La începutul lunii am primit o foarte frumoasă invitație: să reprezint Atelierul în calitate de juriu la ceremonia de închidere a proiectului Teen Patrol, inițiat de AIESEC București.
Teen Patrol e un proiect grozav adresat tinerilor de clasa a IX-a, în cadrul căruia aceștia au urmat un curs de management de proiect ținut de membri internaționali AIESEC, s-au aliat în echipe și-au creat chiar ei proiecte pe care apoi le-au prezentat. Proiectele lor au fost ca niște dorințe, pe care fiecare și le-a pus pentru a-și construi un viitor mai aproape de sufletul lui.
În cadrul ceremoniei de pe 9 iunie, ținute la Casa de Cultură a Studenților, cele 9 echipe de liceeni ne-au încântat prezentând proiecte creative, optimiste, dar mai ales realizabile. Haideți să vedem împreună ce-ar face elevii pentru a-și colora lumea și orașul!
1. Primul proiect numit „Underground heroes” își propune să promoveze trupele tinere printr-o serie de concerte în licee – făcând astfel accesibilă muzica bună și pentru cei care nu-și pierd nopțile prin cluburi, dar în același timp, oferind trupelor necunoscute șansa să se afirme și, poate, chiar să își mărească numărul de fani.
2. Următorul proiect „Enjoy your Journey” e un proiect turistico-artistic: tinerii care l-au conceput vor să promoveze istoria Bucureștiului pictând stațiile de metrou cu imagini ale clădirilor reprezentative ale orașului, din perioada 1800 – 1900. Ar fi o schimbare plăcută de piesaj, față de reclamele de acum, nu?
3. Al treilea „Două roți pentru o comunitate” a luat trofeul pentru Cel mai Creativ Proiect! Realizat de tinerii din comuna Ciocănești, este un proiect ambițios care se dezvoltă în două direcții. Mai întâi prin crearea unui traseu de biciclete între satele comunei și reconstruirea podețului peste râul Colentina – activitate finalizată printr-un cros pe biciclete. Iar apoi prin crearea „Podului fermecat” – un loc central al comunității unde copii și tinerii pot participa la cursuri și ateliere cu aplicații practice dar și un loc de relaxare.
4. „Smile for a while” este unul din proiectele care au luat premiul pentru Fezabilitate. O inițiativă cu-adevărat optimistă și veselă, direcționată spre copii din orfelinate. Pe mine m-a cucerit prin prezentarea unei scurte sesiuni de interviuri luate de elevi, copiilor din orfelinate, în care îi întrebau ce le place lor să facă și cum se distrează. Pornind de la preferințele micuților, elevii au creat sesiuni de activități variate: cursuri de dans și de chitară, vizite în parcuri și la muzee.
5. Următorul proiect „Glowing bikes for glowing roads” promovează ideea unor trasee și biciclete fosforescente – ca atracție turistică sau activitate de noapte pentru bicicliștii curajoși.
6. „Graffiti Town: Art between walls” a fost desemnat câștigătorul trofeului pentru Cel mai Bun Proiect! Imaginat de o echipă exclusiv feminină, proiectul propune realizarea unui labirint de pereți decorați cu graffiti în parcul Izvor. Au creat astfel, un loc pentru tineri, și nu numai, oferindu-le artiștilor de stradă un mediu de exprimare și expunere public, dar și o atracție turistică.
7. Al doilea câștigător al premiului de Fezabilitate a fost „Bucharest smile” – un proiect care își propune să alunge plictiseală din stațiile de autobuz prin mini-concerte și scurte piese de teatru.
8. „C. H. A. N. C. E. – Children Have a New Chance Everyday” este tot un proiect adresat copiilor din orfelinate – dar care își propune să-i ajute pe aceștia să-și dezvolte abilitățile de comunicare prin interacționarea cu elevii voluntari și prin câteva sesiuni de cursuri de comunicare.
9. Ultimul proiect din competiție a fost „Promoting Romania” – încheierea perfectă după așa un tur de forțe, dorințe și idei creative – un proiect prin care elevii își propun să promoveze România așa cum o văd ei. O Românie frumoasă, cu peisaje superbe și oameni buni, cu multă istorie și respect pentru tradiții.
Pentru mine experiența de juriu a însemnat foarte mult și le mulțumesc celor de la AIESEC că s-au gândit la noi. A fost fantastic să văd toți acei elevi dornici să facă o schimbare și să se implice pentru a crea un viitor mai bun. Felicitări!
NO COMMENT