READING

Ekaterina Zverzhanskaya: „Lucrul de mână tre...

Ekaterina Zverzhanskaya: „Lucrul de mână trebuie să coste scump!”

fito-art
Distribuie articolul:
Share

Și dacă tot ne aflăm în anotimpul când totul revine la viață, când florile înfloresc și păsările ciripesc, ne-am gândit că ar fi frumos să stăm de vorbă cu un artist care știe foarte multe despre flori. Despre florile din lut polimeric. Florile care nu se ofilesc și ne bucură anul împrejur dar care necesită multă răbdare și dăruire de sine pentru a fi modelate. Așadar să vedem ce ne zice Ekaterina Zverzhanskaya.

fito-art

Spune-ne ceva despre tine. Cum ai început să modelezi flori din lut polimeric?

De fapt, eu sunt economist în domeniul energeticii de profesie și am lucrat într-o companie de distribuție a energiei electrice. Făceam calculele tarifelor la energia electrică și planurile de afaceri:). Apoi am ieșit în concediu de  maternitate.
Navigând pe internet am văzut flori din lutul decoclay, le-am îndrăgit și am hotărât că trebuie neapărat să modelez și eu. Aceasta s-a întâmplat acum doi ani și jumătate. Modelez în timpul liber, atât cât îmi permit cei trei copilași.

Ce ne poți spune despre lutul polimeric cu care lucrezi?

Florile mele le fac din masă polimerică decoclay, și așa numitul porțelan rece thai clay. Lutul decoclay și porțelanul rece nu necesită coacere pentru a deveni tari. Timpul de întărire diferă de grosimea și mărimea petalelor – floricelele mici se usucă timp de o oră, iar cele mai mari pot să se usuce în câteva zile.

fito-art

Acest lut se poate păstra la temperatura camerei – dar departe de sursele de căldură, cum ar fi caloriferele sau razele solare.
Pachetul deschis de lut îl învelesc bine în săculeț din plastic (în așa mod încât să nu rămână bule de aer), îl închid bine cu o clamă.
Argila decoclay a fost inventată în anul 1981 în Japonia, special pentru modelarea florilor și sculpturilor mici. Cea mai importantă caracteristică al acestui lut este utilizarea exclusivă a mâinilor – petalele se modelează în palmă cu ajutorul degetelor. Suprafața petalelor uscate din decoclay este catifelată.
Pentru a reda diferite texturi frunzelor și petalelor se folosesc diverse unelte.
Avantajele porțelanului rece constă în posibilitatea utilizării diferitor instrumente, forme, pentru tăierea și redarea formelor dorite.

fito-art

Mărci străine de argilă pentru modelarea florilor: deco clay, thai clay, daisy clay, luna clay, hearty soft, modern clay, modena, efaplast light, craft porcelain, silk clay.

Cu ce culori lucrezi mai mult sau cum combini culorile?

Se produc șase culori de decoclay: alb, roșu, galben, albastru, verde și maro. Albul – este culoare de bază, celelalte culori sunt foarte concentrate și eu  le combin cu alb. Eu folosesc mult lut alb, iată de ce dacă vreți să încercați să modelați flori – comandați lut alb mai mult decât alte culori. Pentru a crea nuanțe ușoare eu folosesc vopsea acrilică, pe care o amestec în lut de culoare albă.
De asemenea cu vopsea acrilică eu colorez petalele de flori gata modelate.

Pentru a obține un roșu aprins nu este suficient să folosiți lut roșu pentru că acesta se întunecă un pic în timp ce se usucă.
Majoritatea firmelor produc porțelan rece de culoare albicioasă – transparentă și pentru vopsirea florilor se folosește vopsea de ulei – atât pentru amestecul cu lutul, cât și pentru vopsirea florilor uscate.

Participi la târguri sau expoziții?

Nu particip nici la târguri, nici la expoziții. Nu reușesc să fac atât de multe lucrări pentru expoziție – se vând prea repede. Majoritatea lucrărilor le fac la cerere.

Cine solicită florile sculptate din lut polimeric?

În timpul verii sunt solicitate accesoriile de nuntă, pentru că sunt ușoare și numai bune de prins în păr. Florile seamănă foarte mult cu cele vii dar nu se ofilesc. De obicei fac kit-uri de flori – bijuterii, buchet de mireasă, butoniere  etc.

fito-art

În restul anotimpurilor se solicită buchețele pentru colegi, mame, bunici sau obiecte pentru decorarea locuinței. Și desigur, accesorii pentru păr, cercei, inele, broșe. Orice floare de orice dimensiune sau culoare.

Cum se îngrijesc florile și obiectele pe care le faci? Care sunt instrucțiunile de întreținere?

Eu spăl florile din decoclay cu apă, apoi le usuc imediat cu un uscător de păr – florile își păstrează forma lor inițială.
Dacă lăsați florile din decoclay în apă –  acestea se înmoaie complet.
Dacă lăsați floarea din decoclay umedă fără să o uscați cu uscătorul – se va usca complet, dar se va deforma și aceasta se va observa mai ales la trecerile dintre petale sau frunze.


Dacă florile din decoclay se murdăresc – ștergeți-le cu un șervețel umed.
Evitați plimbările în ploaie dacă aveți accesorii decoclay.
Florile modelate din porțelan rece thai clay nu trebuiesc atinse cu mâinile ude sau să le scăpați în apă – textura petalelor și a frunzelor se va pierde definitiv!

fito-art

Dacă buchetul de flori va cădea sub greutatea unei vaze, atunci de la greutatea acesteia petalele se pot fărâmița.
Mai bine nu scăpați florile în vază!

De unde achiziționezi lutul și materialele de lucru?

Hawaii (de aici cumpăr eu), plata se face imediat după cumpărătură. Costul de livrare îl puteți afla dacă puneți produsele în coșul de cumpărături, apoi alegeți „Estimate shiping”, indicați adresa dumneavoastră. În Moscova livrarea se face de la trei săptămâni până la două luni.
Sunt și alte magazine desigur. Puteți să folosiți un search engine ca să le găsiți pe cele potrivite pentru dumneavoastră.

fito-art

N.B! În afară de unelte și cuttere care se vând în magazinele cu lut, eu folosesc și materiale pentru floriști.

Ce produse vor fi necesare mai întâi de toate pentru modelarea florilor?

– teyplenta (carton ondulat);
– sârmă;
– adeziv;
– freze de sârmă;
– foarfecă ascuțită;
– o pereche de clești.

fito-art

Ce folosești pentru a fixa florile în buchete, accesorii? 

– clei PVA,
– latex glue,
– pistol de lipit,
– silicon ermetic,
– sârmă,
– plastic care se coace și gel FIMO,
– adeziv bicomponent.

Pentru câte lucrări ajunge un pachet de lut decoclay?

Întotdeauna diferit : dintr-un singur pachet de lut alb se poate modela un buchețel mic  sau o inflorescență mare de trandafiri. Contează tehnica de modelare și numărul de petale.

Cât timp este necesar pentru a face un buchet?

Repeziciunea cu care se modeleză florile depinde foarte mult de practica pe care o aveți, de motorașe :).
Pentru mine este foarte greu să claculez cât timp îmi ia să fac un buchet.
În primul rând pentru că eu fac mai multe proiecte simultan – în măsura caracteristicilor tehnice ale procesului, dar și pentru a nu obosi ochii.

fito-art

În al doilea rând, pe lângă modelarea propriu zisă a florilor, foarte mult timp merge pentru celelalte procese: comandarea, căutarea, achiziționarea materialelor, uscarea (florile, petalele și frunzele trebuiesc corect aranjate și uscate, ca să obținem forma potrivită), vopsirea, asamblarea buchetelor, accesoriilor (uneori îmi ia mai mult timp să meșteresc o broșă decât un buchețel de mărime medie), fotografierea, redactarea, postarea pe rețelele sociale, negocierea, publicitatea și promovarea, înregistrarea lucrărilor, împachetarea și livrarea… da, și timpul pentru alcătuirea lucrărilor și proceselor de lucru, care nu pot fi deloc calculate în minute.

Care este atitudinea ta  față de plagiat?

Sunt plăcut surprinsă, dacă florile mele din lut polimeric trezesc și vouă un interes sporit în a le face.  Este foarte bine, eu tot timpul mă bucur de aceasta. Eu înțeleg, că în majoritatea cazurilor, oamenii se învață, copiind lucrările altora. Ceea ce de asemenea este un lucru minunat.

fito-art

Dar nu agreez copierea lucrărilor mele și postarea acestora spre vânzare în resursele de pe internet!

Ceea ce faci este un hobby sau un serviciu care îți ocupă tot timpul?

Deoarece eu vând lucrurile pe care le meșteresc, tratez modelarea ca pe un serviciu ca atare. Oamenii îmi încredințează pregătirea unor cadouri importante, accesorii, și eu nu-i pot dezamăgi. Dacă fac ceva pentru mine, atunci da – este un hobby :).

Cum evaluezi prețurile produselor pe care le faci?

Prețurile lucrărilor mele depinde de cerere. Din păcate, fizic nu pot să îndeplinesc volumul de comenzi la un preț mai mic.
În plus, eu cred că lucrul de mână trebuie să coste scump. Acesta nu este un proces de lucru automatizat. Lucrările sunt create de către Autor (posibil în cooperare cu clientul), și sunt 100% unice.

fito-art

Ne-ai spus anterior că ai văzut acum doi ani și jumătate pe internet, cum se modelează florile din lut polimeric și ți-ai zis să le faci și tu. Ai mers apoi la cursuri specializate sau la master – class?

Nu am fost la cursuri, și nici la master – class de specialitate, eu învăț singură din sursele disponibile pe internet.
La momentul de față, din păcate, eu nu fac nici un master – class, nu fac lecții video, nu am timp și posibilități pentru aceasta.
Și nu aș putea să răspund care din școlile sau cursurile de modelare a florilor din lut polimeric sunt mai bune.
Pot să împart cu voi câteva tutoriale de-ale mele :

1. Cum se modelează un mac din decoclay.

2. Cum se face un bujor din decoclay.

Adică se poate învăța modelarea florilor de sine stătător?

Dacă doriți să sculptați flori, nu vă întrebați dacă e mai bine să mergeți la o școală de specialitate sau să învățați independent – înainte de a lua o decizie mergeți la o lecție sau un master – class la alegere.

fito-art

Care sunt florile tale preferate?

Le iubesc pe toate, dar în momentul de față încerc să inventez o metodă care să mă ajute să modelez într-un mod mai realist pomușoarele de vară – cocăze roșie, zmeură, căpșuni. Concep un buchet mare de vară din pomușoare suculente.

Ai avut vreodată dorință să faci sculpturi sau păpuși?

Dorințe sunt, dar nici cu florile nu reușesc să mă isprăvesc.

fito-art

Care este după părerea ta,  factorul principal care a contribuit la succesul Fito – art

O cantitate mare de timp investit, muncă, optimism și sprijin din partea familiei.

Poți să ne dai câteva sfaturi sau să spui un gând bun cititorilor noștri?

Perseverență, răbdare și optimism pentru a vă atinge obiectivele !

Îți mulțumim Ekaterina, pentru timpul acordat și informația utilă.

Vouă vă mulțumesc!!!!

Interviu realizat de Gaby Galamaga

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

RELATED POST

  1. Lucrarile de aici nu sunt foarte reprezentative pt aceasta mesterita, daca le-ati vedea si pe celelalte…

  2. […] #2. Ekaterina Zverzhanskaya: “Lucrul de mână trebuie să coste scump!”, pentru că o apreciez pe ea ca artistă şi îmi dau seama oarecum de volumul de muncă intrat în toate creaţiile ei. (https://www.revista-atelierul.ro/2012/03/15/ekaterina-zverzhanskaya-lucrul-de-mana-trebuie-sa-coste-s…) […]

  3. […] bine numele ruseşti aşa că nu pot numi decât pe unul dintre aceştia: Ekaterina Zverzhanskaya (noroc cu articolul din Atelierul !). Însă şi pe plaiuri mioritice avem artişti demni de admiraţie: Andreea (AndreeaZ Style) sau […]

  4. Lavi

    30 iulie

    Absolut superb…. nu am cuvinte… asta e arta, nu cred ca se mai poate indoi cineva de asa ceva… Felicitari si multumiri ca ne incantati ochii cu frumuseti ca acestea… <3

  5. doina

    22 iulie

    uimitor

  6. eugenia

    24 aprilie

    oh my, sunt extraordinare!

  7. Loredana

    20 aprilie

    superbe creatii! multumim pentru acest minunat tutorial!

  8. irina

    29 martie

    Felicitari!!!Absolut adorabile!

  9. Cum s-ar spune: incredibil, dar adevarat! 🙂 Toata aprecierea pentru dumneaei.

  10. Iuliana

    21 martie

    Super creatii! Cu adevarat unicate. Se vede ca pune mult suflet in ceea ce face 🙂

    PS: atentie la traducerea din engleza „trebuie sa coste scump”

  11. Vixyblu

    20 martie

    Un interviu super! Creatiile sunt extraordinare si au detalii uimitoare.

  12. Miruna

    19 martie

    La inceput nu imi venea sa cred ca nu sunt naturale… Extraordinar!

  13. mari

    17 martie

    sunt superbe, trebuie sa ai talent cu adevarat, respect pe cei ce sunt capabili si vor sa arata si altora din micile secrete, succes sa aveti in ceea ce faceti , multumim pentru sfaturi.

  14. atelieruldecreatie

    16 martie

    O adevarata profesionista, si un interviu de nota 10! Felicitari!

  15. merica

    15 martie

    WOW…cat de reale par…superbe

  16. M-am indragostit ! SUPERB!

  17. Lavinia

    15 martie

    Superb! Am ramas cu gura cascata. Nici nu ai zice ca sunt artificiale…..opere de arta! Mi-a incantat sufletul !

  18. Leti

    15 martie

    no, astea da flori din polimer.

  19. Rux Copilarim

    15 martie

    WOW! Cata delicatete si fragilitate… rezultatul este atat de fidel realiztatii incat uneori ai impresia ca sunt flori naturale, nu creatii din lut!
    Multumim pentru interviu:)

  20. Ramona

    15 martie

    superb interviul…creatiile m-au lasat fara cuvinte..multumim mult si pentru tutoriale

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share