Iconul Mona Lisei în handmade

Distribuie articolul:
Share

Portretul Mona Lisei devine un element definitoriu al istoriei artei, de care se folosesc artiştii pentru a realiza noi imagini ale acestuia, pentru a-l nega prin noile formule propuse, pentru a-l expune prin suprasaturare. În anul 2008, la Luvru, într-o sală adiacentă celei în care este păstrat tabloul original, Yan Pei Ming prezintă „Funeraliile Mona Lisei”. „Despre ce se vorbeşte în Paris momentan? Despre moarte probabil. Yan Pei Ming a îngropat-o pe Mona Lisa în spatele a cinci panouri la Luvru.”  Marcel Duchamp a realizat Mona Lisa cu mustaţă deoarece cadrul social i-a permis să propună această idee. O “Mona Lisa” musulmană, aidoma celei realizate de Claudio Francia în anul 1977 este o imagine prezentă în societatea europeană a mijlocului secolului al XX-lea. Claudio Francia s-a folosit de imaginea “Mona Lisei” pentru a trage un semnal de alarmă asupra privaţiunilor la care sunt supuse femeile musulmane.

Artizanii în handmade au preluat această imagine în lucrările lor. Astfel, vedem o Mona Lisa realizată din nasturi, o broşă Mona Lisa şi imagini steampunk ale acestui icon.

Monalisa Collage 1

Sursă imagini: 1, 2, 3

Monalisa Collage 2

Sursă imagini: 1, 2, 3

 Sursă imagine reprezentativă

 

Mulţumesc Bo3mia pentru colajele realizate!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

  1. Axis Mundi

    4 februarie

    The Mona Lisa collage necklace can be found here – thanks for featuring it!
    https://www.etsy.com/listing/119789006/mona-lisa-steampunk-collage-mini-shrine

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share