Croșetează în alb

Distribuie articolul:
Share

Să fie iarnă, să ningă mult, zăpada să ne acopere… Ceaiul să fie fierbinte, cărțile la îndemână și să ningă iar. La mine e necesară și croșeta – și ea la îndemână. Vă propun un model alb, de iarnă, rotund ca un fulg. E un model simplu, ușor de realizat, pe care l-am găsit și eu într-o carte (150 Knit&Crochet Motifs, de Heather Lodinsky). Față de tiparul din carte, am modificat începutul. Trebuie doar să cunoașteți tehnicile de bază: lănțișor, picioruș dublu, punct alunecat și picioruș dublu lucrat prin față.

Eu am lucrat cu fir de bumbac și o croșetă de 2.25.

Începutul – lucrezi un lănțișor cu 6 ochiuri și îl închizi cu punct alunecat ca să formezi un cerc.

R1 – faci lănțișor cu 2 ochiuri (numeri acest lănțișor ca și cum ar fi primul ochi) și croșetezi în cercul format încă 11 ochiuri piciorușe duble; închizi cu punct alunecat în spațiul de la început.

R2 – de acum începi modelul propriu-zis: croșetezi lănțișor cu 2 ochiuri și faci un picioruș dublu lucrat prin față. Urmărește filmul de mai jos ca să vezi exact cum se face – dai firul după croșetă și introduci croșeta pe sub piciorușul lucrat în rândul anterior, faci acolo un ochi, apoi scazi repetat cei doi ochi de pe croșetă (la fel ca la un picioruș dublu). Urmează un picioruș dublu, apoi picioruș dublu lucrat prin față și tot așa. Închei cu punct alunecat în spațiul de la început.

Rândurile următoare – lucrezi câte rânduri dorești, depinzând de cât de mare vrei să fie lucrul. Rândurile următoare se lucrează, în principiu, la fel. Piciorușele duble lucrate prin față vor forma niște linii bine definite ce pornesc din centru și merg spre margine. Între aceste rânduri lucrezi piciorușe duble normale, doar că numărul lor va crește progresiv.

R3 – faci un lănțișor cu 2 ochiuri (îl numeri pe acesta ca un picioruș dublu), croșetezi un picioruș dublu în următorul ochi, apoi un picioruș dublu lucrat prin față; continui cu 2 piciorușe duble și un picioruș dublu lucrat prin față; închei cu punct alunecat în spațiul de la început.

Urmărește filmul de mai jos pentru a vedea cum să lucrezi și acest rând.

R4 – lănțișor cu 2 ochiuri, 2 piciorușe duble, picioruș dublu lucrat prin față; continui cu 3 piciorușe duble și un picioruș dublu lucrat prin față și închei cu punct alunecat în spațiul de la început.

R5 – lănțișor cu 2 ochiuri, 3 piciorușe duble, picioruș dublu lucrat prin față; continui cu 4 piciorușe duble și un picioruș dublu lucrat prin față și închei cu punct alunecat în spațiul de la început.

R6 – lănțișor cu 2 ochiuri, 4 piciorușe duble, picioruș dublu lucrat prin față; continui cu 5 piciorușe duble și un picioruș dublu lucrat prin față și închei cu punct alunecat în spațiul de la început.

Când ai lucrat cât ai dorit, închei cu punct alunecat și ascunzi ața rămasă pe spatele lucrului.

Poți folosi acest model așa cum este ca și suport de pahare. Dacă vei croșeta folosind alte culori, masa ta va arăta rustic și vesel. Dar poți folosi modelul și ca model de bază pentru căciuli, poșete sau coșulețe decorative.

Dacă ai croșetat modelul după acest tutorial sau dacă ai folosit modelul la una dintre creațiile tale, trimite-ne pe adresa [email protected] poze semnate cu watermark și noi le vom publica în secțiunea Creațiile cititorilor.

Ema

Comentarii

RELATED POST

  1. Frumos , ingenios. Apreciez

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share