READING

Mândra Chic „… inspiraţia vine din jur...

Mândra Chic „… inspiraţia vine din jurul nostru …”

Mândra Chic
Distribuie articolul:
Share

Mi-a plăcut întotdeauna să descopăr „frânturi” din trecut, lucrate de mână. Îmi amintesc cum priveam ca pe o comoară cusăturile de „zestre” şi cum am învăţat apoi să lucrez şi eu şi să le preţuiesc şi mai mult. Invitata noastră de astăzi a creat şi se ocupă de un proiect cu totul special. Un proiect plin de basm, de viaţă şi bogăţie. Vă invit să aflaţi mai multe despre Mândra Chic de la Alina Zară.

Rux : Cine se află în spatele proiectului Mândra Chic ?

Alina Zară :Mândra Chic e un proiect în spatele căruia se află Mama Ruţă, bunica mea, care era un specialist desăvârşit când venea vorba de mânuirea războiului de ţesut, a suveicii (pe care acum i-am trimis-o prin lume, în călătorie, în cadrul unui proiect personal de suflet www.suveicachicd10.blogspot.com) descifrarea şi scrierea modelelor vechi sau alegerea cu grijă şi responsabilitate a modelelor noi, fusion. Apoi am preluat eu povestea ei şi o duc mai departe cum mă pricep mai bine…

Mândra Chic

Rux : Cum a apărut proiectul şi de ce aţi ales această denumire pentru el ?

Alina Zară : Proiectul a apărut pur şi simplu. Fără strategie de marketing sau manual de brand. El a crescut firesc prin tot ce se  aduna în jurul lui, prin toţi cei care au rezonat cu el. O mătuşă bătrână a găsit într-o duminică după masa un Vogue de-al meu. Îl răsfoia fascinată, se minuna de doamnele despuiate de pe acolo, de outfiturile lor, de cuvintele din revistă şi punea întrebări sfredelitoare. I-am povestit, cum m-am priceput mai bine, despre trenduri, materiale, campanii de PR, colecţii, defilări, must have uri, festivaluri, accesorii, liste de aşteptări şi preţurile marilor branduri, nebunia cu ţoalele de firmă, customizare, tendinţe, despre cum face haina pe om şi omul pe haină, imagine ori kitsch! La o singură întrebare n-am putut să-i răspund satisfăcător:  „Cu ce-s mai buni eştia ca mine, care cresc oi, le torc lâna, îmi ţes materialul, cos ii, şurţe, trăisti, croşetez, fac ciucuri şi dantele de când aveam 10 ani? Cu migală, cu rost şi cu dichis, nu să mă aflu în treabă. De ce o rochie, care nu-i cu nimic mai bună ca ia asta pe care o am pe mine, face cât maşina lu fi-miu?”

Mândra Chic

A fost începutul „Mândrei chic”! Sau poate că începutul a fost când Mama Ruţă mă punea să îi traduc mesajele străine de pe tricourile pe care le aveam pe mine şi mă întreba dacă le port în cunoştinţă de cauză, cum purta ea ia pe care ştia ce înseamnă fiecare semn cusut sau ţesut.

Mândra Chic

Mândra Chic este iubita ori femeia dichisită (iubitul sau bărbatul fercheş). Localitatea din Ţara Făgăraşului. Adjectivul acela frumos din limba română (înţelept, prudent, falnic, frumos, care are are un sentiment de demnitate, de nobilă încredere în calităţile autentice ale sale şi ale neamului său). Mândra este, iată, brandul fashion- chic, cu ajutorul căruia trimitem poveştile noastre în lume.

Mândra Chic

Rux : Cum este primită combinaţia nou – vechi (tradiţional) în lumea satului ? Dar de către tinerii orăşeni ?

Alina Zară : În lumea satului combinaţia asta este similară cu un soi de revoluţie! Dacă ştii să o faci asumat, deştept, cu un discurs bun, e acceptată, dacă nu, e privită aproape ca un sacrilegiu! Pentru că femeile noastre ştiu perfect rostul fiecărei piese vestimentare, fiecărui semn ţesut ori cusut pe ii, a fiecărui şir de mărgele ori paiete, a fiecărei culori. Înţelesurile astea se pierd în marea civilizare şi globalizare. Devenim fără sens iar poziţia lor de „luptă” este extrem de corectă! Însă ele sunt dispuse să asculte, să înţeleagă, să accepte faptul că, de exemplu purtăm ia cu jeanşi şi teneşi! Dar trebuie să le pregătim pentru asta ! Sau pentru felul în care recuperăm bucăţele din materiale compromise şi le reinterpretăm pe ceea ce se poartă mult mai uşor, mai des şi mai universal : tricoul!

Mândra Chic

La oraş e mai simplu! Oamenii educaţi primesc cu bucurie şi fac diferenţa între produse autentice şi kitchsuri create în masă, în China, din plastic, care imită într-un fel aproape sinistru cultura noastră populară autentică. Şi, din păcate, deşi ar trebui să ne bucure acest trend de „back to the roots”, în realitate este o mare capcană. Putem cădea în derizoriu şi riscăm să ducem mai departe un mesaj incorect de românism!

Mândra Chic

Rux : Cum se naşte o colecţie Mândra Chic? Ce anume vă inspiră când alegeţi o anumită temă, anumite obiecte pentru respectiva colecţie ?

Alina Zară :  Oamenii, locurile, lucrurile, sunt cea mai mare inspiraţie. Felul în care vorbesc sau se poartă, declanşează o stare care te duce spre o poveste nouă de atelier! În zonă există, încă, femei care ţes, cos, inventează modele, reinventează şi customizează outfituri in modul cel mai autentic si interesant cu putinţă. Simple, corecte, insufleţite şi pline de imaginaţie.

Mândra Chic

Peste românescul pur al creaţiei lor au şi inspiraţia fină, săsească, mongolă, ungurească. Mai citim împreună „literatură de specialitate”, ne sfătuim cu oamenii importanţi de fashion de la noi, cu specialişti etnografi, folclorişti, arhitecţi. Dar inspiraţia vine din jurul nostru, din ceea ce găsim în cadrul campaniei de reciclare si reinterpretare „cu stil” a ceea ce se află în jurul nostru prin dulapuri, lăzi de zestre, ateliere, poduri şi geamantane vechi, în curte, în grădină ori pe câmp sau în uliţa mare. Intenţionăm, fără pretenţii de absolut, să transformăm spaţiul nostru într-unul al creaţiei, în care arta modernă şi designul contemporan să se contopească armonios cu elemente autentice, tradiţionale, punându-se reciproc în valoare, uneori chiar prin contrast.

Mândra Chic Mândra Chic

Rux : Am admirat pe lângă colecţiile cu tricouri şi alte colecţii – perniţe, săculeţi, dar și mândruţe. Ce ne puteţi povesti despre ele ?

Alina Zară : Lucruşoarele noastre au luat naştere din dorinţa de a avea ce face cadou celor care încep să ne treacă pragul tot mai des şi în număr din ce în ce mai mare! Industria de suveniruri şi produse autentice este la pământ în România, de aceea ne-am creat noi propria linie de lucruşoare speciale, inspirate de ceea ce ne-a fost mereu la îndemână.

Mândra Chic Mândra Chic

Rux  În atelier se întâmplă multe lucruri interesante sau hazlii. Iar pe vremuri şezătorile erau şi prilej de povestit. Am vrea să citim şi noi despre o întâmplare amuzantă sau o poveste cusută la voi în atelier.

Alina Zară : Povestea unui tricou pote începe într-un pod unde descoperi o batistă veche, continuă în curtea în care te afli la vânătoare de comori, cu bătrânica ce încercă să îşi aducă aminte ce e cu bucata aia veche de pânză pe care nu mai dădea nimeni doi bani. Apoi ajunge la Elisabeta care o spală, o pune la albit pe prund, o dichiseşte, o repară. După care Aurelia o calcă şi o pregăteşte spre a fi prinsă de tricou! Urmează rugăciunea, pentru a pune temelie bună lucrului nostru, aşa cum făceau bunicele înainte de a-şi coase ia.

Mândra Chic

Evident urmează episodul în care copilele îşi dau cu părerea vis-à-vis de ce text ar merge asociat cu bucata de pânză aflată pe masa de lucru. Apoi se coas şi aici se mai naşte o poveste, legată de felul de a fi al viitorului posesor! Dacă te chinui mult, se prinde aţa, se destramă firele vechi, femeile noastre garantează că o să avem un client sâcâit! Iar noi urmărim această previziune şi, în majoritatea cazurilor, se adevereşte! Ni s-a întâmplat rar să ne chinuie un tricou. Dar de fiecare dată clientul a fost extrem de mofturos, neînţelegător şi fără respect faţă de povestea noastră! De fiecare dată am zâmbit, aducându-ne aminte de ce ne-au prezis bunicile şi am făcut tricoul cadou! E un soi ardelenesc de customer service. La polul opus există zecile de oameni care cumpără Tricoul Fain, îl poartă peste tot prin lume şi ne scriu cărţi poştale sau e mail-uri absolut înduioşătoare. Mai sunt şi reportajele pozitive de la televizor, din revistele de fashion sau de pe blogurile de specialitate. Toate acestea ne bucură şi ne fac să mergem mai departe cu încredere şi asumat.

Mândra Chic

Rux: Care ar fi 3 propuneri de creaţii Mândra Chic pe tema inspiraţia tradiţională în creaţiile de autor pentru cititorii Revistei ?

Alina Zară : Absolut fiecare piesă a noastră are o poveste – indiferent că e vorba de locul în care am găsit pânza sau de momentul ori personalitatea celui care a generat crearea unuia sau altuia dintre produsele noastre. Sunt oameni care ne trimit bucăţele de ţesături speciale, din lăzile lor de zestre sau oameni care cumpără la licitaţie o bucată de pânză foarte veche din India şi pe care o doresc aranjată de noi, pentru a fi în povestea noastră într-un mix de culturi şi civilizaţii. Absolut fiecare obiect în parte e unic şi special pentru noi! Vă lăsăm să alegeţi singuri, la nivel vizual, ceva din colecţiile noastre pentru a întocmi acest top 3. 🙂

Mândra Chic Mândra Chic Mândra Chic

Rux : Ce pregăteşte Mândra Chic pentru sezonul estival ?

Alina Zară : Tocmai am lansat colecţia „Tricoul cu Tricolor”, care este un proiect social, realizat împreună cu arhitectul Ioana Corduneanu de la Semne Cusute. Peste vară vom continua să „vânăm” pânze preţioase, aruncate prin te miri ce cotloane uitate!

Mândra Chic Mândra Chic

Rux : Aveţi un sfat pentru cititorii Revistei care sunt la început de drum în ceea ce priveşte lucrul de mână ?

Alina Zară : Nu suntem în măsură să dăm sfaturi. Noi nu suntem designeri, folosim doar nişte display-uri chic pentru  a transmite povestea pânzei mai departe! Cred că cel mai important este să se apuce de lucru doar dacă cred cu adevărat în ceea ce fac! Mai departe totul se va lega aproape miraculos!

Mândra Chic

Îi mulțumesc Alinei pentru că a răspuns invitației noastre şi vă invit să  vizitați un proiect de poveste, atât la propriu cât şi la figurat: Mândra Chic.

Fotografiile publicate în acest articol sunt realizate de Mihai Sin și aparțin Alinei Zară – Mândra Chic fiind publicate cu acordul ei.

Comentarii

RELATED POST

  1. Cat de simpatice pot fi tricourile!!!

  2. Foarte frumoasa ideea si tricourile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share