Bună! Luna mai tema principală este „cultura tradiţională românească” dar povestim şi despre lucrări având ca temă Sărbătoarea Paştelui . Mie mi-au plăcut de când mă ştiu obiectele de inspiraţie tradiţională. Când am descoperit lucrările Marianei, realizate din pănuşi, m-am simţit ca în copilărie când intram în magazinele „Artizanat” – adică nu mă mai săturam admirându-le.
Am invitat-o să ne arate şi nouă cum se poate confecţiona un obiect împletit din pănuş şi Mariana a creat un tutorial absolut minunat, pe care îl veţi putea citi mai jos.
Coşuleţ de Paşti (pentru un ou)
Vă voi arăta în acest tutorial cum se împleteşte un coşuleţ pentru Paşti. Vom realiza coşuleţul din pănuşi de porumb, folosind tehnica de împletire prin înnodare.
1.Pentru început alegem pănuşile, le umezim şi apoi le rupem în fâşii late de aproximativ 2 cm. Vom folosi şi o unealtă asemănătoare cu cea din imagine, care se poate improviza, important fiind să aibă ureche, la fel ca un ac.
2. Alegem 5 fâşii pe care le strângem la mijloc cu alte 4-5 fâşii, sub forma unui inel.
3. Acum începem să legăm capetele celor 5 fâşii peste inelul de la mijloc. Următorul nod va fi făcut peste capetele primei fâşii înnodate.
4. După ce am terminat cu cele 5 fâşii, vom introduce câte o fâşie nouă, în rândul deja format.
5. Urmează etapa în care capetele fâşiiilor cu care am lucrat anterior se ţin strâns cu mâna şi deasupra lor se leagă fâşia nou introdusă.
6.De aici, în continuare, se vor adăuga fâşii noi până vom ajunge la dimensiunea dorită, 7 cm, diametrul, pentru coşuleţul nostru.
7. După ce am terminat baza, vom continua folosind aceeaşi tehnică pentru a face marginea coşuleţului. Vom aşeza baza ceeată pe masa de lucru şi capetele rămase vor fi aduse pe marginea bazei, deasupra. Se vor lega în continuare fâşii noi de pănuşi până vom ajunge la o înălţime de 5 cm, pentru coşuleţul nostru..
8. Când am obţinut înălţimea dorită, vom pune capetele rămase pe interior şi le vom lega cu o fâşie nouă de pănuşă.
9. Ultima etapă este aceea în care ornăm, pe exterior, coşuleţul cum ne îndeamnă imaginaţia, iar în interior pregătim un cuib de iarbă (fâşii subţiri de pănuşi colorate) pentru oul ce o să-l aducă iepuraşul.
Îi mulţumesc Marianei pentru tutorialul creat special pentru Revista Atelierul. Sper că v-a plăcut şi vouă şi îl veţi găsi folositor!
Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!
NO COMMENT