„Culoarea trebuie să existe întotdeauna pe noi. Nu trebuie să ne fie frică să purtăm culori, fie că sunt pe unghii,pe păr, îmbrăcăminte sau accesorii.” – John Wood
Culorile reprezintă una din cele mai sugestive şi mai puternice forme de comunicare non-verbală, ne pot influenţa în mod pozitiv sau negativ starea de spirit, ilustrează emoţii, sentimente, reacţii, fiecare dintre noi avem o culoare preferată şi ori de câte ori avem ocazia ne cumpărăm haine de acea culoare, ne zugrăvim pereţii, cumpărăm flori şi cadouri dar şi obiecte hand-made care să aibă acea culoare.
Tonuri, nuanţe, tentă, cromatică, pigment, spectru toate sunt noţiuni care definesc culorile, care în sens fizic reprezintă componenta structurală a lumii solare ce se descompune în şase culori principale în ordine naturală: ROGVAIV (care sunt şi culorile curcubeului), iar în sens psiho-fiziologic reprezintă o percepţie vizuală condiţionată de lumină, de calitate, locul, momentul şi timpul în care este emisă direct sau reflectată de suprafaţa obiectelor.
Surse creații: Anamaria Pop, Armura, Nasturi și Buzunare
Există două non-culori: alb şi negru, trei culori primare (care nu se pot obţine amestecând alte culori): roşu, galben şi albastru, trei culori secundare sau binare (rezultă din amestecarea culorilor primare, iar amestecate între ele dau culoarea gri, se neutralizează): portocaliu (sau oranj), verde şi violet şi culori terţiare sau trenare care rezultă din amestecul primarelor cu binarele care sunt mai mult nuanţe în funcţie de culoarea dominantă, de exemplu: galben-verzui sau verde-gălbui, albastru-violet sau violet-albăstrui, roşu-oranj sau oranj-roşiatic, albastru-verzui sau verde-albăstrui, roşu-oranj sau oranj-roşiatic, roşu-violet şi violet-roşiatic. Se spune că din amestecul fizic, pe paletă, al celor trei primare cu cele trei secundare rezultă aproximativ 900 de tente distincte.
Surse creații: 1. Incrafts; 2. Vixy; 3. Zubiju; 4. Etno.Ware; 5. Smaks
Când vine vorba de haine trebuie să ţinem cont de câteva reguli simple şi esenţiale: niciodată la o ţinută să nu avem mai mult de trei nuanţe diferite ale aceleiaşi culori, să nu ne fie teamă să combinăm culori, de exemplu portocaliul merge de minune cu movul, verdele cu rozul, albastrul cu galbenul, însă niciodată să nu combinăm dungi verticale cu dungi orizontale, buline cu carouri, iar dacă nu suntem siguri de culorile alese, oricând putem alege negrul şi albul, este combinaţia care nu dă greş niciodată :D.
Surse creații: 1. Arabela; 2. Nicomade; 3. Slowsupreme; 4. Lida Accessories; 5. Crazy Craft Boutique
Legat de accesorii, dă întodeauna bine să avem şi o bijuterie, o geantă, o eşarfă, un ceas, o cravată , pantofi, o curea pe care să le asortăm la ţinuta pe care o purtăm. Bijuteriile şi accesoriile handmade pot fi o opţiune, mai ales că sunt unicat şi dau culoare şi savoare ţinutei noastre. Iar dacă nu avem o bijuterie sau un accesoriu de aceeaşi culoare ca şi hainele pot fi şi de nuanţe apropiate sau de culori diferite dar care să se asorteze cu culoarea dominantă: de exemplu, la o ţinută de culoare albastră putem purta bijuterii turcoaz, gri sau acvamarin, cu verdele se potriveşte maroul, cu roşul negrul şi portocaliul. Şi să nu uităm niciodată: argintul se potriveşte cu culorile reci ( care amintesc de culoarea şi adâncul apei-albastru, verde, violet cu nuanţele şi tonurile lor) iar aurul cu culorile calde (culori care amintesc de culoarea focului dar şi de căldura solară: roşu, portocaliu, galben cu nuanţele şi tonurile lor).
Surse creații: 1. Larrange; 2. Abru; 3. Ramsmade; 4. Deliciu Mic
Culorile fac parte integrantă din viaţa noastră, nu există zi în care să nu descoperim o nouă culoare sau nuanţă, sunt considerate veritabile talismane pline de forţă vindecătoare, nu degeaba există şi terapia prin culori (cromoterapia) dar ne putem colora existenţa şi încojurându-ne de oameni pe care îi iubim şi care ne iubesc, de lucruri frumoase, de amintiri de neuitat iar acum că a venit luna iunie putem sta la umbra unui tei inspirându-i aroma şi mâncând o îngheţată asezonată cu cireşe şi căpşuni.
– Articol scris de Oana Mateiu; colaje realizate de Bo3mia
Arabela
20 noiembrie
Cate sfaturi utile !!
Merci de includere 🙂