READING

Să întindem lutul polimeric!

Să întindem lutul polimeric!

Distribuie articolul:
Share

O etapă importantă în lucrul cu lutul polimeric este condiţionarea sa, iar în acest articol ma voi referi la întinderea sa sub formă de foi, mai subţiri sau mai groase. Aceasta întindere, să o numesc aşa mai neformal, este o etapă necesară şi utilă în majoritatea tehnicilor şi metodelor de realizare a accesoriilor din lut polimeric. Mai jos voi prezenta principalele unelte cu care putem realiza acest lucru, precum şi sfaturi şi moduri de a improviza unele unelte de care nu dispunem.

Pentru începători şi pentru tehnici nu foarte complicate putem folosi un roller acrilic. Acest roller este practic un cilindru de plastic cu care se poate întinde polimerul bine frământat în prealabil. Este similar cu procesul folosit pentru a întinde foi pentru prăjituri. Este realizat de multe firme producătoare de lut polimeric.

De-a lungul timpului am adunat multe unelte utile pentru lut polimeric, în schimb un astfel de roller nu posed nici în ziua de azi. Pur şi simplu mi s-a părut mereu destul de costisitor şi foarte uşor de înlocuit.

Cel mai simplu mod în care putem înlocui acest roller este banalul tub de spray. Cu cât este mai lung cu atât mai bine şi de asemenea aveţi grijă să nu aibă nici un model în relief, deci unul simplu se poate folosi la fel de eficient. Că tot vorbeam de prăjituri mai sus, nu încercaţi cu sucitorul de lemn pentru foile de prăjituri, deoarece se lipeşte.

Ca şi dezavantaj pentru ambele variante, atât cea oficială cât şi cea improvizată, este că nu reuşeşti să realizezi foi de grosime uniformă pe toata suprafaţa lor. Se poate folosi pentru piese mici.

Pentru avansaţi, dar şi pentru a întinde foi uniforme, mai mari ca dimensiune, pentru diverse tehnici mai complexe, se foloseşte maşina pentru lut polimeric, sau cum toţi o cunosc –  maşina de paste.

În imaginea alăturată este prezentată maşina oficială, profesională pentru lut polimeric, produsă de unul dintre marii producători de lut.

Acest gen de maşină costă foarte mult, astfel încât vă veţi întreba dacă se merită investiţia. Investiţia se merită cu siguranţă, cu astfel de maşină puteţi realiza tehnici gen mica shift sau o puteţi folosi la orice, de la întinderea unei foi din care să decupaţi, foi pentru mokume gane şi tot felul de tehnici.

De asemenea vă voi oferi un sfat economic de a achiziţiona o maşină similară. Cei ce lucrează cu lut polimeric probabil ştiu la ce mă refer.

Mă refer la banala maşină de paste sau mai bine zis autentica maşină de paste folosită în bucătărie la realizarea tăieţeilor.

Posed o astfel de maşină pe care am cumparat-o dintr-un hypermarket la un preţ cu mult mai mic decât cel al maşinii profesionale. Este asemănătoare cu cea din imagine. Are în plus faţă de cea profesională, încă un set de tamburi, cu care se taie foaia în fâşii (tăieţei). În rest, funcţionează la fel, dar cu costuri mult mai mici. Pur şi simplu ignoraţi tamburul cu zimţi şi folosiţi doar tamburul pentru întindere. De fapt sunt doi tamburi, poziţionaţi faţă în faţă, apropierea dintre ei se poate modifica cu ajutorul rotiţei laterale li învârtind de manetă materialul introdus prin partea superioară este scos sub forma unei foi netede (aşa cum se vede în imagine). Este foarte important să frământaţi bine materialul, altfel se va crăpa.

De asemenea este important să curăţaţi tamburii, pentru a nu se murdări culorile deschide la alte culori mai închise, întinde în prealabil. Eu nu am demontant-o niciodată, am auzit poveşti triste despre acest aspect. O curăţ cu şerveţele umede, apoi cu cele uscate şi cu multă răbdare.

Sper că v-a plăcut acest articol, voi reveni cu alte ustensile şi unelte folosite în lucrul cu lut polimeric, iar dacă doriţi să prezint ceva anume nu ezitaţi să propuneţi.

 

Comentarii

RELATED POST

  1. Ana Burghiu

    8 februarie

    Super vio tine-o tot asa mult succes

  2. Viorela Szabo

    8 februarie

    eu fac martisoare din fimo dar folosesc trusa de unghii si masina de taietei pensia este mica si ne folosim de ce avem prin casa

  3. Lumi

    23 ianuarie

    Sunt foarte utile articolele tale,imi capteaza atentia pe loc si in totalitate.De curand am descoperit si eu arta de a lucra flori din lut polimeric si m-ar incanta ideea de a ma apuca de asa ceva.mi-am luat un material de la fimo cu uscare la aer , nu necesita coacere dar sincer ma asteptam la mai mult…te-as intreba pe tine ce lut polimeric mi-ai putea recomanda pentru realizarea florilor?
    Iti multumesc frumos!

  4. Caramitru Alecsandra

    11 octombrie

    pe mine m-ar interesa si magazinul de unde a fost cumparata masina 🙂

  5. Ramona

    24 septembrie

    catalina, ma bucur ca ti-a placut
    nu am dat preturi ce-i drept
    pot sa-ti zic..orientativ la o scurta cautare prin magazine: roller-ul costa in jur de 30 lei, masina profesionala o gasesti la diverse preturi cam intre 180-260 lei, iar pe masina pentru paste (taietei) eu am dat aproximativ 60 lei, dar la fel o gasesti la diverse preturi
    sper ca am fost de ajutor

  6. Catalina N.

    24 septembrie

    Interesant. Ar fi fost utile si niste preturi!

  7. Rux Copilarim

    19 septembrie

    Foarte interesant:D!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share