Iubesc Mărțișorul și tot ceea ce înseamnă el, în mod tradițional. Îmi place acest ritual al primăverii, menit să ofere protecție, sănătate, iubire. Inițial doar un șnur din lână răsucit în alb și negru, mărțișorul a evoluat până la acel simbol de azi: șnur alb-roșu, cu ciucuri, din mătase, care a devenit ceva mai puțin important decât bijuteria sau medalionul pe care îl decorează. Pentru acest tutorial am păstrat culorile pe care le știm astăzi, dar am pornit de la semnificațiile și tradițiile vechi ale mărțișorului. Demult, femeile legau la încheietura mâinii copiilor acest șnur simplu pentru ca aceștia să fie sănătoși și vioi, gospodarii legau mărțișorul de coarnele vitelor pentru a fi protejate de boli, fetele tinere ofereau un mărțișor celui pe care-l plăceau ca promisiune de iubire. După purtare (primele 9 zile ale lui Martie – zilele Babei, sau uneori toată luna), mărțișorul era legat de crenguțele unui pom înverzit. Tutorialul de astăzi vă prezintă un Mărțișor vestitor de iubire și de primăvară, numai bun de dăruit cuiva drag sau de înfrumusețat propria căsuță.
Avem nevoie de fir roșu și alb (am folosit fir acrilic), o bucată de carton pentru ciucuri, foarfecă și ac cu urechi largi.
Facem apoi doi ciucuri, unul roșu și unul alb: înfășurăm firul pe carton, legam ciucurul la un capăt și tăiem la celălalt. Puteți, dacă doriți, să vă opriți aici; dacă nu, urmează păpușile din fire.
Aceste păpuși din fire sunt extrem de simplu de făcut și un proiect în sine numai bun de făcut cu cei mici în zilele ploioase. Pornind de la ciucurele alb, am lăsat câteva fire pentru păr, pe care le-am „tuns” ceva mai scurt. Am legat apoi tot cu fir alb ceva mai jos de capăt, pentru a forma capul păpușii. Am separat firele care vor forma mâinile, apoi am legat mijlocul. Am legat apoi „coatele”, „genunchii” și celelalte „încheieturi”, apoi am tăiat uniform firele în exces. Pentru păpușa roșie – „domnișoara” – pașii sunt similari dar mai puțini. Diferența este că am lăsat ceva mai multe fire pentru „păr” – pe care l-am împletit într-o coadă simplă, iar piciorușele sunt înlocuite de „fustiță”.
Acum aveți doi omuleți, două păpuși drăgălașe din fire. Mai urmează doar șnurul. Puteți să faceți un șnur croșetat sau răsucit, eu am tăiat 4 fire (2 albe și 2 roșii) de 60 cm, pe care le-am împletit în patru. Pașii pentru împletitul în 4 se pot vedea mai jos.
Mai rămâne doar să prindeți „ciucurii” de șnur și mărțișorul vostru este gata!
Voi pe cine veți bucura cu acest Mărțișor îndrăgostit?
Bijou ChcHandmade Cristina
6 martie
Haa!!! Ceva de genul asta am facut anul asta de martisor 🙂 Au avut mare – mare succes iar eu mi-am amintit cu placere de copilarie, cand le faceam cu bunica mea :))
http://www.pinterest.com/pin/315181673894089261/?fb_action_ids=412061632273422&fb_action_types=pinterestapp%3Apin&fb_ref=315181811330202472%3Ade1578d5aec6497c829f&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
Tetiu Ruxandra
28 februarie
Foarte frumos martisorul Cori!!! 🙂