Sunteţi pregătiţi să ne îmbarcăm într-o nouă călătorie? Va fi cea mai dificilă dintre toate de până acum şi la final vom face împreună cunoştinţă cu Zâna Pădurii – cea care locuieşte în copacul desfrunzit unde am găsit ghinde din fetru (lipit sau cusut), sau croşetate (amigurumi). Este vorba, bineînţeles, chiar de acel copac unde am descoperit scorbura ascunsă după o perdea de frunze şi fotoliul din odaie pe care l-am realizat în tutorialul precedent.
Înainte să trecem mai departe, vreau să fac două precizări. Prima: vă rog să citiţi şi să ţineţi cont de nota de la subsolul tutorialului. A doua: acest tutorial se va desfăşura pe parcursul a patru episoade.
Mult succes:) şi spor la lucru !
Materiale folosite în tutorial (pentru detalii despre termenii folosiţi vizitaţi acest articol în care veţi găsi informaţii despre SC – piciorus simplu, BLO şi FLO, punct alunecat, lănţisor):
♥ croşeta de 4mm,
♥ acril crem (fir potrivit pentru 4mm),
♥ ac cu vârful bont,
♥ fir bumbac mediu crem,
♥ foarfecă,
♥ modelul ce urmează a fi interpretat,
♥ bumbac – pentru umplutură.
În episodul de astăzi vom lucra mâinile şi corpul. O mână este alcătuită din trei elemente, dintre care două sunt unite. Vom începe cu partea de sus a mâinii până la cot (unde va veni articulaţia). Realizaţi două părţi superioare, urmând paşii.
Începem cu un lănţişor format din două ochiuri ca în imaginea de mai sus.
Rândul 1: Următorul pas va fi să lucrăm 5 picioruşe simple în al doilea ochi pornind de la croşetă.
Rândul 2: Înmulţim. Lucrăm câte două picioruşe simple în fiecare dintre cele 5 ochiuri. Avem în total 10 picioruşe simple.
Rândurile 3-11: Lucrăm câte un picioruş simplu în fiecare dintre cele 10 ochiuri. Se lucrează în cerc, de aceea este preferabil să marcaţi cu un ceva începutul rândului pentru a nu vă încurca. Sunt 9 rânduri în total. Adăugaţi umplutura (eu am folosit bumbac) şi îndesaţi bine, fără a deforma însă lucrul.
Rândul 12: Se lucrează doar prin jumătatea dinspre interior a ochiului (BLO- back loop only). În fiecare dintre cele 10 ochiuri se lucrează câte un picioruş alunecat. Practic acesta va împiedica umplutura să iasă.
Rândul 13: Se lucrează doar prin jumătatea dinspre exterior a ochiului (FLO- front loop only). Atenţie!! Ne referim la aceleaşi ochiuri în care s-a lucrat blo rândul precedent, deci jumătatea nefolosită. În fiecare dintre cele 10 ochiuri se lucrează câte un picioruş simplu.
Rândul 14: Lucrăm normal, prin ambele părţi ale ochiului, câte un piciorus simplu în fiecare ochi. În total, 10. Încheiem lucrul şi ascundem firul, după ce îl tăiem.
Am realizat partea superioară a mâinii (de la umăr la cot) şi acum vom lucra partea inferioară (de la cot la încheietură), de care sunt prinse palma şi degetele. Vom realiza două elemente pornind de la modelul explicat mai jos:
Rândul 1: Începem cu un lănţişor format din două ochiuri. Lucrăm 6 picioruşe simple în al doilea ochi pornind de la croşetă.
Rândul 2: În primele două ochiuri lucrăm câte un picioruş simplu. În al treilea ochi lucrăm câte două picioruşe simple – deci înmulţim. Repetăm până la finalul rîndului. Avem în total 8 picioruşe simple.
Rândurile 3-10: Lucrăm câte un picioruş simplu în fiecare dintre cele 8 ochiuri. Se lucrează în cerc, de aceea este preferabil să marcaţi cu un ceva începutul rândului pentru a nu vă încurca. Sunt 8 rânduri în total. Adăugaţi umplutura (eu am folosit bumbac) şi îndesaţi, fără a deforma însă lucrul.
Rândul 11: În primele două ochiuri lucrăm câte un picioruş simplu, pe următoarele două le lucrăm împreună – adică scădem. Repetăm. La final avem 6 ochiuri.
Rândul 12: Aliniem primul ochi cu ultimul și presăm lucrul, pliindu-l. După aceea creăm încheietura mâinii lucrând trei picioruşe simple care vor închide deschizătura.
Urmează să lucrăm palma şi degetele astfel:
* Realizaţi un lănţişor din trei ochiuri şi lucraţi un punct alunecat în ultimul picioruş din cele trei lucrate la rândul 12.
* Realizaţi un lănţişor din trei ochiuri şi lucraţi un punct alunecat în al doilea ochi de la croşetă, lucraţi un punct alunecat în al treilea ochi de la croşetă şi lucraţi un punct alunecat în următorul ochi (adică al doilea picioruş din cele trei lucrate la rândul 12).
* Realizaţi un lănţişor din trei ochiuri şi lucraţi un punct alunecat în al doilea ochi de la croşetă, lucraţi un punct alunecat în al treilea ochi de la croşetă şi lucraţi un punct alunecat în acelaşi ochi (adică al doilea picioruş din cele trei lucrate la rândul 12).
* Realizaţi un lănţişor din trei ochiuri şi lucraţi un punct alunecat în al doilea ochi de la croşetă, lucraţi un punct alunecat în al treilea ochi de la croşetă şi lucraţi un punct alunecat în următorul ochi (adică primul picioruş din cele trei lucrate la rândul 12).
* Realizaţi un lănţişor din trei ochiuri şi lucraţi un punct alunecat în acelaşi ochi (adică primul picioruş din cele trei lucrate la rândul 12).
Haideţi să asamblăm mâna! Punem aţă în ac (un fir mai gros, nu aţă obişnuită, după cum spuneam la începutul tutorialului). Să aibă cel puţin 7 cm lungime, pusă în două. Înnodaţi la capete.
Treceţi acul prin capătul părţii superioare a mâinii şi, fără a prinde lucrătura scoateţi acul prin deschizătura sau buzunăraşul lucrat anterior.
Trecem acul prin rândul al treilea al părţii inferioare a mâinii, ca în imaginea de mai sus.
Prin buzunăraş introducem acul cu aţă şi tot fără a prinde lucrătura îl trecem prin interiorul părţii superioare a mâinii, urmând să iasă unde se află şi capătul firului.
Trageţi uşor de ambele capete al firului până când partea inferioară a mâinii va intra în buzunăraşul părţii superioare, dar aveţi grijă să nu deformaţi lucrul. Înnodaţi capetele aţei bine, și ascundeţi în lucru.
Mâinile sunt gata! Vă propun să realizăm şi corpul păpuşii:
Rândul 1: Începem cu un lănţişor format din două ochiuri. Lucrăm 6 picioruşe simple în al doilea ochi pornind de la croşetă.
Rândul 2: Înmulţim. Lucrăm câte două picioruşe simple în fiecare dintre cele 6 ochiuri. Avem în total 12 picioruşe simple.
Rândurile 3-6: Lucrăm câte un picioruş simplu în fiecare dintre cele 12 ochiuri. Se lucrează în cerc, de aceea este preferabil să marcaţi cu un ceva începutul rândului pentru a nu vă încurca. Sunt 4 rânduri în total.
Rândul 7: Înmulţim. Lucrăm câte două picioruşe simple în fiecare dintre cele 12 ochiuri. Avem în total 24 picioruşe simple.
Rândul 8: (În primele cinci ochiuri lucrăm câte un picioruş simplu. În următorul ochi lucrăm câte două picioruşe simple – deci înmulţim ). Repetăm ce este în paranteză până la finalul rîndului. Avem în total 28 picioruşe simple.
Rândurile 9-12: Lucrăm câte un picioruş simplu în fiecare dintre cele 28 ochiuri. Se lucrează în cerc, de aceea este preferabil să marcaţi cu un ceva începutul rândului pentru a nu vă încurca. Sunt 4 rânduri în total.
Rândul 13: În primele cinci ochiuri lucrăm câte un picioruş simplu, pe următoarele două le lucrăm împreună – adică scădem. Repetăm până la finalul rîndului. Avem 24 ochiuri.
Rândurile 14-18: Lucrăm câte un picioruş simplu în fiecare dintre cele 24 ochiuri. Se lucrează în cerc, de aceea este preferabil să marcaţi cu un ceva începutul rândului pentru a nu vă încurca. Sunt 5 rânduri în total.
Rândul 19: ( În primul ochi lucrăm un picioruş simplu, în următoarele trei ochiuri vom înmulţi, deci vom lucra câte două picioruşe simple în fiecare din cele trei). Repetăm paşii din paranteză încă o dată. În următoarele 16 ochiuri lucrăm picioruşe simple. Avem 30 ochiuri.
Rândurile 20-24: Lucrăm câte un picioruş simplu în fiecare dintre cele 30 ochiuri. Se lucrează în cerc, de aceea este preferabil să marcaţi cu un ceva începutul rândului pentru a nu vă încurca. Sunt 5 rânduri în total.
Rândul 25: (În primele cinci ochiuri lucrăm câte un picioruş simplu, pe următoarele două le lucrăm împreună – adică scădem.) Repetăm paşii din paranteză încă o dată. În următoarele 16 ochiuri lucrăm picioruşe simple. Avem 28 ochiuri.
Rândul 26: Lucrăm câte un picioruş simplu în fiecare dintre cele 28 ochiuri.
Rândul 27: Lucrăm câte un picioruş simplu în următoarele 16 ochiuri. Umplem corpul cu atenţie să dăm formă spatelui păpuşii.
Aliniem ultimul ochi cu primul și presăm lucrul, pliindu-l. Lucrăm ochiurile care vin faţă în faţă două câte două închizând corpul. Umplem pe măsură ce închidem dacă mai este nevoie.
La final vom avea 14 ochiuri. Nu închideţi lucrul! Continuăm săptămâna viitoare!:)
Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
***
Nota: Acest tutorial este realizat pornind de la modelul creat de Beth Webber, cu acordul acesteia. Nu poate fi copiat, republicat, distribuit şi folosit în scopuri comerciale. Citiţi mai multe amănunte aici.
Disclaimer: The pattern belongs to Beth Webber. I have made this tutorial with her approval, for Revista Atelierul; educational purpose only. Please do not copy, republish or sell.
Tutorial: “Zâna Pădurii – amigurumi (III)” – Revista Atelierul
22 noiembrie
[…] să îl decorăm şi să terminăm de asamblat păpuşa. Primele două episoade le puteţi citi aici şi aici, iar la finalul articolului veţi găsi linkuri către modelul original şi către […]
Tutorial: “Zâna Pădurii – amigurumi (II)” – Revista Atelierul
22 noiembrie
[…] parte a tutorialului amigurumi, la finalul căruia vom face cunoştinţă cu Zâna Pădurii. În primul episod am învăţat să lucrăm şi asamblăm mâinile şi am realizat corpul! Sper că v-a plăcut şi […]
Adriana Alexandru
15 noiembrie
Ce frumooos, felicitari pentru tutorial Rux, foarte bine realizat, imi placeee 🙂
Ruxandra Țețiu
18 noiembrie
Ma bucur ca iti place :).