Bună, sunt Rucsandra! Dacă în articolul precedent am trecut în revistă instrumentele si materialele necesare desfășurării tehnicii quilling, astăzi vreau să vă vorbesc puțin despre elementul esențial al acestei arte, și anume, hârtia.
Să punem cărțile pe masă, după cum se spune, și să lămurim împreună acest mister. Este adevărat, că doar pe măsură ce vei experimenta, vei înțelege exact ceea ce explic eu aici, dar eu vreau să te ghidez, să sintetizez informația existentă. Să îți răspund la întrebarea „De ce?” Documente și informații unde ți se spune ce trebuie să faci există deja, însă detaliile au fost eliminate, așa că voi formula eu întrebările în locul vostru și voi face tot posibilul să fiu cât mai explicită. Am lucrat cu hârtia ani de zile și vorbesc din experiență.
Ce folosesc la quilling: hârtie sau carton?
Iată prima chestiune de care m-am lovit în momentul în care am comandat prima dată online. Răspunsul este ferm: doar hârtia. De ce? Pentru că atunci când hârtia ajunge la 200 g/mp – vorbesc despre densitatea ei, asta înseamnă grame/metru pătrat – se consideră carton.
Ce grosime de hârtie folosesc?
Grosimea este pentru profani, noi profesioniștii îi vom spune densitate de acum înainte ! 😉
Cea mai subțire hârtie ce poate fi folosită, fără probleme estetice – franjurări, exfolieri etc – este cea de 80 g/mp. Cu alte cuvinte, cea de xerox. Densitățile cele mai întânite sunt: 80, 100, 130, 160 g/mp.
Orice altă hârtie, cu gramaj mai mare de 160, crapă la rulat, iar efectele vizuale ale lucrării vor fi deplorabile.
Hârtia pretăiată vs coală. De care cumpăr?
Dacă ești la început, optează pentru cea pretaiată. Dacă faci quilling în mod serios, alege coala. Există culori mixate la top, astfel ai și diversitate coloristică și evident, este mai ieftin topul. Poți să cumperi format a4 sau a3.
Ce lățime de ștraif folosesc ?
Pretăiate, sunt disponibile 3 și 5 mm. Spuneam în articolul trecut, că poți folosi și de 1 mm, dacă ai experiență, ies niște detalii – o nebunie! Pentru figurine sau forme florale mai mari, ștraiful va fi mai lat.
Cât de lung trebuie să fie ștraiful?
În funcție de ce format alegi, ai ștraif mai lung sau mai scurt, dar lipirea acestora cap la cap, rezultă în obținerea unui ștraif lung pentru o figurină de dimensiuni mai mari.
Cum aleg hârtia colorată?
Rețineți faptul că vă trebuie hârtie colorată în masă ! Dacă ați cumpărat hârtie colorată obișnuită, în momentul în care o tăiați și rulați formele, acestea vor fi albe sau foarte slab colorate, deoarece interiorul hârtiei a rămas alb, doar fețele acesteia au fost vopsite – în quilling, muchia colii de hârtie dă culoare formelor create. Hârtia de peste 130 g/mp este vopsită astfel pentru un cost mai mic și integrată în kituri. Deci fiți atenți!
Ce fel de hârtie colorată există?
Gama de hârtie colorată este foarte variată, în general, dar pentru că la noi quillingul nu este foarte răspândit, hârtia de foarte bună calitate și în nuanțe foarte frumoase este destul de greu de găsit.
Întâlnim hârtia unicoloră, în nuanțe pastelate sau mai intense, chiar și cea neon (fosforescentă). Găsim hârtie în degradee, chiar dacă este mai puțin întâlnită, efctele vizuale sunt splendide, merită efortul. Nu în ultimul rând, recomand hârtia aurie și argintie. Decorațiile de Craciun sunt fabuloase cu această hârtie. Atenție însă de unde o cumpărați. Când o folosiți, fiind coala vopsită, culoarea rămâne pe mâini și nici nu se lipește cu adeziv obișnuit.
Cum tai coala?
Soluțiile sunt multiple: rigla și cutter, trimmer sau cutter profesional – se găsesc în magazinele foto, de exemplu. Personal, folosesc un tocător de hârtie, este simplu, eficient și ieftin.
Până la următoarea întâlnire, vă urez inspirație și crazy crafting !
Dacă vrei să urmărești activitatea mea și în afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.
HÂRTIA PENTRU QUILLING | Rucsandra Obretin
5 iunie
[…] Citește continuarea articolului scris în exclusivitate pentru Revista Atelierul, aici […]