Astăzi vă prezentăm episodul trei din seria articolelor despre goblenuri. Vă invităm să descoperiți mai jos diferențele dintre un goblen imprimat și unul cu diagramă prezentate de Elena. (Primele două episoade le găsiți aici și aici)
Dragi iubitori ai lumii handmade, în acest articol o să vă prezint diferențele dintre un goblen cusut după diagrame și un goblen realizat după o imagine imprimată pe pânză. Fiecare dintre cele două tipuri de goblenuri are avantajele și dezavantajele lui.
Voi începe prin a evidenția avantajul principal al goblenurilor imprimate, și anume dificultatea redusă în realizarea acestora, această dificultate redusă este dată de numărul redus de culori și de contrastul vizual dintre acestea. Majoritatea goblenurilor imprimate conțin nuanțe care pot fi deosebite ușor între ele, astfel încât cel care coase goblenul să nu facă greșeli în alegerea ațelor.
Din complexitatea redusă a goblenurilor imprimate derivă și principalul dezavantaj al acestora, faptul că ele nu pot reproduce imagini complexe, picturi în adevăratul sens al cuvântului, datorită numărului redus de culori. Dacă acestea ar avea mai multe nuanțe apropiate ca și culoare, ochiul uman le-ar deosebi cu mare dificultate și s-ar produce foarte ușor greșeli de coasere care ar afecta într-un mod semnificativ rezultatul final.
Chiar și din punct de vedere tehnic este foarte dificilă realizarea goblenurilor imprimate cu multe culori pentru că ar trebui sincronizat perfect imprimeul de pe pânză cu nuanțele din paleta de culori aleasă.
Eu întotdeauna am fost adepta goblenurilor cu diagramă, numai acestea pot reda picturile complexe și pot reproduce opere de artă în adevăratul sens al cuvântului.
Imaginile prezentate reprezintă porțiuni dintr-un goblen cu 216 culori la care lucrez în acest moment, goblen pe care îl voi prezenta într-un articol viitor.
Practic, diagramele conferă garantia că nu veți alege greșit ațele în timpul procesului de coasere chiar dacă acestea sunt foarte apropiate ca nuanță și locație. Cele mai dificile goblenuri pot avea și zeci de culori pe centimetrul pătrat. Privind doar acel centimetru poate că nu veți înțelege mare lucru, dar privind goblenul complet, veți observa că fiecare punct își are rostul lui.
Un goblen cu diagramă poate fi foarte ușor de realizat sau poate avea o complexitate ridicată la coasere, totul depinde de modelul ales de dumneavoastră și implicit de numărul de culori prezente în goblen.
Vă puteți construi experiența și încrederea în abilitățile de cusător de goblen începând cu goblenuri cu puține culori, după care veți realiza cu ușurință chiar și cele mai complexe goblenuri, adevărate “picturi cu acul”, goblenuri care vor atrage atenția și aprecierea tuturor.
Autoarea articolului este Elena Buzatu de la Set Goblen Romania.
Fără comentarii