A venit, a venit toamna / Acoperă-mi inima cu ceva … Gata? Ești pregătită sufletește pentru toamnă? Fără melancolii și regrete pentru vară și vacanță, ci doar cu bucuria luminii coborâtă să aurească frunzele și cu aerul de culoarea mierii mirosind amărui a nuci. Pentru un decor de toamnă cu frunze folosește frunzele dăruite de primul copac ce-l întâlnești și câteva frunze croșetate pe furiș.
Iată mai jos un tutorial pentru frunze croșetate – e tradus, probat și ușor modificat după un tipar pe care l-am găsit aici.
Ai nevoie de ață colorată galbenă, roșie, portocalie sau maro – culorile toamnei. Poți folosi și un fir în degrade care să amestece subtil mai multe din aceste culori.
Începe cu un lănțișor cu 4 ochiuri. În al 4 lea ochi de la croșetă faci 9 ochiuri duble. Închei rândul cu punct alunecat. Obții un cerculeț – acesta va fi baza în jurul căreia vei croșeta mai departe.
Faci un lănțișor cu 6 ochiuri și faci un punct alunecat în al treilea ochi de la croșetă – acesta se numește punct picot.
Tot pe lănțișorul acesta cu 6 ochiuri continui cu picioruș dublu în următorul ochi și cu câte 2 piciorușe duble în următorii 2 ochi. Ai ajuns la bază.
În primul ochi vei croșeta tot ce urmează acum – vei obține codița: un ochi dublu, apoi ridici un lănțișor cu 5 ochiuri, faci puncte alunecat în următoarele 3 ochiuri din lănțișor, un picioruș dublu în ochiul din care ai pornit.
Ai ajuns iar la bază. Croșetezi câte două ochiuri duble în următoarele ochiuri din bază.
În următorul ochi din bază croșetezi un ochi dublu, un ochi picot (adică lănțișor cu 3 ochiuri și punct alunecat în al treilea ochi de la croșetă) și iar un ochi dublu.
Ai ajuns la vârful frunzei. În următorul ochi din bază vei croșeta următoarele: un ochi jumătate dublu, un ochi dublu, un ochi triplu, un ochi picot, un ochi triplu, un ochi dublu, un ochi jumătate dublu.
În următorul ochi din bază croșetezi un ochi simplu, un ochi picot și un ochi dublu. Iar în ultimul ochi croșetezi un ochi jumătate dublu și un ochi simplu. Închizi cu punct alunecat. Frunza ta aurie e gata.
Croșetează frunze cu diferite tipuri de fire – mai groase, mai subțiri, cu texturi diferite. Dacă firul e mai subțire, vei obține o frunză mai mică.
Trimite-ne pe adresa [email protected] poze cu frunzele tale croșetate și noi le vom publica.
Spor la lucru!
Ema
Lukacs Emilia
20 martie
foarte frumoase
Claudia Ieva
26 noiembrie
sunt lucruri dragute de lucrat ;imi plac .numai ca fara ceva indicatii nu merge ….cat mai multe sfaturi rog