READING

Quilling – tehnica rulării hârtiei

Quilling – tehnica rulării hârtiei

Distribuie articolul:
Share

Salut, Rucsi sunt! În urmă cu câteva articole, vă vorbeam despre Begona Rentero, care confecționează bijuterii dintr-un mix de fibre naturale și hârtie, finisate special pentru anduranță. Vreau să continui subiectul bijuteriilor hand made din hârtie, aparent fragile, familiarizându-vă cu tehnica quilling.

Am constatat că această tehnică este mai puțin cunoscută și îmbrățișată atât de artizani, cât și de cumpărătorii de hand made. De fapt, nu este bine înțeleasă, de aceea, cei din urmă sunt reticenți în privința produsului finit.

De aceea, vreau sa fac un „serial”, unde voi încerca să clarific toate nelămuririle despre această tehnică și minunățiile rezultate în urma aplicării sale. Poate fi o activitate interactivă, prin intermediul Revistei Atelierul, unde vă voi răspunde la comentariile voastre pe site. Voi explica originea acestei tehnici, instrumentele folosite, forme de bază, tutoriale, lucrari 2D și 3D, vom aveam interviuri cu artiști români și străini. Pe scurt: va fi distractiv și interesant, aplicațiile quilling-ului fiind numeroase și pentru orice vârstă.

Să pornim așadar în călătoria noastră, care are ca destinație minunatul univers hand made 🙂

De-a lungul timpului, această tehnică a avut numeroase denumiri: rularea hârtiei, filigranare, mozaic, quilling. Se spune că avea originea în Egiptul antic, însă a fost recunoscută abia în secolul XVI în lăcașurile de cult din Franța și Italia.

Această tehnică a fost întrebuințată în decorarea obiectelor religioase și a raclelor. După ce înnobilarea acestora era finalizată, urma procedeul de aurire sau argintare, diferența dintre obiectele lucrate în metale prețioase și cele cu quilling era aproape insesizabilă.

Minolta DSC 1650624_orig Minolta DSC 5722711_orig 9139536_orig

Sursă imagini

Ulterior această tehnică s-a răspândit în Anglia și nu în ultimul rând în America, fiind cunoscută și promovată de persoane celebre, cum ar fi Jane Austen – care menționează quillingul în cartea sa „Rațiune și simțire” – sau surorile Bronte.

Quillingul nu era practicat de oamenii de rând. Devenise o artă de care doar tinerele domnișoare de viță nobilă beneficiau, practicanții săi regăsindu-se alături de bijutieri, profesori de arte, croitori, ale căror servicii erau disponibile doar nobililor.

În 1875, William Bemrose, a încercat să introducă această tehnică pe scară largă, tipărind un mic manual și un kit denumit Mozaicon.

În secolul XX, întâlnim două evenimente majore, unde au fost expuse lucrări quilling: 1927 la Londra și 1988 în New York, în cadrul galeriei Florian Papp.

În prezent această tehnică este disponibilă tuturor celor interesați. Din quilling se pot lucra atat miniaturi, cat și lucrări de mari dimensiuni, felicitari, tablouri si bijuterii.

man03 yulia_brodskaya1

Sursa

Miniaturi din hartie

sursa

quilled-flowers

sursa

Dacă vrei să urmărești activitatea mea șîn afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.

Comentarii

După cum îmi place să spun, am o biografie ...pestriță. Am terminat un liceu cu profil de filologie, am urmat ASE, care este la polul opus activității mele din liceu. Am brevet de marinar :)), am lucrat în vânzări, marketing, producție. Sunt designer de produs la Crazy Craft, scriu pentru Atelierul cu cel mai mare drag, am un blog personal unde scriu despre orice îmi vine în minte și am cea mai grea dar frumoasă meserie din lume, solicitantă 24 h din 24: mamă.

RELATED POST

  1. […] Tehnica rulării hârtiei […]

  2. […] special, le face impermeabile și le întăresc, astfel încât sunt rezistente în timp. Din quilling se poate realiza orice tip de accesorii ce pot fi combinate pentru un efect deosebit cu mărgelele […]

  3. […] În lumea minunată a artizanilor autohtoni, am văzut foarte multe tipare și modele de felicitări, dar nimic nu mi se pare mai fabulos decât o felicitare decorată prin quilling. […]

  4. […] Hey, Rucsi sunt și adaug astăzi încă un articol inspirațional la seria dedicată tehnicii quilling. […]

  5. […] În lumea minunată a artizanilor autohtoni, am văzut foarte multe tipare și modele de felicitări, dar nimic nu mi se pare mai fabulos decât o felicitare decorată prin quilling. […]

  6. […] special, le face impermeabile și le întăresc, astfel încât sunt rezistente în timp. Din quilling se pot realiza orice tip de accesorii ce pot fi combinate pentru un efect deosebit cu mărgelele din […]

  7. […] Citește articolul scris în exclusivitate pentru Revista Atelierul aici. […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share