Între inspirație și plagiat

Distribuie articolul:
Share

Lucrurile nu sunt în alb și negru, ci în culori și multe, multe nuanțe, mai ales în lumea handmade-ului. De aceea este ok să te inspiri din munca altora, din natură, din lucrurile care te înconjoară. Probabil deja faci acest lucru, chiar dacă nu la nivel conștient. Dar este cu totul altceva să copiezi întocmai munca altcuiva, să reproduci ceva deja existent.Se spune că suntem suma experiențelor noastre, deci este normal ca atunci când creăm ceva nou, care va conține o parte din noi, să ne folosim și de elemente pe care le-am întâlnit deja, poate când eram mai mici sau ceva anume care ne-a atras atenția la un moment dat, probabil uitat acum. Toate acestea le reinterpretăm, le gândim și răzgândim, mereu în ideea și cu scopul final de a crea ceva nou, autentic și cât mai reprezentativ pentru cine suntem sau pentru mesajul pe care vrem să-l transmitem. Apoi, mai timid sau nu, îl prezentăm lumii, acompaniat de speranțele și visele noastre. Dar, ce se întâmplă când afli că munca ta este copiată de altcineva, în cele mai mici detalii?

Ce faci în cazul acesta? Iei măsuri în vreo direcție? Dar, în cazul în care sunt folosite doar elemente din creația ta de către alți creatori sau poate doar o idee, ești la fel de îndreptățit să ceri despăguriri?

O perspectivă care poate ne ajută este următoarea: există foarte puține idei noi, dar cele vechi pot fi noi din nou. Sunt elemente care fascinează generații întregi, elemente clasice, care se cer reinventate sau asupra cărora fiecare creator are ceva de spus. Deasemenea, ne place sau nu, tot ceea ce creăm este un rezultat a ceea ce vedem, zi de zi, a culturii din care facem parte, a lucrurilor la care suntem expuși și a oamenilor din jurul nostru. De aceea uneori poate fi considerată chiar o aroganță să afirmăm că deținem o idee sau o tehnică.

Dar, oameni fiind, avem nevoie de validare – acea confirmare din partea lumii că noi suntem cei ce au venit prima dată cu acea idee, că noi suntem cei originali și că tot ceea ce urmează sunt doar copii ale muncii noastre. De aceea este important să nu uităm că arta și handmade-ul înseamnă și generozitate și dorința de a împărtăși cu alții munca noastră. Aici mă refer bineînțeles la acele situații în care munca noastră este o sursă de inspirație pentru alții.

De cele mai multe ori ne găsim în fața uneia dintre următoarele situații: creațiile tale sunt copiate sau ești acuzat că ai copiat.

Prima reacție este mereu supărarea, indignarea, amestecate cu o anumită cantitate de furie. Sigur, conceptul la care ai muncit atât de mult, parte din tine, pentru care ai consumat mult timp și resurse financiare, este acum copiat de altcineva, care pretinde că este creatorul său. Este și normal să simți lucruri nu foarte plăcute.

Aici sunt foarte multe modalități de acțiune. În timp, am ajuns la concluzia că fiecare reacționează diferit, în felul său, în astfel de situații. Totuși, am să îți ofer două sfaturi:

[heartlist]

  • Nu răspunde imediat, așteaptă să treacă primul val de emoții și citește sau gândește răspunsul tău de cel puțin două ori înainte de a-l oferi.
  • Adresează-te persoanei respective ca și cum ați fi față în față.

[/heartlist]

Personal, nu îmi place scandalul sau arătatul cu degetul. Chiar cred că lucrurile se pot rezolva frumos, elegant și că, în general, oamenii sunt înțelegători. Nu că aș apăra pe cineva care copiază sau plagiază, dar, din păcate, majoritatea utilizatorilor Internetului nu sunt educați în căile sale și poate că nu strică să avem un ghid de bună purtare în mediul online. Cea mai răspândită viziune eronată din lumea modernă este ”dacă este pe Internet, atunci este gratis”.

Un lucru minunat pe care l-am întâlnit la designerii cu experiență este atitudinea cu care tratează situațiile în care cineva se inspiră un pic prea la limită din munca lor, dar nu chiar copiază. Ei știu foarte bine că fiecare artist pentru a crește trebuie să se inspire, iar câtă vreme există respect pentru munca celuilat și ideea este doar reinterpretată, nu copiată, totul este cât se poate de frumos.

Pe altă parte, avem designerii aflați la început de drum, care sunt pic mai..zeloși. Astfel, se simt copiați la fiecare paletă de culori asemănătoare, la fiecare pisicuță sau buburuză sau la fiecare utilizare a tehnicii pe care ei acum abia reușesc să o stăpânească.

Și uite așa se ajunge la acuzațiile de plagiat. Ceea ce nu este tocmai în regulă, dar cred că și această etapă face parte dintr-un drum care trebuie parcurs.

Uneori, astfel de acuzații sunt aduse pe bună dreptate, alteori sunt doar exagerări. Dar în fiecare situație se poate ajunge la rădăcina problemei și se găsesc mereu soluții, atâta timp cât există deschidere spre comunicare.

Copiatul/plagiatul este un subiect destul de ”fierbinte”, mai ales pentru iubitorii de scandal (oh, the drama!), dar nu vrem nici să cădem în partea întunecată și mai bine încercăm mereu să vedem binele din jurul nostru, să îi ajutăm pe cei ce par a se îndepărta de ceea ce înseamnă handmade original și creativ. Doar, până la urmă, suntem o comunitate, nu?

În încheiere, vă las să vă delectați cu câteva resurse cu puncte de vedere interesante, iar apoi aștept să ne scrieți despre concluziile și experiențele voastre.

[starlist]

[/starlist]

Sursă imagine featured – dippylulu

Comentarii

RELATED POST

  1. […] Între inspirație și plagiat […]

  2. coryamor

    4 ianuarie

    frumos si util articolul. intr-adevar, e o problema care poate fi spinoasa, dar ar trebui sa fim relaxati si sa abordam subiectul cat mai „sportiv” posibil 🙂 multumim!

  3. […] – articolul „Între inspiraţie şi plagiat” […]

  4. […] #1. Între inspirație și plagiat, pentru că este un subiect drag mie, mă confrunt aproape zilnic cu situaţii descrise în articol. (https://www.revista-atelierul.ro/2012/05/31/intre-inspiratie-si-plagiat/) […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share