Primul fir de iarbă, primul ghiocel, soarele care ne îmbie să-i zâmbim…gânduri, poze, amintiri. Ce-ar fi să ținem un jurnal de primăvară? Și ce ar fi să ni-l facem singuri ? Sau, mai mult, să facem încă unul și să-l dăruim cuiva drag! Dacă și vouă vi se pare o idee bună, am pregătit un tutorial și vă provoc la ora de creativitate.
Gradul de dificultate al proiectului este mediu și poate fi o activitate plăcută pentru întreaga familie. Durata poate varia între 45 de minute și mai multe ore. Să ne apucăm de lucru!
Pentru început trebuie să vă faceți o schiță a proiectului. Eu am decupat dintr-un caiet o filă pentru viitorul jurnal cu dimensiunile de 10cm pe 12cm. După aceea i-am trasat conturul pe o foaie albă de hârtie pe care am realizat un model pentru coperți – acestea urmând să fie mai mari decât filele jurnalului.
Am realizat astfel un șablon pentru copertă. Este bine să încercați de la bun început să stabiliți anumite repere: unde se vor prinde paginile, cum se va deschide jurnalul, care va fi sistemul de prindere. Celelalte elemente pot fi schimbate relativ ușor.
Coperta jurnalului poate fi realizată din materiale diverse și utilizând diferite tehnici. Eu am optat pentru un carton semi-dur, cu model discret. Am conturat prima copertă ajutându-mă de șablonul creat anterior.
Pentru că am ales să fac mărgini rotunjite la copertă, am folosit, când am decupat, o forfecuță mai mică – mai ales la carton o veți găsi foarte utilă. În rest am folosit foarfeca mare.
Am decupat și cea de-a doua copertă suprapunând-o pe prima pe carton și decupând de jur împrejur cu atenție. Pentru că mi-a plăcut rezultatul am decupat încă 21 de file pentru interiorul jurnalului – eu am folosit un caiet mai vechi, deci proiectul meu este și unul eco, sau cum se mai spune, verde.
Următorul pas a fost de a perfora coperțile și filele – mare atenție când le aliniați. Am ales și câteva elemente pentru a-l decora: panglică de satin pentru a prinde foile, un năsturel, sclipici și o fundă ca variantă – până la urmă am renunțat la ea și am folosit doar năsturelul.
Urmează asamblarea – am folosit o panglică de satin verde închis pe care am trecut-o prin găurile realizate cu perforatorul.
Partea cea mai îndrăgită – decorarea. Am ales să folosesc mai multe nuanțe de galben, portocaliu, verde și roșu, dar și alb. Am adăugat un nasture realizat de mine, din carton, pentru a asigura panglica de satin care ține la un loc foile și coperțile.
Am respectat parțial planul inițial. Am desenat trei narcise – două albe și una galbenă, pe care le-am colorat folosind creioane, markere și lipici cu sclipici.
Nu-mi mai rămâne decât să adun între pagini amintiri din aceasta primăvară!
Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!
Rux Copilarim
23 noiembrie
Ma bucur ca va place:)
DulceaMeaCasa
16 martie
Multumim pentru ora de creativitate in familie. E tot ce imi doresc. Felicitari !
AlinaS.
16 martie
Foarte frumos draga Rux! Eu una ador genul acesta de notes/jurnal. Felicitari Rux si multumim de idee!
Svetlana
16 martie
Rux! ce grozav e! un tutorial foarte reusit, multumesc pentru sharing!
felicitari!!!