Personalizarea domeniului tău

Distribuie articolul:
Share

Săptămâna trecută am început să vorbim despre diferențele dintre blogurile gratis și domeniile personalizate, iar azi o să-ți arăt, așa cum ți-am promis, cât de simplu e să-ți faci un blog sau un site pe domeniul tău personal.

Mai întâi o scurtă recapitulare:

1. Cumperi domeniul

2. Cumperi găzduirea

3. Instalezi WordPress

Am lua două screenshot-uri de pe Panoul de Control al Revistei Atelierul ca să vezi că totul se face doar din câteva click-uri 🙂

Nu toate Panourile de Control arată la fel dar dacă în pachetul tău de găzduire ai opțiunea de WordPress atunci trebuie doar să găsești iconița printre opțiuni și să dai un click.

Ți se va deschide o nouă pagină care va arăta cam așa:

Un click pe Install, setezi câteva opțiuni și gata!

4. Personalizarea

Cum spuneam și data trecută, asta e partea cea mai distractivă! Și foarte ușor de pus în practică.

După ce ai instalat WordPress-ul poți intra pe pagina ta care va arăta cam așa (cu tema standard WordPress):

După ce te loghezi și intri în Dashboard poți accesa opțiunile de personalizare de la Appearance – Themes. Acolo vezi temele deja instalate și poți instala teme noi.

De la Install themes poți să cauți o temă după tot felul de criterii: culoare, aranjare în pagină, lățime, opțiuni Plugin și chiar după subiect.

Când ai găsit una care îți place o poți instala printr-un simplu click:

E important de știut că poți instala mai multe teme. După instalare toate temele sunt inactive, iar tu, după ce te-ai jucat cu toate și ai ales-o pe cea preferată o vei activa ca să o faci vizibilă și cititorilor tăi. După ce ai activat-o poți începe să adaugi conținut și să te lauzi cu noul tău site.

Fiecare temă are propriile opțiuni de personalizare care te lasă pe tine să decizi: cum vrei să arate prima pagină, cum să arate paginile cu articole, ce articole scoți în evidență etc.

Mai mult decât atât poți apela la plugin-uri pentru a seta aproape orice fel de preferințe: cum să se vadă pozele, cum să se scrie comentariile, cum să postezi automat articolele tale pe Facebook sau pe Twitter etc. Wikipedia definește plugin-ul ca fiind un program care poate să se integreze într-un alt program (de bază) pentru a îndeplini funcții specifice. Deci plugin-urile sunt niște mici programe pe care tu le poți instala pe platforma ta de WordPress.

Din meniul WordPress, alegi opțiunea Plugins ca să le vezi pe cele deja instalate. La fel ca la teme, odată ce le instalezi ele sunt inactive, iar tu decizi când să fie active și când nu. Poți avea câte plugin-uri vrei tu, dar ține minte că dacă ai prea multe asta va îngreuna încărcarea paginilor site-ului tău.

Ca să instalezi un plugin nou trebui să alegi opțiunea Add New și vei fi trimis la o pagină de căutare asemănătoare cu cea de la teme. poți căuta după plugin-uri: recomandate, cele mai noi, cele mai populare, cel mai recent actualizate sau pur și simplu după un cuvânt sau o sintagmă descriptivă.

După ce te-ai hotărât care plugin-uri sunt potrivite pentru tine le poți instala tot printr-un singur click, iar mai târziu când apar actualizări pentru ele, tot cu un click ai rezolvat problema. Și la instalare, și la actualizare ți se va deschide o nouă pagină în care vei vedea progresul instalării.

Cam asta e povestea cu domeniile personalizate prin WordPress. Fără HTML sau alte chestii complicate, un mod simplu de a-ți face site-ul, blogul, portofoliul sau magazinul pe care l-ai visat. Nu-i de mirare că peste 60 de milioane de site-uri funcționează pe WordPress 🙂

Dacă te hotărăști să pornești pe drumul ăsta și să lași în urmă blogul gratis, lasă-ne un comentariu mai jos!

 

 

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

RELATED POST

  1. […] că personalizarea merită discutată în detaliu ne vedem săptămâna viitoare să-ți povestesc despre ea! Până atunci te las să te delectezi cu temele oficiale […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share