Sticlele de plastic sunt prezente în casa fiecăruia dintre noi. Fie că ne cumpărăm suc de la magazin, fie că luăm lapte din piață, sticla a fost înlocuită de mult mai ieftinul plastic. Desigur le putem strivi, mototoli și arunca în containărele speciale, dar de ce să nu profităm de un material extrem de ușor, maleabil, cu inflexiuni asemănătoare cu ale sticlei și mai ales ieftin.
Imaginați-vă, în prețul sticlei de suc aveți inclusă și o pereche de cercei, un colier și o brățară. Parcă îmi vine să mai cumpăr o sticlă și de data asta aș vrea să fie de culoare verde, nu contează ce suc conține. Chem prietenii, facem un party și rămân cu material pentru 20 de cercei.
Bijuteriile au fost primele care mi-au atras atenția.
Cândva floarea de mai sus era plină de un lichid cu bule și foarte multe E-uri.
Hmmmm… așa s-a născut ideea acestui articol.
Am promis în titlu 10 moduri de refolosire a sticlelor de plastic. Primele două idei îi aparțin lui Gulnur Ozdaglar, o arhitectă turcoaică care a început să facă bijuterii și obiecte din PET în 2008. Blogul ei, Tertium non data, are un nume original provenit din alchimie și se poate traduce prin cel de-al treilea nu este dat (the third is not given). Al treilea este elementul de inspirație, cel care apare prin combinarea a două lucruri banale, o bucată de plastic și flacăra unei lumânări.
Sursă imagini
După bijuterii și boluri decorative urmează candelabrele, adică Michelle Brand, o englezoaică cu o imaginație care depășește umorul omonim.
Sursă imagini
Pentru următorul artist ne mutăm în Japonia și trecem de la candelabre la caracatițe și alte creaturi ale apei. Miwa Koizumi este un artist complex folosind „sunetul, imaginea, mirosul și gustul ca materiale”.
Sursă imagini
Cine s-ar gândi să isi facă casa din sticle de plastic? Dacă nu aveți încă un acoperiș numai al vostru deasupra capului poate vă inspiră proiectele de mai jos:
Sursă imagini
Deci – avem casă, candelabru pentru ea, boluri decorative, ar mai trebui un pat sau o canapea. Nici o problemă, s-a gandit cineva și la asta. Nu știu cine este autorul design-ului dar cu siguranță nu îi lipsește imaginația:
Sursă imagine
Susanne Schmidt a descoperit și ea ceva interesant: să facă din sticle pahare. Recunosc că nu mi se pare la fel de creativ dar rezultatul m-a impresionat.
Sursă imagine
De la pahare trecem la lucruri mai practice – cum să facem cutii din sticle de plastic. De ce? Pentru că în jurul meu este plin de margele, biluțe, agrafe, încuietori de brățări și tot felul de lucruri mici care ar putea foarte bine să stea într-o cutiuța făcută de mine.
Mai am o idee, după ce facem cutia o putem orna cu tehnica șervețelului (bineînțeles după ce zgâriem puțin plasticul pentru aderență). Tutorialul publicat de Veroicono arata doar cum să facem cutiile, restul e imaginație.
Sursă imagine
Este iarnă și indivizii din imagine îmi amintesc de cineva cunoscut. Oare și ei așteaptă tramvaiul la ora 6 dimineața? Cum să facem pinguini veseli (altfel decat stând 10 minute în ninsoare).
Sursă imagine
Cu creativitate, cu umor și dorință de lucru am descoperit 10 moduri în care putem refolosi sticlele de plastic.
Nu pot să închei fără să vă amintesc că plasticul la temperaturi înalte emană Bisphenol A (BPA) un compus extrem de toxic. Wikipedia spune că trebuie să ne ferim de obiectele de plastic care sunt marcate cu 3 sau 7, ca în imaginea de mai jos.
Sursă imagine
Eu deja am pus în aplicare câteva dintre ideile de mai sus, voi?
Reciclare Placută!
PS. Cine este interesat mai am idei dar astept și contribuția voastră.
Daca v-am tentat îndeajuns și încercați să refolosiți în orice mod o sticlă de plastic dați-mi de știre printr-un comentariu și nu uitați să faceți o fotografie (sau mai multe).
Sursă imagine
Alina
28 ianuarie
Super idee !!!
Haiducu Mihaila
18 ianuarie
Imaginatia nu are limite.PERSEVERATI !!!!!!!!!
Rebecca DiAna
16 ianuarie
Hey colegi,uitati aice teme pentru proiectul de la Educatie Tehnologica…:P
Drobot Valeria
23 octombrie
frumos
Marina Rusu
13 iunie
super..
Mariana Baraneschi
12 iunie
Originale,frumoase.Felicitari talentatilor artisti.
Adriana Alexandru
5 noiembrie
Multumim pentru idei, eu o sa-mi confectionez bijuterii din sticle reciclate 😀
Ghetiu Silviu Corneliu
28 iunie
Mi-a placut articolul si mi-am permis sa includ pe pagina Refolosire un link spre aceasta pagina. Numai bine !
PS. Apropo, daca va place subiectul sau aveti idei puteti contribui si pe pagina Reciclare a http://www.mase-plastice.ro !
Crisa
16 februarie
Merci, cand ma uit la produsul imaginatiei oamenilor astia de mai sus ma simt mica mica mica. Si apropo, cu siguranta la mine in casa o sa am un candelabru din ala, cel putin in poze arata bestial
merica
15 februarie
Pinguinii sunt dementiali…:)) si candelabrele…wow…foate eco articolul