We love Ema!

Distribuie articolul:
Share

Ema sau mai bine spus WinterEma este alături de proiectul Atelierul de la început. Pot să spun că este o redactoriţă înrăită. În fiecare săptămână ne/vă încântă cu nou proiect de croşetat şi cu noi idei handmade ce pot fi realizate de copii. Mulţumim Ema!

1. Ești una dintre “veteranele” Revistei Atelierul? Cum ai intrat în acest proiect şi ce apreciezi cel mai mult la el?

Nu sunt chiar o “veterană” la Atelierul, poate doar sunt de mai mult timp în proiectul care cuprinde și voluntari. Îmi amintesc perfect cum am ajuns aici: am văzut undeva, pe Internet, o reclamă care mă invita să scriu despre handmade, despre creațiile mele.

Eu oricum făceam acest lucru pe blogul meu și pentru că prin vocația și pregătirea mea îmi place să scriu, am fost foarte entuziasmată să aflu de o așa oportunitate. Am avut chiar emoții. Mă întrebam: Oare mă alege? Oare vor considera că sunt potrivită?

2. Cum te definineşti în calitate de creator de produse unicat? Prin ce se caracterizează stilul propus de tine?

Sunt o persoană creativă. Asta nu înseamnă că toată ziua creez câte ceva, iar casa mea nu e plină de obiecte handmade. Dar îmi place nespus tot ce tine de creație, fie că e vorba de una literară – scrisă, handmade sau una culinară chiar. Cu toții suntem creativi, doar că unii rareori conștientizăm acest lucru. În ceea ce mă privește, la capitolul handmade sunt o persoană creativă … relativ cuminte – îmi place să testez culori, forme și materiale, să folosesc culori îndrăznețe, să adaug ceva puțin altfel. Lucrez obiecte pentru copii, dar și decorațiuni ce pot fi folosite de cei mari. Îmi place în mod deosebit să lucrez cu fetru, deoarece are o textură soft și e frumos colorat. Din experiență știu faptul că toți copiii apreciază culorile și încerc să stimulez prin creațiile mele gustul pentru culoare. Am un stil creative cuminte, dar … inovator să zicem: mereu caut să fac o jucărie, o carte care să poată fi folosită în mai multe feluri, să aibă mai multe întrebuințări: să fie și support pentru învățare acasă sau la școală spre exemplu, dar și décor în camera copilului, să ajute și la învățarea unei limbi, dar și la activități matematice sau de creare de povești.

3. Cum ai început să handmade-uieşti? Vrem detalii, multe multe detalii.

Am început prin copilărie: desenam în jurnalele colegilor tot felul de imagini colorate și ei apreciau talentul meu, decupam felicitări cu lama de ras (pe atunci nu exista cuțit de hârtie sau cutter), împrumutam de la bibliotecă tot felul de cărți care să mă învețe să desenez – să măresc un desen, să-l transform…, împleteam și croșetam tot felul de nimicuri.

Peste ani, m-am prins iar de handmade – fetița mea m-a inspirat: prima dată și-a dorit să aibă o poșetă ca a mea. I-am făcut una din fetru, cu aplicații tematice din sfera baletului. Apoi a vrut una în formă de căpșună. Realizat. Una în formă de blueberry (afină). M-am conformat. Deoarece ea tocmai învăța să numere, i-am cusut din fetru o carte cu numere și figurine detașabile – a fost un succes! M-am gândit că aș putea să le vând. De ce nu?! Și așa am început să lucrez din ce în ce mai mult.

În fiecare zi îmi venea altă idee, aveam un nou proiect, găseam mereu ceva care mă inspira: morcovii din piață, iepurii de la Zoo, orele de balet ale fetiței mele, căpșunile coapte, cântecele copilărești…. Încet-încet am combinat cunoștințele mele de psihologia copilului cu creațiile handmade. Și mereu am cerut părerea expertului – fetița mea isteață, care știe întotdeauna ce culoare se potrivește, ce formă e nimerită, ce figurine lipsesc.

 4. Inafară de redactor Atelierul, creator de produse handmade care este meseria ta de bază?

Am o meserie frumoasă, tare frumoasă: sunt cadru didactic; pot fi învățătoare și profesor de limba română. Îmi place: la mijloc sunt copiii. E minunat sentimentul că poți să-i înveți ceva, că le poți fi un exemplu. Îmi place să-i învăț să meșterească lucrurile de care au nevoie, obiecte ce le pot fi utile: felicitări, cutii de creioane, pușculițe, tablouri. Cred cu tărie că e foarte important să îi învăț să creeze ceva, nu să aleargă la magazin pentru a cumpăra un obiect, să le demonstrez că pot face ceva extraordinar de frumos cu 3 nasturi si o coală de carton.

5. Din experienţa ta ce trebuie să facă/ să nu facă un artizan la început de drum? Ce sfaturi îi oferi?

La început de drum – ca la orice început – recomand studiu: studiul altor artiști, studiul tendințelor – nu neapărat pentru o încadrare în tendințe, studiul naturii – acolo e cea mai bună inspirație și mult multă căutare pentru un stil propriu, bine definit, de impact, special.

6. Tu îti porţi creaţiile?

Da, desigur. Port lucrurile mele croșetate, decorez camera fetiței cu tablouri din fetru, ofer cadouri realizate de mine. Îmi doresc să am mai mult timp pentru a realiza mai multe articole pentru mine.

7. De asemenea din punctul tău de vedere cât este inspiraţie, şi cât este pasiune în realizarea produselor handmade?

Nu aș putea spune cât e inspirație, și cât e pasiune. Proporțiile variază de la caz la caz. Dar ca să încerc totuși o delimitare …  Inspirație e atunci când u am nici cea mai vaga idee despre cum va arată produsul final, dar pe măsură ce încep să cos și să tai, îmi vin ideile, iar la sfârșit apare un lucru minunat la care nu m-aș fi gândit … ieri. Pasiunea e prezentă tot timpul; dar mai mult, e pasiune atunci când știu că un proiect cere mult timp, e greu, migălos, dar e o provocare și vreau să-l încerc și să-l termin.

8. Cea mai insolită comandă realizată? Sau o poveste proprie faină în calitatea ta de artist în handmade.

Toate comenzile mele sunt deosebite. Nu aș putea alege una singura. Fiecare are povestea ei unică, sămânța de special din partea clientului și dramul meu de nebunie. Am comenzi la care am lucrat non stop, lăsându-i pe ai mei să se descurce singuri. Am avut o comandă la care am lucrat vreo 2 săptămâni deși mi-ar fi luat doar vreo 2 zile – și am lucrat 2 săptămâni, deoarece clientul nu se putea decide: eu ii trimiteam zeci de poze cu zeci de combinații de culori, iar el nu reușea să se hotărască și mereu i se părea că dacă aș mai muta 2 mărgele, ar fi mai frumos. O clientă m-a rugat într-o zi să-i cos din fetru scheletul uman cu toate oasele și toate organele interne. Dacă stau să mă gândesc … sunt destule aspecte inedite. Dar aceasta e frumusețea, nu-i așa?!

9. Top 3 pentru tine  cu cele mai interesante articole de pe Atelierul.

Nu pot numi doar 3 articole – toate sunt frumoase, interesante, utile, SUPER!, așa că vă spun generalități:

1.Tutorialele despre orice
2. Articolele despre artiști și artizani
3. Articolele despre colecții handmade
Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

  1. SUPERBE…..

  2. Dora

    27 august

    Ma bucur foarte mult ca am descoperit acest site. Este o sursa de inspiratie extraordinara.
    Eu sunt o incepatoare in ale handmade-ului, in special crosetatul.Dar nu se stie niciodata.
    Va doresc o viata lunga cu multe lucruri dragute si interante.

  3. Amy Crafts

    27 august

    Lucrarile Emei sunt de-a dreptul dragalase. 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share