Daniela Mocanu, o fată extrem de talentată și frumoasă, s-a născut la Chișinău într-o familie de artiști în care tatăl este profesor de pictură și membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, iar mama folcloristă la Academia de Ştiinţe şi cântăreaţă de muzică folk.
A învățat de mică să vadă lumea într-un mod mai profund și în mai multe culori. Își exprimă trăirile și emoțiile așa cum sunt și apreciază frumosul . Am cunsocut-o personal cu câțiva ani în urmă și am rămas de-a dreptul impresionată de felul ei de-a fi și de tot ceea ce face. Pe cât de simplă pare la prima vedere, pe atât de adâncă și misterioasă este. A fost și este una dintre primii artiști de bijuterii handmade din Moldova care a adus pe piață un produs personalizat, demn de admirat și purtat, iar ceea ce crează o reprezintă.
Bună Daniela, cum e să fii crescută și educată de părinți care sunt artiști?
E frumos. : ) Am avut fericita ocazie să mi se cultive în suflet valorile artistice de când eram mică, valori pe care le păstrez și le dezvolt prin tot ceea ce fac și azi . Cred că am avut întotdeauna și o doză mai mare de libertate.
Când ai înțeles că ești și tu un artist ca și ei?
Am realizat asta pe parcurs, activitățile pe care le realizam cu cea mai mare pasiune erau cele creative. La început hotărâsem să fac o facultate într-un domeniu mai pragmatic, economie de exemplu. Am absolvit facultatea, însă am revenit la ceea ce-mi place să fac cel mai mult.
Care este mediul tău preferat de activitate? De ce? Cum, unde sau de la cine ai învațat să-l practici?
Există mai multe domenii artistice în care activez: mă pasionează mult machiajul artistic și hair-stylingul însă o pasiune veșnică de-a mea rămâne a fi mărgelitul – confecționez bijuterii de vreo 8 ani, cred. Am și un site creat recent www.bymocanu.com. Pictura este o activitate pe care mi-o permit doar atunci când am mult timp liber. Toate acestea împreună mă ajută să mă exprim, în ele se regăsește toata energia mea pozitivă și creativă.
Care este lecția cea mai importantă pe care ai învățat-o de-a lungul carierei tale de până acum?
Lecția cea mai dură a fost să realizez că în artă nu poți să-ți protejezi întru totul creația și trebuie să accepți trista realitate că cineva ar putea să-ți fure ideile, să se inspire sau chiar să te copieze. Este inevitabil. Trebuie să fii întotdeauna mai bun și să vii cu ceva nou, asta e unica soluție dacă vrei să rămâi pe val.
Care este partea cea mai grea în a fi un artist astăzi?
E greu să vii întotdeauna cu ceva nou și să fii inspirat non-stop. Asta pentru că de obicei, muza vine când vrea ea : ). O altă latură nespus de delicată în artă este promovarea creației. E foarte greu să te faci cunoscut (mai ales în străinătate) într-o avalanșă de creații diverse, colorate, ce țin de culturi diferite. Din păcate, azi contează mai mult chiar cum te promovezi decât rezultatul creației tale.
Sunt artiști pe care îi admiri, în afară de părinții tai bineînțeles? De ce?
Am câțiva pictori preferați : Van Gogh, Gauguin, Klimt. Îmi plac pentru energia pozitivă pe care o emană lucrările lor.
De unde te inspiri?
Mă inspir de peste tot și de oriunde: reviste sau site-uri, expoziții de artă, combinația de culori pe care am văzut-o în ținutele amicelor mele poate și ea să mă inspire.
Ai avut vreodată crize de creație? Dacă da spune-mi te rog cum te automotivezi să creezi mai departe?
Nu cred că am nevoie să mă automotivez ca să reîncep să creez. După o perioadă de stres, când nu mai am inspirație, las totul deoparte și revin singură după ce totul a trecut. Inspirația și motivația vin de la sine.
Dacă ai avea o putere nemărginită, care ar fi aceasta și de ce?
Risc să semăn cu pretendentele la titlul de miss world prin afirmația asta, dar dacă aș avea putere nemarginită mi-aș dori să opresc violența și suferința pe pământ.
Ce școală de artă ai alege și ce altă tehnică de handmade ai învăța, dacă ai primi o bursă pentru un an de zile?
Aș face școală de pictură și desen.
Ce sfat dai artiștilor în curs de dezvoltare?
Să nu-și piardă inspirația niciodată și să fie optimiști, dar și foarte insistenți. Cu modestia nu reușești să realizezi prea multe în zilele noastre.
Îți mulțumesc pentru acest interviu Daniela. Îți doresc multă inspirație și zile frumoase și sper să primesc în curînd de la tine o invitație la o expoziție de artă semnată “ by Mocanu” . : )
Mersi frumos și vouă! Vă invit cu plăcere la următoarea mea expoziție.
Interviu realizat de Gaby Galamaga
Fotografii preluate de pe : https://www.facebook.com/ByMocanu
NO COMMENT