Mic, subțire și aparent fragil – acul este o unealtă nelipsită din orice casă. Deși cei mai mulți dintre noi îl folosim doar când avem de „reparat” haine, acul e versatil, fiind folosit pentru tot felul de tehnici sau materiale.
Cu ocazia noii noastre rubrici Handmade A-Z am descoperit pentru tine istoria acului, câteva tehnici la care este folosit, care sunt caracteristicile unui ac bun, cum să ai grijă de acele tale și povestea frumoasă a Festivalului acelor rupte.
La sfârșitul articolului vei găsi și un PDF care adună toate informațiile importante despre aceste unelte atât de prezente în viața de zi cu zi.
[divider]
Istoria acului
Cel mai vechi ac de cusut are peste 30.000 de ani vechime. Pe atunci acele aveau capul despicat, primele modele cu ureche au apărut în 17.000 îen.
Frigienii inventează broderia în anul 60 en.
În secolul X spaniolii perfecționează tehnica de confecționare a acelor, iar în secolul XIV vânzătorii arabi le distribuie în Orientul mijlociu.
În 1496 Leonardo da Vinci inventează o mașină care ascute ace.
În 1615, în Aachen, Germania, se stabilește standardul de confecționare a acelor. Se taie un fir metalic, se ascut ambele colțuri, se presează mijlocul, se găuresc două urechi pentru ca la sfârșit firul să fie tăiat pe mijloc și transformat în două ace.
Același proces se folosește și astăzi, diferența e că atunci acele erau lucrate manual și costau o mică avere.
În secolul XVIII este inventată croșeta prin trasformarea urechii de ac în cârlig.
În 1845 Elias Howe și Singer inventează mașina de cusut
Materiale folosite pentru confecționarea acelor: os, cupru, argint, aur, bronz, fier, mustăți de porc, ace de arici, lemn sau oțel.
Ace specializate se folosesc pentru cusut, brodat, goblen, quilting, tapițerie, legătorie de carte, confecționat păpuși sau mărgelit. În funcție de grosime și de formă, acestea sunt concepute pentru a lucra cu materiale precum: țesături, piele, fetru sau hârtie.
[divider]
Caracteristicile unui ac de cusut bun:
1. O ureche bine șlefuită
E foarte important ca urechea acului să fie fină la atingere și să nu aibă imprefecțiuni, altfel ar putea agăța, slăbi sau rupe ața.
2. Un vârf puternic
Un ac este bun doar dacă are vârful ascuțit. Acele moderne au vârfurile placate cu crom și sunt destul de puternice pentru a străpunge o placă de oțel.
3. Elasticitate
Un ac bun se va îndoi dacă presezi vârfurile dar va reveni la forma inițială după ce îi dai drumul.
[divider]
Întreținerea acelor
Deși sunt subțiri și mici acele sunt surprinzător de rezistente. Un ac de cusut înfipt drept în vârf poate susține o greutate de 75 Kg fără să se rupă. Asta nu înseamnă totuși că ele n-ar avea nevoie din când în când de puțină dragoste și atenție.
Pentru întreținerea lor se folosește o perniță specială, umplută cu granule de șmirghel și cu un extrior de lână/fetru. Trebuie doar să treci acul de câteva ori prin ea (într-o singură direcție) și va fi ca nou. Această perniță era alăturată pernei de ace în seturile de cusut dar nu mai este atât de mult folosită în prezent, când acele sunt ieftine și ușor de inlocuit.
[divider]
Accesorii:
Degetarul – Îl porți pe degetul mare sau pe arătător atunci când coși pentru a putea împinge mai ușor acul prin material, fără frica de a-ți înțepa degetele.
Înfilator – Îl folosești ca să bagi mai ușor ața în ac. Treci bucla metalică prin urechea acului iar de ea prinzi ața de cusut, tragi bucla înapoi iar ața va fi trecută prin urechea acului.
Perna de ace – E, de cele mai mutle ori, o bilă pufoasă din lână și material textil în care îți poți înțepa liniștită acele, cu siguranța că nu se vor rupe și nici nu vor cădea din perniță.
[divider]
Hari-Kuyo Festivalul acelor rupte
Festivalul acelor rupte – Hari-Kuyo (de la hari = ac și kuyo = ceremonie funerară) se sărbătorește în Japonia pe 8 februarie.
În această zi croitoresele și brodăresele își duc acele rupte la templele Shinto pentru a le onora. În timpul ceremoniei se spun rugăciuni de mulțumire acelor pentru folosirea lor. Astfel energia acului va fi transferată posesoarei, iar aceasta va deveni o croitoreasă mai bună.
În această zi nimeni nu coase.
Dacă vrei să afli mai multe informații deste festivalul Hari-Kuyo și spiritul obiectelor poți citi broșura festivalului aici.
[divider]
Alte informații:
Dacă vrei să afli mai multe despre ace sau cauți un tabel pe dimensiuni și modele de vârfuri îți recomand resursele de aici.
[divider]
[ddownload id=”32061″ style=”button” button=”blue”]
Fără comentarii