Te-ai gândit să-ţi cumperi maşină de cusut dar nu ştii de unde să începi? Ei bine, şi eu m-am confruntat cu această problemă şi după “lupte seculare“ care au durat câteva săptamâni, rezultatele au fost îmbucurătoare.
Dar să începem cu începutul. De aproximativ doi ani cochetez cu handmade-ul. Şi ca toată lumea la început mă încântau toate tehnicile dar nu mă puteam decide la una singură. Am cumpărat prima dată pastă polimerică, dar după câteva zile de frământat mă dureau palmele şi am renunţat. Au urmat multe alte materiale dar mereu am avut o afinitate pentru textile. Îmi inspiră caldură şi pot fi folosite în mii de feluri pentru a crea minuni cusute. Dar, pentru a-mi pune cât de cât în practică ideile îmi trebuia o mașină de cusut. Sincer, nici nu puteam îndrăzni să sper că aş putea să-mi cumpăr aşa un exemplar. Nu numai partea financiară era problema dar şi faptul că nu ştiam să cos. Totuşi ispita era prea mare aşa că am demarat cercetările.
Astfel am început să colind magazinele. Descurajante momente. De cele mai multe ori venea câte un angajat dezorientat care scotocea agitat prin cutie şi îmi înmâna politicos manualul asigurându-mă cu fraza “ găsiţi acolo tot ce vreţi să ştiţi”. Dacă aş fi avut la îndemână un fotoliu şi două zile la dispoziţie poate că asta ar fi fost o soluție, dar practic s-a dovedit că nu merge așa.
Pentru că totul era o ceaţă densă m-am înarmat cu cataloage, am intrat pe site-uri de specialitate şi am ajuns la următoarele concluzii.
În primul rând trebuie să stabilim pentru ce am nevoie de mașina de cusut. Evident să coasem. Da, dar ce anume? Adică textile subţiri sau mai groase, piele sau altele. Ce fel de cusături ne-ar fi necesare? Adică zig-zaguri, broderii, butoniere?
În cazul meu, mă gândeam că ar fi ideal să aibă broderii şi cât mai multe cusături, că văd eu ce fac cu ele. Dar după ce am utilizat maşina cu drag şi spor mi-am dat seama că cea mai utilă cusătură îmi este cea în zig-zag. Aceasta poate îmbina uşor două piese de material alăturate, pentru finisarea marginilor sau pentru a “imprima” diferite modele prin fixarea mai multor tipuri de texturi, ca în imaginile următoare.
În plus, se pot cumpăra o multitudine de accesorii pe parcurs. Aici mă refer la picioruşe ajutătoare pentru diferite cusături şi nu la modele noi de broderii.
În al doilea rând, stabilim bugetul alocat acestei achiziţii. Pe piaţa românească vom găsi în principal cele două mărci Singer şi Brother. Însă în provincie mai greu cu Brother, iar în ceea ce priveşte cealaltă marcă menţionată foarte puţine modele disponibile. Însă am remarcat multe modele ale celor doi producători în magazinele de specialitate on-line. Şi le-am găsit chiar la un preţ mai mic.
Acestea fiind spuse am găsit maşina care am considerat că are funcţiile de care am nevoie şi care are un look atrăgător, o cerinţă importantă pentru mine. Am comandat-o dintr-un magazin on-line şi a doua zi dimineaţă m-a trezit curierul. Oare chiar el să fie? Am deschis usa şi ea era acolo. Am închis ușa şi încă în pijamale am sfâşiat fără milă ambalajul şi am scos-o cu grijă din cutie. Am citit în grabă paşii de punere în funcţiune şi a început să toarcă ca o pisicuţă. Drăgălaşă şi harnică, îmi este tare dragă şi utilă acum. Se utilizează neaşteptat de uşor.
O maşină de cusut creeză atâtea posibilităţi, atâtea lucruşoare. Este ideală în lumea handmade-ului. Ne uşureaza munca şi putem pune în practică atâtea proiecte. Un pas timid în prezent, un pas uriaş poate pentru viitor!
Dana Florentina
1 ianuarie
La multi Ani!
Serban
17 octombrie
Buna ziua. Pentru o masina de cusut piele are cineva o recomandare. Multumesc
Liliana Sifft
14 februarie
Buna ziua
Am si eu o masina de cusut singer manfg.co veche care are seria incepand cu E B 77…, nu mai am din pacate cartea ei tehnica sau de utilizare sau cum so numi, as dori daca poate cineva sa ma ajute sa fac o copie deoarece nu stiu sa folosesc niste piciorusi de cusut, bineinteles platesc. Multumesc
creativithea
27 septembrie
Eu am de aproximativ 4 ani trei mașini Privileg. Fiecare cumpărată pentru scopuri specifice. Și pot să spun că sunt foooarte mulțumită de ele. Sunt rezistente, fac ceea ce promit că vor face și la momentul respectiv raportul preț-calitate a fost mai mult decât satisfăcător.
Proiect- Căsuţă textilă – Revista Atelierul
20 martie
[…] articolul precedent “Am maşina mea…sunt creator” am lăudat de zor noua mea maşină de cusut şi câte poate face cu puţină imaginaţie. În […]
Roxana Stefanescu
15 martie
Belleany nu am stiut cine a realizat creeatile, dar mie mi-a facut placere ce am citit si vazut. Intreg articolul mi-a placut de aceea spun inca o data felicitari Revistei Atelierul si tie in tot ce scrii si bineateles in ceea ce vei realiza cu masina de cusut.
belleany
15 martie
Multumesc Roxana, articolul este scris de mine dar creatiile din poze nu imi apartin . Cei care scriem articole nu ne promovam pe noi ci incercam sa aducem in ” lumina monitorului” lucrari ale altor creatori din lumea handmade-ului. Eu sunt inca la inceput la masina de cusut dar am mai sperante si proiecte. Va multumesc pentru urari si aprecieri.
Roxana Stefanescu
15 martie
Interesant articolul si obiectele creeate de tine sunt ca o poezie, te relaxeaza numai privindu-le !
Eu am reusit azi sa-mi iau o masina de cusut Singer , acum sunt bucuroasa sper sa nu ma dezamageasca.Nu are atatea operatii pe cat avea Nicoleta masina mea cea veche, dar oricum nu ajungi sa folosesti toate operatiile.
Te inteleg ce ai simtit cand ai cuparat-o, ma vad pe mine cu 20 de ani in urma si un pic din ceea ce am simtit eu azi.
Frumos, succes in proiectele tale viitoare si felicitari Revistei Atelierul.
elena stanescue
13 martie
incurajator, sunt exact in acest moment, vreau o masina si nu stiu mai nimic….si ma gandesc cum de nu m-am gandit pana acum cat de utila ar fi o masina de cusut:)
multumiri!
Doricica
13 martie
Gaby, masina mea coase si paiete(sirag cu piciorus special-asa scrie in caretea ei), este Brother BN27 si a costat 800 RON.
belleany
13 martie
In cartea tehnica a majoritatii masinilor de cusut ( excuzand masinile industriale , profesionale etc ) , sau in cataloage scrie ca au de exemplu 20 cusaturi de baza, 200 combinatii. Suna nemaipomenit, insa cele 20 de baza includ si cusaturile elastice . Adica pe rotita cu modele vom avea cam 10 modele de cusaturi pe panza normala. Cam toate au cusatura dreapta, in zig zag, si cateva broderii. Pentru ca putem alege distanta cusaturii si latimea ei se pot face multe combinatii, de aici si numarul 200 dar ca exemplu. Dar pentru o masina casnica e perfecta. Raportul pret-calitate e mai mult decat satisfacator. Iar daca ai ceva imaginatie …poti fi o adevarata creatoare.
Gaby Galamaga
13 martie
Si eu vreau sa-mi cumpar o masina de cusut 🙂 Mersi mult pentru informatie. Eu am o slabiciune pentru paiete si imi caut una care sa coase si paiete, am gasit ceva de la singer dar costa nemaipomenit de mult 🙁 peste 1000 de euro
Cred ca ma limitez pentru inceput la una care are sa aiba broderii si multe cusaturi 🙂
O zi buna sa aveti, si multa inspiratie la cusut! 🙂
belleany
13 martie
Buna, mandretea mea de masina poarta numele de Singer Talent. O recomand cu incredere.
Doricica
13 martie
Dupa multe incercari esuate cu o Nicoleta prafuita din subsolul bunicii(7 ani a stat acolo), care scotea fum, facea zgomot(dar o iubeam pentru ca ma ajuta sa cos), Mos Niculae(2011) a lasat langa toate ghetutele mele, un Brother, frumos, util si…nu scoate fum! Asa fericita m-a facut… de am topait ca un copil mic. Acum pot sa cos si cand doarme bebe! Uraaaaaaaaaa!!!
Winter-Ema
13 martie
Super articol, super idee. Cum sa aflu ce masina de cusut ti-ai cumparat, de unde, ce modele are si cat costa? Chiar ma intereseaza si e mai bine cand iti recomanda cineva care o si foloseste.