Edgar Degas este un personaj insolit al pictorilor impresionişti, el este un fotograf diletant ce îşi realiza lucrările fotografice în modul în care îşi concepea şi picturile, prefigura vizunea cinematografică de mişcare, imaginea secţionată prin decupaje devenea dinamică şi expresivă.
Personajele redate de Edgar Degas în maniera propusă de arta fotografică nu pozează, nu se simt stingherite de privirea insistentă a pictorului ce încearcă să le surprindă într-un timp redus cât mai multe detalii.
Edgar Degas începe cariera de pictor imitând operele vechilor maeştri, se inspiră din curentul naturalismului. Între 1870-1880, perioada de apogeu a impresionismului, Degas aidoma lui Edouard Manet va fi cuprins de o dorinţă artistică de a crea lucrări ce reproduc firescul, realitatea aleatorie într-o manieră subiectivă. În lucrările sale nu va folosi culorile deschise specifice impresionismului, ci o paletă mult mai închisă aidoma cromatismului stampelor japoneze pe care îl adaptează stilului său.
Degas nu este atras de pictura în aer liber. În puţinele momente în care lucra în plein air, pictura se axa pe redarea atentă, detaliată a chipului personajului surprins. Nu era interesat de a surprinde o impresie a naturii, ci încerca să redea imaginea vieţii contemporane, cu personajele şi atmosfera citadină specifice Franţei secolului al XX-lea. Spre deosebire de gruparea impresioniştilor ce punea accent pe surprinderea unei senzaţii, unei impresii, Degas era incapabil de a prezenta spontaneitatea, el realizând compoziţii ale unor cadre observate îndelung. El picta fără să observe, observa fără să picteze, avea nevoie de multe schiţe pentru a putea reda ulterior în atelierul său imaginea dorită.
Boeriu Mihaela
28 martie
super !!!!!!!!!!!!!