Ne pregătim pentru ediţia a doua a Nopţii creatorilor şi designerilor de produs şi astăzi am pregătit un interviu foarte interesant alături de Ioana Trantea, prezentă la prima ediţie prin proiectul său Buzzart (La Obiect). Mi-a făcut plăcere să îi descopăr lucrările – o gamă foarte largă şi veselă.
Vă invit să citiţi interviul şi să ne facem puţin încălzirea, doar… mâine este 1 iunie, să ne jucăm puţin!
Rux: Prima întrebare care se impune este: Cine se află în spatele proiectului „La Obiect”?
Ioana Trantea – La Obiect: Numele meu este Ioana Trantea, sunt arhitectă şi dintotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu materialele textile şi nu numai, mi-a plăcut să mă joc cu stările de bine generate de momentele când faci ce-ţi place.
Îmi este greu să vorbesc doar despre mine. Eu sunt iniţiatoarea proiectului, însă acesta adună sub umbrela sa o serie de artişti şi creatori din diverse domenii. Acum lucrez cu Ana Maria Radu, care este grafician şi ilustrator, dar sunt şi multe alte nume de oameni talentaţi cu care am lucrat şi cu care încep să lucrez pe o multitudine de zone.
La Obiect este un loc de joacă pentru oamenii mari. Ne jucăm cu materiale, culori şi stări, încercând să transmitem cât mai mult şi cât mai direct. Lucrăm obiecte foarte mici sau foarte mari, pentru oameni simpli, coloraţi sau pur şi simplu diferiţi. De la bijuterii de argint şi pietre semipreţioase, gentuţe eco, pernuţe, pufi şi şerpi sau canapele modulare colorate care-ţi înviorează casa şi sunt unice, până la amenajari de apartamente, case, terase … totul este şi poate fi marca La Obiect.
Rux: De ce “La Obiect?” Care este povestea proiectului şi implicit a numelui acestuia?
Ioana Trantea – La Obiect: Am visat întotdeauna la un spaţiu atât virtual cât şi fizic, unde să se adune lucrurile frumoase, făcute de oameni care aleg să îşi trăiască viaţa cu mai mult sens. Un loc în care să găseşti de la servicii la obiecte, mici sau mari, idei şi mai ales schimb de idei. Suntem o comunitate deschisă de creatori, un grup de prieteni care vor să facă lumea din jurul lor mai frumoasă. Numele a venit natural, la o discuţie la Shoni. Se leagă evident de obiecte, dar şi de ideea de lucru util, « la obiect », lucru de care ai nevoie într-un moment anume.
Rux: Cum ai descoperit pasiunea pentru lucrul de mână? Îţi mai aminteşti care au fost primele creaţii realizate ?
Ioana Trantea – La Obiect: Pasiunea cred că există în fiecare din noi. Unii au câte o bunică răbdătoare care îi învaţă să coasă, o mamă talentată, un tată care croieşte şi tot aşa. Apoi vine curiozitatea de a face şi desface bijuteriile vechi, de a recompune în alte stări materia. De la joaca aceasta începi să transformi totul în jur şi la un moment dat te trezeşti arătând oamenilor şi ei încep să îşi dorească obiectele tale, să se bucure când le poartă, începi să înţelegi că transmiţi o stare, nu vinzi un obiect.
Prima pasiune şi primele creaţii s-au legat de bijuteriile de argint, cerceii fiind vedete la numeroase târguri de profil la care am participat atât în Bucureşti cât şi în ţară.
Rux: Cum îţi alegi temele pentru lucrări ? În ce anume găseşti inspiraţie ?
Ioana Trantea – La Obiect: În general îmi place ca materia să-mi dicteze o direcţie. Inspiraţia o găsesc în jur, în oameni, nu ştiu, e greu de spus unde găseşti inspiraţia. E peste tot în jurul nostru, de la oameni, la copaci, la blocuri, la muzica. Totul e inspiraţie.
Rux: În atelierul fiecărui creator se întâmplă ceva amuzant, sau interesant… sau care devine amuzant în timp. Voi aveţi o povestioară de acest gen pe care să o povestiţi cititorilor Revistei ?
Ioana Trantea – La Obiect: Anul trecut am avut atelierul într-un spaţiu unde funcţiona şi un radio online cu studio deschis publicului. Cel mai frumos era că atelierul a devenit şi el deschis, aproape în fiecare seară ne strângeam şi adunarea devenea o şezătoare, fiecare învăţa câte ceva, să monteze o brăţară, să deseneze câte ceva şi nenumărate poveşti s-au spus şi s-au întâmplat în spaţiul respectiv.
Rux: Tema lunii mai în Revista Atelierul este « inspiraţie din culturala tradiţională românească ». Ne puteţi propune câteva creaţii sau proiecte La Obiect care să ilustreze această temă ?
Ioana Trantea – La Obiect: Da, există un proiect La Obiect unde vom lucra cu materiale cu imprimeuri de inspiraţie tradiţională românească, însă ne vom folosi de această temă pentru anumite accente în obiectele pe care le gândim, subiectul şi tema fiind folosite parcă prea din abundenţă în momentul actual.
Rux: Anul trecut La Obiect a fost alături de Revista Atelierul la Noaptea Albă a Creatorilor de Produs. Cum aţi descrie această experienţă şi cum a evoluat proiectul La Obiect în decursul ultimului an ?
Ioana Trantea – La Obiect: Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea de anul trecut, a fost o noapte specială, sper să se repete. În ultimul an am continuat să lucrăm argint, perne şi pufi mari, dar am început şi o serie nouă de bijuterii din plăci de skate reciclate, în cadrul mişcării BeWise Collective Movement.
Rux: Ce ne pregăteşte La Obiect pentru vara fierbinte care bate la uşă ?
Ioana Trantea – La Obiect: În afară de bijuteriile ‘re skate’, vara aceasta remodelăm spaţii exterioare, suntem prezenţi la diverse festivaluri, amenajăm terase, construim poveşti urbane fantastice :).
Pe partea de bijuterii continuăm cu animaluţele din argint şi cerceii fantezie.
Rux: Ce sfat le-aţi da creatorilor de handmade aflaţi la început de drum?
La Obiect: Să fie deschişi şi şă nu facă asta pentru bani :).
Îi mulțumesc Ioanei pentru că a răspuns invitației noastre şi vă invit să îi vizitați creaţiile aici: La Obiect .
Fotografiile publicate în acest articol aparțin Ioana Trantea – La Obiect și au fost publicate cu acordul ei.
NO COMMENT