READING

Tehnica încondeierii ouălor de Paști

Tehnica încondeierii ouălor de Paști

Distribuie articolul:
Share

Bună, Rucsandra sunt! Cu toții suntem în toiul pregătirilor pentru sărbătorile pascale și cum ouăle vor fi nelipsite de pe mesele noastre, vreau să vă povestesc puțin despre tehnicile folosite în decorarea acestora.

Obiceiul vopsirii ouălor s-a transmis de-a lungul timpului din generație în generație. Fiind încă practicat, însă, la români, acest procedeu s-a transformat în artă prin tehnicile, materialele și motivele utilizate.

Cunoaștem trei tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști, și anume : prin pictură, lipirea mărgelelor după model și încondeierea cu ceară. Cea din urmă metodă este cea mai complicată și necesită multă îndemânare și răbdare.

Încondeierea sau împistritul ouălor este un obicei străvechi în tradiția noastră, acestea reprezentând un element de cultură spirituală specific românesc.

Această artă de încondeiere este practicată în special în Bucovina. Personal, pot să afirm că cele mai frumoase modele le-am văzut realizate de călugării și măicuțele de la mănăstirile bucovinene. Ouăle colorate și decorate în tonuri de albastru, similar celebrului albastru de Voroneț sunt desăvârșite! Evident, doar la Voroneț le-am găsit, unde am și cheltuit o mica avere pe ele 🙂

Spre deosebire de meșterii populari care încondeiază ouăle și după fierbere, pentru a putea fi consumate, la mănăstire, ouăle erau golite în prealabil, având scop strict decorativ. De menționat este faptul că încondeierea oului gol în interior este extrem de dificilă, coaja putând să se spargă în urma presiunii în momentul decorării.

Acestea fiind spuse, să enumerăm uneltele și materialele necesare încondeierii :

  • ceară colorată, menținută în stare lichidă, deasupra unei surse de căldură
  • chisiță – un creion special din lemn, care are în vârf un tub subțire ce permite trecerea cerii lichide
  • model – tematica acestora este foarte variată
  • culori vegetale obținute din plante
  • ouă bineînțeles 🙂
  • și nu în ultimul rând acele atribute umane greu de dobândit: îndemânarea și răbdarea

Ceara este folosită pentru acoperirea porțiunilor care se doresc necolorate, pentru a le umple ulterior cu o altă culoare, în timp ce păstrăm modelul. Atât fierberea inițială, cât și etapele colorării, durează circa 15 minute pentru fiecare procedeu.

Modelele sunt specifice fiecărei zone, fiind concepute pentru a ocupa spațiul restrâns existent pe suprafața oului. Întâlnim în portofoliul popular autohton modele geometrice, florale, zoomorfe sceomorfe, fitomorfe sau cosmomorfe.

Acestea fiind spuse, vă las să vă delectați privirea cu galeria foto.

oua-incondeiate-cu-ceara-albastra-in-relief--traditionale-din-bucovina-1021-1

Sursă imagine

oua-pasti-paste-traditii-vopsite-colorate-pictate-shutterstock_27407071

 Sursă imagine

IMG_0096

 Sursă imagine

101_1503

Sursă imagine

il_570xN.564095136_mx35

Sursă imagine

oua_margele3

 Sursă imagine

oua incondeiate in bucovina

Sursă imagine

Picture24

Sursă imagine

oua-incondeiate-rosii1

Sursă imagine

 Sărbători fericite tuturor !

Dacă vrei să urmărești activitatea mea șîn afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.

Comentarii

După cum îmi place să spun, am o biografie ...pestriță. Am terminat un liceu cu profil de filologie, am urmat ASE, care este la polul opus activității mele din liceu. Am brevet de marinar :)), am lucrat în vânzări, marketing, producție. Sunt designer de produs la Crazy Craft, scriu pentru Atelierul cu cel mai mare drag, am un blog personal unde scriu despre orice îmi vine în minte și am cea mai grea dar frumoasă meserie din lume, solicitantă 24 h din 24: mamă.

RELATED POST

  1. […] Citește articolul scris în exclusivitate pentru Revista Atelierul aici […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share