai lung și îndoit în așa fel încat să asigure o stabilitate mai mare. Lipim cele două laterale ca în poza de mai jos, cu partea îndoită jos. Pentru a finisa aspectul am lipit două bucăți de satin (acesta se lipește foarte bine și ușor cu lipiciul de la stick).
Am terminat suportul care va adăposti cutia. Partea superioară a acestuia se va lipi de partea inferioară a patului și iată rezultatul:
Înainte de a trece la partea a doua, cutia propriu-zisă, fetele au vrut să facă câteva poze cu noul lor pat:).
Pentru cutia propriu-zisă am folosit noanța mai aprinsă de galben. Intenționam să ornez cu câteva floricele realizate cu perforatorul, dar cine știe, poate pe viitor.Se trasează cu creionul schița cutiei. La mijloc se află dimensiunea pe care cutia trebuie să o aiba la final (este mai mică decât patul pentru că trebuie scăzute cele două „picioare laterale”). Masurați și cât trebuie să aibă în înălțime și adăugați în lateral.
Se decupează și după ce îndoiți respectând liniile trase (pe care le veți șterge ulterior) decupați ca în poza de mai jos pentru a putea lipi cutia.
Faceți și o mică probă înainte de a termina de lipit pentru a vedea dacă încape cum trebuie,și ajusta la nevoie :
Iată și cutia noastră. Eu am lipit pe interior câte o bucată de hârtie pe lateralele mari pentru că așa cum se poate observa în poză, cartonul nefiind foarte dur și nefiind susținut de ceva (ca în cazul suportului cu picioare sau a patului propriu-zis), tinde să se curbeze. Am adăugat și un mâner din satin (același material folosit și la „picioarele” patului), pe care l-am lipit pe spate și intărit cu o bucățică de carton. Pentru că am folosit un galben mai aprins la cutie, am dublat cu culoarea mai pală partea cu mâner:
Iată și lada de pat gata. Mai rămâne să decoram și să realizam diverse articole pentru pat. După ce ați terminat cutia este bine să așezați patul pe o parte (pentru a evita ca aceasta să facă „buclă”, să se umfle pe partea în care are mâner, în timpul procesului de uscare al lipiciului).
Așa cum am spus putem folosi lada și ca patul nr.2. Eu am făcut salteaua pentru patul principal, dar când am adăugat „umplutura” s-a mai scurtat puțin, așa că âncape perfect și în ladă. Am lucrat cu croșeta de 2.5mm, și fir de bumbac, piciorușe simple.
Am realizat și o pernuță de decor, folosind de data aceasta andrelele subțiri (2.14) și fir de bumbac (eram mai mult curioasa să vad cum iese). Modelul este unul simplu, de bază, cunoscut și drept „ciorăpește”:
După ce am terminat partea tricotată am croșetat de jur împrejur, prins (cusut) pe margini. Umplutura este din vată (pusă într-un șervețel) și pernțta are un sistem de prindere format din doi nasturi de hârtie (până la urmă am folosit un perforator ca să realizez niște fulgi simpatici) și ață.
Sper că v-a placut articolul tutorial și că va inspirat! Cu drag, Rux (Copilărim)
Fără comentarii