Voi începe prin a spune că Glitterish e primul cuvânt care mi-a venit în minte pentru a descrie acest mic şi simplu tutorial. Este o idee ce mi-a venit trecând pe lângă un magazin cu cosmetice şi farduri, unde am văzut glitter sau mai pe româneşte – sclipici şi imediat mi-a venit ideea să fac ceva cu el. Cum aveam o sticluţă de fimo lichid începută care zăcea fără rost, am zis să încerc. Zis şi făcut! Rezultatul este spectaculos, tehnica este uşoară, dar necesită un pic de răbdare.Materialele necesare pentru a realiza o bijuterie Glitterish sunt:[starlist]
- Fimo lichid – Eu folosesc varianta lichidă de la producătorul Stadler, marca Fimo. Acelaşi produs este realizat şi de alte firme din domeniu (Sculpey, Donna Kato, etc), dar nefiind testate de mine nu pot să am o părere.
- Glitter/Sclipici – Există în diverse forme, eu am găsit un set de 10 sticluţe, diverse culori, la un preţ foarte bun.
- Diverse baze metalice, suport de cabochon sau cum s-or mai numi acest gen de accesorii metalice.
- Pensule, foaie de calc.
- Lac pentru finisare. Este opțional, dar cum Fimo lichid după coacere tinde să aibă un aspect cauciucat, vi-l recomand pentru puţin luciu.[/starlist]
Tehnica este foarte uşoară.Dificultatea constă în faptul că Fimo lichid face foarte uşor bule de aer, atât la aplicare, dar mai ales în timpul coacerii. De aceea, vă sfătuiesc să amestecaţi uşor cu pensula, să eliminaţi bulele de aer vizibile cu un ac, înainte de coacere.
Se ia o bucată de hârtie de calc – fiind lucioasă nu riscăm ca fimo lichid să fie absorbit – se pune o cantitate mică de sclipici, peste care se toarnă Fimo lichid. Se amestecă cu pensula pentru omogenizare. Puteţi amesteca diverse culori de sclipici, efectul final fiind foarte interesant.
Se ia forma metalica și se aşează pe masa de lucru. Se „toarnă” cu ajutorul pensulei amestecul sclipicios şi se aşează în formă până când se obţine un aspect uniform şi fără bule de aer. Se introduce în cuptor şi se coace conform instrucţiunilor de pe ambalaj. După coacere şi răcire se verifică calitatea obţinută. În cazul în care nu sunteţi mulţumiţi de rezultat, fimo lichid copt se poate desprinde destul de uşor din formă cu o unealtă ascuţită, fiind cauciucat. Dacă vă place rezultatul, în funcţie de preferinţe, se lăcuieşte şi finalizează bijuteria.
Sper că v-a plăcut ideea mea și m-aş bucura dacă aţi folosi-o. Mai jos puteţi vedea câteva bijuterii realizate de mine folosind această tehnică. Sper să vă placă şi să vă dea idei!
Atelierul "Grădina cu fluturi"
6 septembrie
Foarte drăguț efectul în degrade. Ai putea încerca mai multe nuanțe în degrade și tehnici de marmorare. Ar ieși efecte faine. Felicitări pentru tutorial!