Acest articol va fi primul dintr-o lungă serie de articole dedicate uneltelor şi materialelor folosite în handmade. Sperăm că veţi găsi informaţii utile atât pentru cei care acum îşi încep călătoria pe tărâmul handmade, cât şi celor mai experimentaţi. Articolele vor conţine informaţii generale, recenzii de produs, sfaturi de utilizare, precum şi părerile noastre, a celor ce am folosit deja respectivele produse. Când vrei să-ţi procuri o unealtă sau un material este foarte utilă părerea cuiva care deja a testat acel produs şi care îţi va spune sincer dacă investiţia merită realizată sau nu.
Articolele vor fi structurate pe diverse ramuri handmade: lut polimeric, mărgelit, lucrul cu sârmă, croşetat, etc.
Vom începe cu un articol dedicat începătorilor în lut polimeric în care vom prezenta aşa cum spune titlul tăişurile folosite: lame, cuttere, cuţite.
Lamele sunt unelte importante în lucrul cu lut polimeric şi destul de dificil de improvizat. La început am folosit lame de cutter, însă calitatea lor este precară. Fiind mult mai groase nu se pot folosi cu mare succes în tehnici gen millefiori, se pot folosi cu mare grijă, dar de cele mai multe ori felia se va turti sau, uneori, prin taiere culorile se pot amesteca, tot datorită grosimii. După ce m-am chinuit multă vreme cu astfel de lame (am folosit chiar lame de ras, lucru pe care nu-l recomand deloc, pentru că se pot întâmpla foarte uşor accidente şi vă puteţi tăia) am investit într-un set de lame profesioniste, marca Staedtler, producătoarea brandului Fimo.
Am remarcat o diferenţă de la prima tăiere, sunt mai scumpe decât lamele normale de cutter, dar este o investiţie care merită.
Doriţi să realizaţi forme anume din fimo sau simple cercuri într-un mod foarte simplu şi rapid? Un cutter este soluţia la îndemână. O formă metalică, goală pe dinăuntru, ascuţită la una din extremităţi, similară cu formele de biscuiţi.
Pentru cuttere există o paletă largă de produse cu forme tot mai diversificate. Există unele tutoriale în care ni se arată cum putem improviza şi realiza astfel de cuttere, în schimb calitatea lor nu este la fel cu cea a celor cumpărate.
Sunt produse relativ ieftine şi foarte utile, mai ales începătorilor. Un sfat important: nu este suficient să folosim doar cutterele şi să creăm forme frumoase. După coacere acestea necesită şlefuire, pentru ca marginile piesei să arate frumos, fără părţi neregulate sau zimţate.
Vom încheia acest articol vorbind despre cuţite. Nu cuţite de bucătărie, ci cutiţe cu aspect mai mult de bisturiu, ce pot fi folosite pentru a realiza forme complexe, pentru a finisa margini, pentru a tăia cu precizie lutul polimeric.
Am primit cadou de ziua mea o astfel de trusă cu cuţite. Recunosc că nu am folosit-o foarte mult, având deja uneltele de tăiat prezentate mai sus, în schimb un astfel de cuţit cu lama foarte tăioasă şi cu forme diverse poate deveni util când încerci să decupezi ceva, iar lama nu o poţi îndoi suficient.
Trusa conţine foarte multe lame ce se pot introduce în cele 3 mânere disponibile. Aveţi mare grijă, pentru că sunt foarte tăioase.
Cam atât despre tăişuri. Evident, există şi alte unelte de acest gen, aici am prezentat doar principalele tipuri. Sper că vă fi de folos prezentarea mea şi vă aştept şi cu alte unelte şi materiale în viitor.
NO COMMENT