Bună, Rucsi sunt și astăzi vreau să adaug primul interviu la seria dedicată quilling-ului.
O știu pe Manuela de ceva vreme, i-am găsit lucrările pe internet, promovate de persoane pasionate de această tehnică din întreaga lume. Mi-au plăcut foarte mult, lucrarea cu pisica egipteană m-a cucerit total și încercând să aflu mai multe detalii despre artist, am constatat că este chiar din România.
Astăzi, vreau să vă fac și vouă cunoștință cu Manu, care prin acest interviu ne ajută să înțelegem mai bine quillingul.
Spune-ne ceva despre tine. Cum ai ajuns să practici quilling?
Mă numesc Manuela Koosch, am 29 de ani și sunt pasionată de handmade de când îmi aduc aminte. Am descoperit quillingul total întâmplător acum 4 ani. Căutam pe Youtube tutoriale pentru flori origami, când am dat peste un filmuleț cu un colaj cu diverse lucrări quilling. Mi-au plăcut foarte mult, dar mi s-au părut incedibil de complicate și pe moment m-am mulțumit doar să admir creațiile altora. După câteva zile, am început să caut tutoriale și după ce am reușit să îmi improvizez unealta de quilling și să imi tai primele fâșii de hartie, am făcut și primele încercări de al căror rezultat am fost mulțumită. Restul e istorie. 🙂
Cum a fost drumul de la hobby la o mică afacere?
La început, majoritatea lucrărilor mele au fost gândite ca și cadouri pentru prieteni și cunoștințe. Trecerea la o mică afacere s-a făcut în mod natural, după ce mi-am creat blogul și am început să îmi public proiectele. Dorința mea cea mai mare în acest moment este să îmi deschid un magazin online pe cel mai mare site dedicat produselor handmade și astfel voi mai definitiva o latură a micii mele afaceri.
Manuk este deja un brand pentru cunoscători. Ce îți place să creezi cel mai mult? Care sunt comenzile tale frecvente?
Cel mai mult îmi place să lucrez aranjamente florale. Mă inspiră foarte mult natura, tot ce este viu și colorat, dar și oamenii pentru care creez. În sufragerie, care ține loc și de mini atelier de creație, domnește permanent vara, o vară creată de mine din flori de hârtie care nu se usucă niciodată. Cam acestea sunt și comenzile mele cele mai frecvente, fie că este vorba de tablouri înrămate, panouri sau bijuterii, toate au la bază motive florale.
Care este artistul care te inspiră cel mai mult în quilling? De ce?
Îmi este foarte greu să aleg doar un singur artist, dar, dacă trebuie neapărat să o fac, atunci prima persoană care îmi vine în minte este Inna Dorman. Datorită ei pot spune că m-am apucat serios de quilling și m-a făcut să îmi doresc să am neapărat un blog al meu, o platformă prin care să îmi fac cunoscute lucrările și ideile. Mi-a plăcut dintotdeauna stilul ei curat, atenția la detalii și faptul că mereu reușește să vină cu ceva nou care să mă surprindă.
Care este lucrarea ta preferată din propria galerie?
Toate lucrările îmi sunt dragi și nu cred că aș putea să aleg una singură. Fiecăreia în parte i-am dedicat aceeași atenție și pasiune. Chiar dacă acum mă uit la unele proiecte mai vechi și mă gândesc ce aș putea schimba ca să le îmbunătățesc, ele fac parte din traseul evoluției mele și mă reprezintă pe mine într-un moment anume. Am avut câte ceva de invățat din fiecare și de aceea toate sunt la fel de importante.
Cât timp dedici zilnic acestei tehnici?
Dacă am spor, încep să lucrez de dimineața și mă prinde seara fără să îmi dau seama cum a trecut timpul. Dacă nu am spor la răsucit hârtie, asta nu înseamnă că iau pauză, ci timpul trece căutând inspirația în natură sau în cărți, poze pe internet sau desenând schițe pentru proiectele viitoare. Sunt mereu în căutare de idei!
Cum ți se pare că apreciază oamenii această tehnică?
Cei care au încercat la rândul lor să lucreze în această tehnică, chiar și foarte puțin, știu cât este de migăloasă și o apreciază foarte mult. Cei care află de ea pentru prima dată, încep sa fie impresionați mai mult după ce le explic ce anume presupune și de câte ore de muncă este nevoie pentru a crea un tablou. Ce pot spune este că, în general, oamenii apreciază quilllingul, produsele handmade și asta nu poate decât să mă bucure.
Să fii membru Quilling Guild ce inseamnă? Ce oportunități ai?
Am devenit membră a Quilling Guild UK de relativ puțin timp, undeva prin luna noiembrie a anului trecut. Eu personal m-am înscris pentru a cunoaște și alte persoane pasionate de quilling, dar și pentru a obține o acreditare recunoscută oficial. În funcție de vechime, membrii se pot califica pentru unul din cele două nivele de acreditare: de bază, pentru cei care fac parte din Guild de 3 ani și avansat, pentru membrii cu o vechime mai mare de 5 ani. De asemenea, mai există posibilitatea participarii la întâlnirile anuale care se organizează în Marea Britanie, undeva vara, dar și la alte evenimente internaționale și diverse concursuri. Pe cei care sunt interesați îi invit pe pagina oficială a Quilling Guild UK ca să afle mai multe detalii despre cum pot deveni membrii, precum și alte avantaje.
Ce fel de hârtie folosești?
Orice fel de hârtie găsesc! Nu am nici o preferință pentru vreo marcă anume, mă uit în general doar după culori și gramaj. Pentru că eu îmi tai singură fașiile de hârtie, de obicei cumpăr coli în format A4 sau uneori și în format mai mare.
Întrebuințezi instrumentarul standard pentru quilling sau îți place să improvizezi?
Când am început să lucrez, nu am avut nimic din instrumentarul standard. Unealta mea de quilling era o scobitoare, fâșiile de hârtie erau taiete de mine, doar la lipici pot spune că nu am improvizat. Mi-am luat prima mea unealtă adevarată abia acum un an, dar nu o folosesc prea mult. În continuare îmi tai singură benzile de hârtie pentru că in general lucrez cu fașii de 2mm sau 1mm și la noi nu se găsesc în magazine.
Cum ți se pare gama de culori în care se găsește hârtia pe piața autohtonă?
Legat de colile de hârtie, pentru ce nu folosesc fâșii gata tăiate, nu cred să existe culoare pe care să ți-o dorești și să nu o găsești în magazinele de specialitate, în diferite gramaje. Imaginație și inspirație să tot fie ca să le poți folosi pe toate!
Ar fi ceva care să te nemulțumească în această tehnică, din punct de vedere artistic?
Nu există absolut nimic care să mă nemulțumească. Quillingul este o artă incredibil de versatilă și sinceră să fiu, încă nu am ajuns să îi explorez toate posibilitățile. După atâția ani, încă sunt uimită de câte lucruri se pot realiza cu ajutorul unor simple fășii înguste de hârtie.
Ce sfat ai pentru începatorii în quilling care vor să depășescă granițele hobby-ului?
Să fie originali și creativi! Să “fure” în mod elegant, mereu înbunătățind și aducând ceva nou și precizând sursa inspirației, dacă este cazul. Pentru mine cel mai important lucru l-a reprezentat dintotdeauna calitatea produselor. Chiar dacă uneori este nevoie de anumite compromisuri, calitatea nu trebuie niciodată afectată, decoarece este primul lucru pe care oamenii il observă.
Care este direcția potrivită pentru această afacere: contactul personal cu clientul sau internetul?
Pentru mine, până acum cel puțin, de bază a fost internetul. Rețelele sociale și blogul m-au ajutat foarte mult în promovare și dacă internetul nu ar fi existat cu siguranță ar fi fost foarte dificil ca lucrările mele să ajungă sa fie cunoscute, mai ales în afară, de unde sunt majoritatea celor care cumpără de la mine.
Mulțumesc pentru interviu Manuela!
La final vă prezint o mică galerie foto cu creațiile Manuk, ca sursă de frumos și inspirație.
Dacă vrei să urmărești activitatea mea și în afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.
Decorațuni interioare handmade cu mesaj | Revista Atelierul
23 august
[…] sursă […]