Bună! Tema lunii aprilie este flower power, dacă nu aţi aflat deja. Vă mai amintiţi casetele de bijuterii sau gentuţele din carton rotunde din perioada repectivă?
Erau foarte drăguţ decorate cu diverse colaje cu flori şi alte imagini vesele.
Pentru a face trecerea de la tema precedentă mai uşor şi a vă oferi idei creative care să vă apropie de curentul amintit mai sus, astăzi vom învăţa de la invitata noastră, Teodora Irimia – Artadar cum să pregătim baza în decoupage.
Mai precis cum putem să transformăm un obiect banal (o cutie simplă) într-o amintire plăcută, o „casetă” de bijuterii sau chiar o gentuţă pentru păpuşi sau, de ce nu, o puşculiţă. Iar dacă veţi alege serveţelul potrivit va fi cât se poate de flower power atât la propriu cât şi la figurat.
Tutorial reciclare – Pregătirea pentru decorare a unei cutii de carton pentru brânză topită
Sunt pasionată de decoupage, printre altele, iar când vreau să decorez mă lovesc de-o problemă: nu prea am pe ce lipi şerveţelele. Mi-am cumpărat şerveţele cu tot felul de modele, mi-am cumpărat materiale necesare pentru pregătirea suportului, lipire, decorare şi protecţie, dar foarte puţine blanc-uri pentru decorare. Cum n-am avut decât foarte puţini cumpărători, n-am mai investit şi în baze. Aşa că atunci când vreau să mai consum din şerveţele, caut obiecte prin casă. Am decorat câteva cutii de carton, de la diverse aparate electrice, am decorat CD-uri stricate şi când am văzut cutiile cu triunghiuri de brânză topită (asta după ce cumpărasem materiale pentru decoupage) mi-am zis că ar fi bune de decorat, dacă le sporesc puţin rezistenţa înainte. Până să-mi vină această idee de reciclare am aruncat destule astfel de cutii. Nici nu vreau să mă gândesc…
Vă arăt în continuare cum am pregătit o astfel de cutie. Substanţele şi uneltele le descoperiţi pe parcurs.
1. Cutia, din cea dublă, la care i-am luat sigiliul şi golit conţinutul.
2. Am tăiat zimţurile rămase la desigilarea cutiei.
3. Laterala/circumferinţa cutiei este făcută dintr-un carton subţire, care trebuie întărită. Am măsurat lăţimile capacelor, la exterior şi interior şi am tăiat benzi dintr-un carton de tapet. Puteţi folosi un carton gros.
4. Am început lipirea cu un adeziv vâscos. Am dat adezivul cu pensula, am potrivit banda, am prins cu cleştişori şi am lăsat să se usuce.
5. Am dat cu adeziv şi în locul de întâlnire al benzii cu capacul.
6. Am lipit la fel partea interioară
7. şi banda scurtă pe exteriorul corpului cutiei. De zona unde se întâlnesc cele două capace nu m-am atins. Ea este întărită prin banda din interior.
8. Fâşia aceasta am tăiat-o mai lată decât era pe capac şi a rămas un spaţiu gol ce l-am acoperit cu chit de reparaţii pentru lemn şi zidărie, folosindu-mă de cuţitul de paletă. Dacă nu aveţi aşa ceva, puteţi îndesa chitul cu degetul, ştergând repede ce dă pe afară, cât e moale chitul. După ce se întăreşte va fi greu de îndepărtat. Am dat cu chit şi pe marginea de sus, astupând porii.
9. După ce s-a uscat bine adezivul de pe laterale, am acoperit capacele cu acelaşi chit.
10. După ce s-a uscat chitul de pe capace, am şlefuit asperităţile şi reliefurile prea pronunţate.
11. Cu ajutorul unei pensule de buret, am acoperit capacele cu încă un strat de chit. Această spatulă lasă un astfel de model, mai ţepos dacă-i chitul gros şi din ce în ce mai puţin reliefat dacă chitul se diluează.
12. Am topit crestele cu ajutorul unei pensule din păr de porc aspru, ţinând pensula perpendicular pe suprafaţă şi tamponând mărunt. Puteţi acoperi suprafaţa de la început cu astfel de pensulă, dacă nu aveţi din cea de buret.
13. După uscare am şlefuit iar crestele ascuţite pentru că voi acoperi cu şerveţel şi dacă aş lăsat aşa, la lipire ar fi rămas goluri de aer, sau s-ar fi consumat mult adeziv şi la frecare şerveţelul s-ar fi putut rupe. Dacă doar pictaţi cutia, puteţi lăsa suprafaţa ţepoasă, formând alte modele.
14. Am diluat chitul şi amestecat cu var lavabil de exterior şi pensulat interiorul ce urmează a fi pictat. Am dat mai multe straturi. Dacă vreţi să aplicaţi şerveţel şi la interior, trebuie să grunduiţi cu chit/grund vâscos.
15. Am grunduit cu alb şi exteriorul cutiei.
16. Cutia este gata pregătită pentru decorare.
La primele două cutii, din cele obişnuite, adică înguste, am lipit capacul de corp, am legat un fir trecându-l în fanta dintre cele două capace şi după aceea le-am grunduit şi decorat cu păsărele. Arătau ca nişte globuri plate. După aceea mi-a venit ideea să întăresc laterala cu carton cum v-am arătat aici şi să le decorez şi la interior.
Prima cutie mai lată am transformat-o în obiect decorativ cu două feţe, dar şi cutie de bijuterii şi puşculiţă. Aceasta am lucrat-o special pentru Rux, chiar în ziua când împlinea un număr de ani. Deodată cu aceasta am mai prelucrat şi decorat două cutii înguste. Lucrând la ele m-am gândit să fac un tutorial cu reciclarea acestei cutii pentru brânză topită, dar cum nu pozasem decât începutul şi finalul, am cumpărat o cutie precum prima, dar cu alt model tipărit pe capac, pe care am grunduit-o iar. Pe aceasta am acoperit-o cu arici 🙂
Le-am pozat împreună, pe amândouă feţele. Numai cea din prim-plan este terminată.
Tutorialul îl ofer Revistei Atelierul, în ziua când împlineşte 3 ani. Dacă vă place acest tutorial şi lucraţi ceva asemănător, atunci când vă postaţi lucrarea în blog, ori în altă parte, vă rog să menţionaţi sursa inspiraţiei.
Păstraţi cutiile, daţi-le o nouă înfăţişare şi întrebuinţare. Spor şi multă inspiraţie !
Teodora Irimia, alias Artadar
Îi mulţumim Teodorei pentru tutorialul creat special pentru aniversarea celor 3 ani ai Revistei Atelierul. Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!
Mina Bijuterii
11 iunie
Superbe, felicitari!
Unique Sashes
9 aprilie
Multumim pentru inspiratie! Sunt noua in domeniu si de cand am vazut o cutie decorata cu aceasta tehnica mi-am zis ca trebuie sa incerc si eu. Acum ca am citit articolul stiu si ce trebuie sa imi cumpar, mai ramane sa vedem si tutorialul complet 🙂
Rux Copilarim
20 aprilie
In https://www.revista-atelierul.ro vei mai gasi si alte tutoriale despre si cu decoupage. Sper sa iti placa si sa le gasesti folositoare si pe acelea:)
Ana Maria Drory
5 aprilie
Este minunat tutorialul!
Rux Copilarim
20 aprilie
Ma bucur ca iti place si il gasesti folositor:)