În acest articol vom sări câţiva paşi înainte, deoarece vreau să vă vorbesc despre una din uneltele mele preferate în lucrul cu lut polimeric – extruderul. Este o unealtă uşor de folosit, dacă o alegi cu atenţie, poţi realiza accesorii şi bijuterii cu model complex şi interesant, o unealtă mai pentru avansaţi, folosită în foarte multe tehnici.Ce este extruderul? Este o unealtă folosită pentru extrudare, iar pentru cei ce au cunoştiinţe despre tehnologia materialelor, extrudarea reprezintă un procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastică, constând în trecerea forțată a materialului, supus unei forțe de compresiune, printr-o matriță de formă adecvată.
Mai pe limba tuturor, un extruder folosit pentru lut polimeric are forma unui cilindru şi depinzând de model se realizează transformarea unui cilindru de polimer în alt/alţi cilindri cu secţiune de mărime şi formă diferită.
Principiul este simplu, important este ce tip de extruder ne alegem. Aşa că, înainte de a vă arăta ce minunăţii se pot realiza cu extruderul, să vorbim despre tipuri, preţuri, opinii pro şi contra.
Am testat două tipuri de extruder şi din câte am remarcat sunt cele două mari categorii existente pe piaţă, unele diferenţe apar în funcţie de materialul din care este fabricat.
Prima dată, din motive financiare şi în necunoştiinţă de cauză, am cumpărat un astfel de extruder, tip seringă.
Sincer, nu vi-l recomand, deşi preţul este mult mai mic decât cel al următorului tip.
Chiar dacă am folosit material moale, bine frământat, extrudarea merge greu, aproape mi-am rupt mâinile apăsând pe acea seringă. Este foarte incomod şi obositor. Uneori foloseam un prosop mic pe care îl înfăşuram în jurul pistonului, apoi îl fixam pe masă şi cu toată puterea apăsam…eram o imagine foarte distractivă. Prin urmare am renunţat să testez diverse tehnici cu el.
Din câte am înţeles există un fel de adaptor, în care introduci această seringă iar principiul este mult mai uşor. Nu m-am avântat să testez aşa ceva şi nu cred că este rentabil.
Apoi, de ziua mea, sora mea mi-a făcut un frumos şi util cadou. Un extruder marca Makins, cel din imagine.
Ştiam de la alte fete că este mult mai eficient şi mai ales, mult mai uşor de folosit. Sincer, nu am crezut până când am testat.
Obişnuită să-mi înroşesc mâinile, să mă chinui să apăs, a fost ciudat prima dată când tot ce am avut de făcut a fost să învârtesc de mânerul superior. Şi totul a mers foarte uşor, chiar dacă polimerul nu era mereu foarte bine frământat, în acest caz uneori mai aud un scârţâit.
Are diverse capete, ca şi celălalt, dar şi aici am decoperit o uşoară diferenţă la dimensiunile secţiunilor.
Se curăţă foarte uşor. De recomandat este să-l deşurubaţi de tot şi apoi să deşurubaţi şi capatul superior, apoi să curăţaţi cilindrul. Eu am făcut această procedură de puţine ori, dar am remarcat că cilindrul nu se murdăreşte atât de mult pe interior, ca în cazul celuilalt extruder, şi de multe ori îl curăţ cu un şerveţel umed şi totul este ok.
Acum că v-am prezentat principalele tipuri de extruder, vreau să vă povestesc şi să vă arat şi ce puteţi realiza cu el.
În primul rând, extrudarea. Se frământă foarte bine materialul, apoi în funcţie de tehnică (voi detalii apoi) realizaţi un cilindru din material cu secţiunea astfel încât să intre în interiorul extruderului. Extruderul are într-o parte un fel de mâner care se roteşte, apoi un capăt cu filet cilindru, alt capăt cu filet în faţă căruia se pune un disc cu găuri de diverse secţiuni. Astfel, alegeţi secţiunea pe care o doriţi, ataşaţi discul, introduceţi cilindrul de polimer, înşurubaţi capătul ce conţine şi discul, iar apoi rotiţi de mâner. În acest moment, prin capătul opus vor apărea, asemeni unei maşini de tocat carne, tot felul de cârnăţei, cu diverse secţiuni.
Cea mai cunoscută tehnică în care folosiţi extruderul este filigree şi are şi unele variaţii, de exemplu mokume filigree.
Este o tehnică în care răbdarea este cuvântul de bază. După realizarea cârnăţeilor, urmează crearea unei piese ce conţine un model realizat prin rotirea, formarea de bobine, lipirea, fiecăreia în parte. Există multe tutoriale pe această temă, vreau doar să vă arăt câteva exemple remarcabile realizate de AndreeaZ, o creatoare pe care eu o admir foarte mult.
Vorbeam de variaţii şi vorbeam de mokume filigree, o tehnică născută prin combinarea celor două tehnici: mokume gane şi filigree. Este o tehnică care îmi place mult şi pe care o tot testez în ultima vreme. Se pot realiza modele şi efecte foarte interesante, surprinzătoare de fiecare dată, este o tehnică distractivă şi la fel ca în cazul mokume gane, cu foarte multe surprize.
Prima dată am descoperit această tehnică prin intermediul lui Carmen, care a realizat şi un tutorial în care explică foarte bine această tehnică. O să vă arăt şi ce am testat eu şi evident ce ne învaţă Carmen. Esenţială este şlefuirea, iar despre acest subiect vom discuta în alt articol şi vom reveni evident la această tehnică, mai în detaliu.
Tot cu ajutorul extruderului se pot realiza multe modele de cane, tehnica millefiori. Cu cât citiţi mai mult veţi remarca că este o unealtă minune şi foarte versatilă. Un cunoscut model de cane şi foarte interesant, este klimt cane, după numele celebrului pictor Gustav Klimt. O metodă de bază pentru această tehnică este utilizarea discului cu secţiuni pătrate, dar am văzut modele interesante realizate cu secţiuni triunghiulare sau hexagonale.
Cârnăţeii extrudaţi pot avea încă o altă spectaculoasă utilizare. Ce-i drept, în această tehnică cârnăţeii şi bobiţele se pot modela şi manual, dar pentru o mai bună precizie vă recomand tot extruderul. Despre ce vorbesc? Despre faimoasele Jennifer Morris beads, mărgele şi piese pe care le-am întâlnit la creatoarea cu acest nume, tehnică preluată de mulţi artişti ulterior. Nu ştiu sigur dacă ea a inventat acest model, ştiu doar că la ea am văzut prima dată. Menţionez acest fapt pentru a nu face o gafă.
Cum este această tehnică şi ce necesită? În primul rând o răbadare de fier, multă imaginaţie, disciplină, mâini curate, un model bine fixat în minte. Şi ce se poate realiza? Puteţi vedea mai jos câteva creaţii marca Jennifer Morris.
Ca şi concluzie, extruderul este o unealtă care nu trebuie să vă lipsească, de care nu vă veţi plictisi uşor, care vă va provoca limitele creaţiei şi vă va determina să testaţi multe tehnici şi variaţii de la tehnicile de bază. Totul ţine de imaginaţie!
COMMENTS ARE OFF THIS POST