Am avut onoarea de a realiza un interviu împreună cu Helen Breil. Pentru cei care nu o cunosc, Helen este o artistă canadiancă foarte cunoscută în domeniul lutului polimeric. Cred că toată lumea din această ramură handmade o cunoaște pentru formele inedite şi spectaculoase, mărgelele folded, tutoriale şi multe alte piese de artă.
Conversaţia avută a fost de mare ajutor pentru mine ca şi artist şi sper că va fi la fel şi pentru voi. Admir artiştii talentaţi şi pe cei care reuşesc în acest domeniu şi încerc să descopăr cum au realizat acest lucru. Helen a fost foarte deschisă şi a împărtăşit cu noi păreri şi sfaturi utile. Vă invit să citiţi un interviu interesant şi să admiraţi adevărate piese de artă. Privind pozele primite de la Helen am fost şocată şi am înţeles cât mai am de progresat în acest domeniu până să ating un asemenea nivel. Este un nivel superior de modelare şi vă invit încă o dată să descoperiţi de ce iubesc acest material magic.
Bună Helen! Mulţumesc pentru acest interviu. Te rog spune-ne ceva despre tine.
Sunt o canadiancă care locuieşte în sudul oraşului Ontario. Cariera mea profesională a fost în domeniul IT. Acum sunt propriul meu angajat, muncesc full time pentru afacerea mea cu lut polimeric (texturi, tutoriale, worksop-uri). Nu am o educaţie în domeniul artei şi în general am învăţat singură.
Cum ai descoperit pasiunea pentru handmade? Cum ai descoperit lutul polimeric şi de ce ai continuat să lucrezi cu el?
Numărul din vara 1997 al revistei American Style m-a introdus într-un mediu nou şi minunat al lutului polimeric. În revistă apăreau creaţii ale lui Kathleen Dustin, Elise Winters, Rebecca Zimmerman şi mulţi alţii. Munca lor şi posibilităţile acestui material m-au fascinat şi continuă să mă fascineze şi în această zi. Lutul polimeric este atât de versatil încât nu mă satur niciodată şi sunt de asemenea inspirată continuu de munca altora.
Sunt de-a dreptul obsedată de lutul polimeric!
De ce consideri că oamenii ar trebui să aprecieze bijuteriile din lut polimeric?
Cred că oamenii ar trebui să aprecieze orice bijuterie handmade creată calitativ și cu atenție la detalii, indiferent de materialul folosit.
Cum apreciază canadienii lutul polimeric? Este acest material popular acolo?
Lutul polimeric devine încet, încet din ce în ce mai popular în Canada, dar încă mulţi oameni nu sunt familiarizaţi cu el sau cu ce se poate realiza din acest material.
Ştiu că ai publicat cărţi despre lutul polimeric. Te rog spune-ne ceva despre această activitate. Cum este să fii un scriitor în această lume a handmade-ului?
Am avut articole publicate în multe reviste de profil, am o linie de tutoriale şi am publicat o carte online „Shapes – 25 Inspirational Jewellery Designs in Polymer Clay„. Ador să scriu tutoriale şi mă simt foarte mândră când văd că oamenii sunt inspiraţi de munca mea şi folosesc tehnicile mele.
Ce tip/brand de lut polimeric preferi?
Preferatul meu este lutul polimeric Kato deoarece este puternic şi rezistent şi mai puţin lipicios decât alte branduri. Am avut nevoie recent de un lut mai moale şi am folosit lut Premo.
Care este tehnica ta preferată?
De obicei este tehnica cu care lucrez în acel moment. Este foarte greu să aleg una preferată.
De asemenea eşti faimoasă pentru mărgelele „folded beads”. Te rog spune-ne cum ai descoperit această tehnică.
Am început să dezvolt această tehnică acum mulţi ani şi a fost publicată într-o revistă (Sept 2006 Step-by-Step Beads). Nu-mi amintesc cum am început cu această tehnică. Iubesc să mă joc cu formele şi în general toate ideile mele sunt dezvoltate în acest proces de „joacă”.
Lumea handmade este într-o continuă dezvoltare în România. Ce sfat ai avea pentru noi pentru a reuşi în această lume?
Este o mare competiţie în această piaţă a bijuteriilor, sunt sigură că este foarte dificil ca să reuşeşti. Sfatul meu este să lucrezi mult în a oferi ceva unic şi diferit decât ceilalţi. Trebuie să ieşi în evidenţă, să te remarci cu ceva! Fii sigur că piesele tale sunt de cea mai bună calitate, unice şi au un stil al tău.
Ce sfat ai acorda unui artist la început de drum?
De multe ori mă uit în galeriile cu poze ale multor artiști şi văd câte o piesă WOW. Dar este doar una şi apoi vezi că a trecut la altă tehnică. Sfatul meu este să găsiţi un stil sau tehnică pe care o iubiţi şi rămâneţi concentraţi pe ea o perioadă. Exploraţi-o cu adevărat! Încercaţi diverse modele, continuaţi să îmbunătăţiţi. Creaţi o colecţie cu acest stil. Păstraţi acest stil şi această tehnică până vă săturaţi de ea. Veţi învăţa multe în acest proces şi veţi rămâne cu ceva special pentru voi de care veţi fi mândri şi vă va reprezenta.
Referitor la întrebarea anterioară, ce calităţi ar trebui să aibă orice artist handmade?
Creativitate, răbdare, perseverenţă, simţ de afaceri, cunoştiinţe despre fotografie şi aptitudini de marketing. Dacă vă doriţi o reputaţie ca şi un artist serios mai jos aveţi câteva sugestii:
- Lucraţi la perfecționarea fotografiilor. Calitatea imaginilor este foarte importantă. Oamenii nu pot aprecia cu adevărat munca voastră dacă nu este prezentată corespunzător. Am văzut multe piese frumoase fotografiate prost, şi acest aspect negativ afectează imaginea artistului.
- Prezentaţi doar piesele cele mai reuşite. De fiecare dată când prezentați o piesă de calitate inferioară vă va pune într-o lumină nu tocmai favorabilă şi va afecta negativ imaginea pe care oamenii o au despre munca voastră în ansamblu sau despre portofoliul vostru.
- Folosiţi social media (Facebook, Flickr, etc.) pentru a vă face numele şi munca cunoscute. Puteţi avea cele mai minunate lucrări dar dacă nimeni nu ştie că existați, acest lucru nu e suficient. Nu pueți doar să adăugați un produs pe Etsy sau Dewanda şi să vă aştepați că se va vinde. Marketing-ul consumă mult timp şi nu este foarte distractiv, dar este foarte important dacă vreți să reuşiți să vindeți produsele voastre. Trebuie să ajungeți cunoscuți în comunitate şi să vă poziţionați ca şi artiști şi să sperați că veți vinde produsele la un preţ ce va reflecta calităţile şi talentul vostru. Altfel veți fi văzuți ca cineva care face asta doar ca hobby şi veți fi forţat să vindeți produsele la un preţ foarte scăzut.
NO COMMENT