READING

Pirogravura – arta decorării lemnului

Pirogravura – arta decorării lemnului

Distribuie articolul:
Share

Luna februarie, pentru revista Atelierul, e luna tradițiilor și a iubirii. Așa că vreau să vă prezint, în cadrul seriei Cutia cu unelte , o unealtă folosită în mod tradițional în decorarea lemnului: stiloul de pirogravură.

Tehnica:

Pirogravura (de la grecescul pyros = foc și graphos = scriere)  este arta decorării lemnului, dar și a altor materiale (plută, piele, os) prin ardere cu un vârf de metal înroșit în foc. Aceasta este tehnica de bază, folosită de-a lungul timpului de egipteni și unele triburi africane. Tehnica a fost cunoscută și în China, unde se numea „broderie cu acul de foc”. În România, dar și în alte părți ale Europei, pirogravura este cunoscută ca artă populară.

pirogravura

Unealta:

Acum există aparate moderne de pirogravură, electrice, care pot fi împărțite în două categorii, în funcție de vârful stiloului folosit și de temperatura de funcționare:  cele cu vârf de ardere fix și cele cu vârf din nichelină.

Cele din urmă sunt și cele mai complexe, vârful de nichelină este o rezistență electrică și se încălzește la trecerea curentului. Temperatura la care operează aceste stilouri poate fi reglată, pentru a obține urme de ardere mai mult sau mai puțin intense și a crea efectul de umbră. La unele stilouri, reglarea temperaturii se poate face prin schimbarea grosimii vârfului de nichelină, altele sunt prevăzute cu un buton de reglare a temperaturii. Cu ajutorul acestor stilouri se pot grava adevărate tablouri în lemn.

Stilourile cu vârf de ardere fix funcționează la o temperatură constantă. Pentru a varia intensitatea culorii arse și adâncimea modelului, „penița” se mișcă mai repede sau mai încet sau se trece de mai multe ori prin același loc. Cred că acest tip de stilou este perfect pentru începătorii într-ale pirogravurii și pentru decorațiuni simple.

Mi-am achiziționat recent un astfel de stilou și am realizat primele experimente. Pe acestea vreau să vi le prezint mai departe.

Stiloul se numește Brenn-Peter’s și e cel mai simplu din această gamă. Se conectează direct în priză (cablul e cam scurt dar un prelungitor rezolvă problema) și are o putere de 26W. Atinge în 3 minute temperatura de 450°C.

stilou_pirogravura

  1. 1. vârfuri de ardere – acestea sunt de obicei din alamă și au diferite modele, de la cercuri, puncte și linii până la forme geometrice, cifre și litere. Se prind ușor de (2) elementul de încălzire, printr-un șurub. Prin ardere își schimbă culoarea. Atenție: nu le manevrați cât sunt fierbinți și neapărat scoateți stiloul din priză înainte de a le schimba.
  2. 2. elementul de încălzire – este cel care încălzește vârful de ardere, așadar este foarte fierbinte și nu trebuie atins!
  3. 3. suportul pentru stilou – când nu folosiți stiloul dar acesta nu s-a răcit încă, așezați-l pe suportul metalic, pentru a proteja suprafața de lucru.
  4. 4. mânerul de plută – când pirogravați, apucați stiloul de acest mâner. Este termoizolant și vă va proteja de arsuri atunci când stiloul este încă fierbinte.

La început mi s-a părut cam greoi să desenez ținând stiloul doar de acest mâner de plută, dar cred că depinde foarte mult de stilul vostru de lucru. Eu țin de obicei creionul, stiloul sau pensula foarte aproape de vârf.

Materialele:

În mod tradițional, materialul cel mai des folosit pentru pirogravură este lemnul. Cele mai potrivite sunt esențele de fag, tei și plop, care au o textură uniformă care nu interferează cu modelul desenat. Lemnul trebuie să fie bine șmirgheluit înainte, pentru a avea o suprafață fină, se poate lăcui după ce desenul e terminat.

Eu am avut la îndemână bucăți din crenguțe de mesteacăn și cuburi de lemn (nu știu ce esență). Așa că m-am jucat un pic, iată ce a ieșit:

pirogravura_lemn

  1. 1. medalion 1,5×1 cm, pentru EA, de Valentine’s
  2. 2. pandantiv 2×2 cm, cu cercuri și bule jucăușe, pentru o EA veselă
  3. 3. zaruri pentru EL. Poate organizează o seară de poker sau de „Coloniștii din Catan”

Alte două materiale care se pretează la tehnica pirogravurii sunt pluta și pielea. M-am jucat din nou cu amândouă materialele. Pluta se arde foarte ușor, așa că nu trebuie insistat foarte mult cu vârful de ardere. De asemenea, cred că o plută mai fină (de la un dop de vin poate) ar fi fost mai ușor de decorat. Apoi am încercat să desenez pe niște resturi de piele rămase de la un alt proiect. Am reușit să scriu doar pe pielea cu textura cea mai netedă. Mai apoi am aflat că pentru pirogravură se folosește pielea vopsită în culori deschise – pentru un rezultat mai bun, cu vopsele vegetale – pentru că prin ardere, pielea vopsită chimic emană fumuri toxice.

colaj_pirogravura

  1. 1. solniță care îți spune cât de mult te iubește EL
  2. 2. zgărdiță pentru asistentul blănos din atelier. Dacă refuză să o poarte, se poate transforma într-o brățară chic pentru tine!

Sper că v-am făcut curioși și că veți încerca și voi această tehnică. Eu sigur nu mă voi opri aici, cred că pirogravura poate adăuga niște accente frumoase unei piese decorate cu tehnica șervețelului sau pictate cu acrilice. Iar posibilități sunt nelimitate: rame foto, cutii de lemn pentru bijuterii sau ceai, linguri de lemn, creioane, brelocuri, bijuterii.

Cum zice și colega mea Ramona, dacă doriți să vă prezentăm în paginile revistei o anumită unealtă sau material, dați-ne de știre. Iar dacă ați încercat tehnica pirogravurii, vă aștept să ne povestiți despre experiența voastră în comentarii!

Comentarii

RELATED POST

  1. terestrul

    13 august

    Eu pirogravez de multi ani.Am trei aparate de pirogravat, doua cumparate din comert si unul facut de mine,cu care lucrez cel mai mult.Este foarte simplu de facut un aparat de pirogravat.Iti trebuie doar un transformator de la un aparat cu alimentarea primarului la curent de 220v. Se inlocuieste infasurarea secundarului cu conductor de cupru,de transformator ,cu sectiunea (diametrul)de 2 mm,procurat de la un atelier de bobinaj,iar cand se face infasurarea secundarului se scot mai multe iesiri pentru a asigura mai multe trepte de tensiune ,dupa preferinte.Fiecare iesire se cupleaza la o borna care alimentarea creionului de pirogravat.Marele avantaj al aparatului ce l-am facut este ca am 5 creioane,cu varfuri cu profile diferite ,pe care le pot folosi pe rand,dupe nedcesitate,fara sa inlocuiesc varful incandescent. Am facut vreo 5 aparate pana acum,pe care le-am oferit cadou.

    • vreau si eu un aparat cu 3-5. creioane -contracost !

      • Noi nu vindem creioane de pirogravura, iti recomandam sa te duci la un magazin de bricolaje.

    • insist pentru un asemenea aparat – contra cost !

      • Noi nu avem, nu vindem creioane de pirogravura, iti recomandam sa te duci la un magazin de bricolaje.

    • am verificat ! nu exista asa ceva la magazin de bricolaje .. Raman la varianta D-voastra ” am facut vreo 5 aparate pana acum „

      • Nu avem, nu vindem niciun astfel de aparat. Noi nu suntem distribuitori de materiale sau produse de bricolaj.

  2. miki

    8 ianuarie

    eu as vrea sa decorez un blat de masa cu un model geometric pirogravat,nu am experienta dar cum modelul nu este complicat,cred ca voi reusi,v-as intreba ce aparat sa cumpar la un pret mediu?

  3. Ramona

    12 februarie

    cori, f interesant articolul
    ma bucur ca si tu colaborezi la aceasta rubrica..si sper ca impreuna sa testam si recomandam cat mai multe unelte si materiale

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share