READING

Se poate trăi din handmade?

Se poate trăi din handmade?

Distribuie articolul:
Share
Articol realizat de Daciana.
Întrebarea nu este nouă, dar lista mi se pare mereu deschisă. La fel ca pentru orice altă artă și pentru handmade trebuie să ai talent și la fel ca orice job din care vrei sa ajungi să trăiești decent sau mai mult decât decent, trebuie să-ți placă. Începând cu cele două premise de mai sus, răspunsul poate să difere, de la da la nu, cu mici variațiuni.  De-a lungul timpului am avut ocazia să aflu și de ce, vorbind cu extrem de multă lume care a încercat acest domeniu. Iată ce consider eu că face diferența între partea de da și partea de nu.
Dedicarea: adică să nu renunţi din prima, pentru că la început nu este ușor (și când spun început poate însemna și un an); acest lucru mai implică încrederea în sine și capacitatea de a discerne dacă ai talentul necesar pentru a trăi din acest domeniu sau nu (cereți păreri avizate pentru că e cale lungă de la manufacturier la artist).

Munca susținută: încearcă să lucrezi în fiecare zi.

Calitatea produselor și a imaginilor: realizează totul cu grijă și migală, ca și cum ai face obiectele pentru tine; imaginile fac cât 1000 de cuvinte, folosește acest lucru în favoarea ta.

Valorificarea obiectului: apreciază-ți munca la valoarea ei reală, cât mai obiectiv posibil, nu o deprecia pentru că tu consideri ca la acel preț nu se va vinde.

Mersul în pas cu trend-urile și dezvoltarea de idei noi: trebuie să spun mai mult?

Buna relaționare cu oamenii:  vrei nu vrei, lucrezi cu oamenii, fie ei clienți, fie colaboratori.

Căutarea unei noi metode de promovare: nimeni nu se naște învățat, dar dacă privești în jur, vei putea observa cum se face acest lucru. Poți începe cu tine: tu cum cumperi un produs? ce te convinge? ce nu-ți place? care metoda ți se pare că funcționează? care nu? și de ce?

Vă las pe voi să descoperiți mai mult și să aduceți completări listei de mai sus

Răspunsul meu și nu doar al meu este un da convins. Cu toate barierele, palmele și greutățile de pe parcurs merită să te străduiești să trăiești din ceea ce îți place și te face fericit.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

  1. Artadar

    27 aprilie

    Articolul e bun, ai punctat tot ce-ţi trebuie să ai succes, în afară de NOROC la clienţi.
    Am talent, m-am dedicat handmade-ului de peste 10 ani, am investit foarte mulţi bani în materiale, lucrez cu plăcere în fel şi fel de tehnici, foarte multe ore din zi şi noapte, mi-am promovat lucrările, le-am fotografiat şi descris destul de bine, am aplicat reduceri destul de mari şi cu toate acestea nu pot spune că pot trăi din handmade. Au fost foarte multe luni dintr-un an în care n-am vândut de nici măcar un leu, din cele două magazine on-line, sau chiar real. În acest timp, fiind pfa, acumulez datorii doar la CJAS de aprox. 50 lei pe lună, fiind „penalizată” că vreau să vând în alb….că am vrut să trăiesc din artă şi handmade…
    Dacă n-aş fi avut un soţ care să aducă acasă o brumă de salariu, aş fi fost oale şi ulcele demult.
    M-am născut cu talent, pasiune şi multă putere de lucru, dar n-am noroc.

  2. gariana

    24 septembrie

    Se poate trai din handmade daca ai talent, daca muncesti si daca ai ajutor. Am citit niste articole de unde reieseau niste castiguri…ceva de vis! :))) Iti trebuie curaj ca sa-ti lasi jobul si sa te dedici 100 % pasiunii. Si-ti trebuie ajutor! Degeaba esti tu genial daca nu stie nimeni de tine! Teoria o cam stim cu totii, dar la practica… Avem nevoie de promovare! Asa cum avem magazine de unde ne luam materialele, avem nevoie si de „magazine” de unde putem lua aceste servicii. Parerea mea! Unde gasim aceste servicii?

  3. Kivi Kola

    19 septembrie

    Conteaza promovarea, dar pe langa asta conteaza inventivitatea, conteaza sa ai ceva simt artistic si nu doar in a-ti realiza produsele, ci si in a le fotografia.
    Am vazut destule produse foarte frumoase fotografiate in mod teribil. Atunci cand e atat de usor sa parcurgi foarte multe pagini (bloguri, magazine online etc) cu produse, cand esti asaltat, cumparator fiind, de foarte multe imagini, daca cel care incearca sa-ti atraga atentia foloseste lumini nefericite, scene prea incarcate e cam greu sa ii tii minte produsul.

    Cred ca e nevoie de dedicare si de simplitate in abordare. KISS! (keep it simple, stupid!… fara ofense! :D)

  4. sibiu

    16 septembrie

    e clar ca se poate trai din handmade, dar in afara de talent conteaza enorm promovarea

  5. Daciana

    8 septembrie

    Multumesc Mihaela pentru publicare si precizare 🙂
    Era timpul sa-mi refolosesc dorinta de a scrie.
    Si multumesc pentru aprecieri Fabrica de Fluturi.

    Mai urmeaza si alte subiecte, sper la fel de interesante.

  6. Foarte bine structurat articolul. Poate fi folosit ca prima pagina in jurnalul de ‘calatorie’ spre implinirea acestui vis. Si eu visez la propriul meu butic ‘handmade and more’ dar momentan nu am nici bani, nici curaj, am doar un vis si acum si pasii de indeplinit bine clasificati.

    multumim mihaella.ion

    • mihaella.ion

      8 septembrie

      mihaella.ion doar a publicat articolul, redactarea lui apartine Dacianei:)
      Sa nu se incurce autorii.

  7. […] (Un hobby regasit – scrisul – sper ca articolele mele sa va placa, mai jos il aveti pe primul) Întrebarea nu este nouă, dar lista mi se pare mereu deschisă. La fel ca pentru orice altă artă și pentru handmade trebuie să ai talent și la fel ca orice job din care vrei sa ajungi să trăiești decent sau mai mult decât decent, trebuie să-ți placă. Începând cu cele doua premise de mai sus, răspunsul poate sa difere, de la da la nu, cu mici variațiuni. De-a lungul timpului am avut ocazia să aflu și de ce, vorbind cu extrem de multa lume care a încercat acest domeniu. Iată ce consider eu ca face diferența între partea de da și partea de nu. Dedicarea: adică sa nu renunţi din prima, pentru că la început nu este ușor (și când spun început poate însemna și un an); acest lucru mai implică încrederea în sine și capacitatea de a discerne dacă ai talentul necesar pentru a trai din acest domeniu sau nu (cereți păreri avizate pentru că e cale lungă de la manufacturier la artist) Munca susținută: încearcă să lucrezi în fiecare zi. Calitatea produselor și a imaginilor: realizează totul cu grija și migală, ca și cum ai face obiectele pentru tine; imaginile fac cât 1000 de cuvinte, folosește acest lucru în favoarea ta. Valorificarea obiectului: apreciază-ți munca la valoarea ei reala, cât mai obiectiv posibil, nu o deprecia pentru că tu consideri ca la acel preț nu se va vinde. Mersul în pas cu trend-urile și dezvoltarea de idei noi: trebuie sa spun mai mult? Buna relaționare cu oamenii:  vrei nu vrei, lucrezi cu oamenii, fie ei clienți, fie colaboratori Căutarea unei noi metode de promovare: nimeni nu se naște învățat, dar dacă privești în jur, vei putea observa cum se face acest lucru. Poți începe cu tine: tu cum cumperi un produs? ce te convinge? ce nu-ți place? care metoda ți se pare că funcționează? care nu? și de ce? Va las pe voi să descoperiți mai mult și să aduceți completări listei de mai sus Răspunsul meu și nu doar al meu este un da convins. Cu toate barierele, palmele si greutățile de pe parcurs merită să te străduiești să trăiești din ceea ce îți place și te face fericit. Articol aparut in Revista Atelierul  […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share