De curând, o bună prietenă mi-a spus că și-ar dori să citească un articol sau tutorial despre obiecte realizate din hârtie. Tot de curând mi-am reamintit cum în liceu o colegă ne învățase să facem ”broscuțe săltărețe” din hârtie. Evident pe vremea aceea nu vorbeam de origami sau quilling sau alte tehnici ale căror denumiri le-am aflat relativ recent, de când lucrul manual a fost redescoperit ca handmade. Pentru că mi-am luat primul set de hârtie specială pentru quilling am zis să îmbin plăcutul cu utilul și vă invit prin tutorialul de mai jos să realizați o ”broscuță săltăreață”.Avem nevoie de hârtie specială pentru origami, sau hârtie obișnuită. Eu am realizat proiectele din hârtie normală, colorată, dar și dintr-o pagină de revistă. În liceu foloseam coli din caiete – deci materia primă este la îndemâna oricui. Veți avea nevoie de riglă, creion și foarfecă – pentru că hârtia trebuie să aibă următoarele dimensiuni: 15 cm x 15 cm.
După cum puteți observa în imaginea cu materialele necesare eu am adăugat pe lista și câteva creioane colorate cu ajutorul cărora am realizat un model pe una din fețele colii de hârtie folosite. Hârtia specială are de obicei fețele diferite pentru a ne ajuta să lucrăm mai ușor, dar și pentru impactul vizual pe care lucrarea finalizată îl are.
Dacă nu aveți hârtie specială puteți realiza singuri modelul. Veți avea o satisfacție în plus – lucrarea voastră fiind unicat. Pentru că nu îmi aminteam foarte bine cum lucram broscuța în liceu am căutat un model pe internet și m-am oprit la acesta: . Am realizat o broscuță din foaie de revistă ca să îmi reamintesc:
Dar să începem:
Pasul 1: Stabiliți care va fi spatele și care fața hârtiei. Așezați hârtia cu spatele privind în sus.
Pasul 2: Îndoiți în jumătate pe orizontal. Desfaceți.
Pasul 3: Îndoiți în jumătate pe vertical. Desfaceți.
Pasul 4: Întoarceți hârtia cu fața spre voi. Îndoiți unul dintre colțurile din partea de sus urmărind ca vârful să ajungă la intersecția celor două îndoituri de la pasul 2 si pasul 3. Laturile colțului se vor alinia cu liniile făcute de îndoituri.
Pasul 5: Repetați operațiunea de la pasul 5 pentru celelalte colțuri.
Pasul 6: Întoarce-ți hârtia pe partea cealaltă.
Pasul 7: Îndoiți unul dintre colțurile din partea de sus urmărind ca vârful să ajungă la intersecția celor două îndoituri de la pasul 2 si pasul 3.
Pasul 8: Repetați operațiunea de la pasul 7 pentru celălalt colț.
Pasul 9: Întoarce-ți hârtia pe partea cealaltă. Am desenat în editorul foto linii punctate care vă vor ajuta la pasul 10.
Pasul 10: Îndoiți lateralele după semnele indicate în poza de mai sus. Am desenat în editorul foto niște linii punctate care vă vor ajuta la pasul următor.
Pasul 11: Îndoiți de jos în sus urmărind indicațiile din poza de mai sus. Veți obține următoarea figură:
Pasul 12: După ce ați îndoit la punctul 11, desfaceți – veți obține o linie ca in imaginea de mai jos. Aceasta ne ajută la pasul urmator. Am desenat în editorul foto niște linii punctate care vă vor ajuta la pașii următori.
Pasul 13: Linia obținută prin îndoire ne va ajuta sa ridicam partea de jos spre vârf. Ea va marca locul unde vom îndoi din nou, de această dată însă scoțând în afară ”picioarele broscuței”. Ne ajutăm de linia punctată mai sus pentru a scoate primul picior în exterior.
Pasul 14: Conturăm cel de-al doilea picior ajutându-ne de linia punctată de la pasul 12.
Pasul 14: Când cele două picioare încep să prindă contur îndoim și obținem o figură care seamănă cu o ”căsuță plutitoare”.
Pasul 15: Întoarcem lucrul. Mai e puțin:)!!
Pasul 16: Îndoim vârful spre bază obținând un dreptunghi în partea de sus.
Pasul 17: Și desfacem… Linia obținută ne va ajuta sa facem… ochii, sau mai bine zis locul unde vom amplasa ochii.
Pasul 18: Împingem ușor spre exterior primul buzunăraș și….
Pasul 19: Îl îndoim.
Pasul 20: Repetăm operațiunea pentru cealaltă parte.
Pasul 21: Confecționam ochii și ii lipim. Eu am folosit 2 cerculețe rezultate prin perforarea unei coli de hârtie (de la acest proiect – Tutorial: Jurnal de primăvară – vă mai amintiți?). Le-am decorat cu marker cu sclipici.
Și broscuța noastră este (în sfârșit) gata! Și-a întâlnit perechea eco și au pornit să țopăie fericite. Cum? Simplu. Apăsați ușor cu degetul baza broscuței și lăsați-o să alunece ca în imaginile de mai jos:
Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!
Teodoru Bogdan
6 iunie
eu stiu alt mod de a face „broaste saritoare” dar este bun si asta.