READING

Ep.5: Cum trebuie să arate spatele unui goblen

Ep.5: Cum trebuie să arate spatele unui goblen

Distribuie articolul:
Share

Revenim cu un nou articol din seria celor dedicate artei coaserii unui goblen. Articolul este realizat de Elena Buzatu de la Set Goblen Romania.

Dragi iubitori de artă şi de frumos, în acest articol vom discuta despre dosul goblenurilor şi cum ar trebui să arate acesta.

Dosul goblenului trebuie să arate la fel de frumos ca şi faţa goblenului, fără noduri şi fără paşi mai mari de unu sau două puncte. La toate goblenurile, dosul trebuie să se apropie cât mai mult de proiecţia în oglindă a feţei goblenului. La goblenurile care conţin un număr mediu de culori (între 50 şi 100 culori) sunt permise, în unele situaţii, câteva noduleţe minuscule pentru siguranţa ţesăturii. De exemplu atunci când într-un centimetru pătrat există un număr mare de nuanţe diferite, în acest caz începerea şi încheierea aţei ar constitui un păienjeniş de fire suprapuse şi nesigure care ar îngroşa ţesătura şi ar compromite întreaga lucrare.

Față goblen

f1

Spate goblen

s1

Spatele goblenului este important, acesta redă calitatea goblenului şi priceperea goblenistului, însă nu trebuie să exagerăm şi să credem că dosul goblenurilor trebuie să fie la fel de perfect ca şi faţa goblenului, cea mai importantă este faţa goblenului, aceasta trebuie să fie lucrată curat, impecabil, fără nici o greşeală, punctele trebuie perfect aliniate, egale şi cu aceeaşi înclinaţie, astfel încât efectul estetic să fie deplin.

Față goblen

f2

Spate goblen

s2

Dosul unui goblen care conţine un număr mare de culori, peste 100 de nuanţe, poate fi cusut astfel încât acesta să arate identic cu faţa. Acest lucru nu este imposibil, dacă aplicăm metoda de coasere a cercului concentric, metodă care presupune începerea lucrului din mijloc către exterior, această tehnică de coasere este dobândită şi stăpânită de perfecţionişti prin perseverenţă şi spirit de autodepăşire.

Față goblen

f3

Spate goblen

s3

Însă goblenurile realizate folosind această tehnică, necesită o perioadă de coasere îndelungată, această metodă este folosită, mai ales, de cei care îşi doresc înrămarea goblenurilor între două foi de sticlă transparentă, şi expuse astfel încât acestea pot fi privite atât din fată cât şi din spate.

Cu răbdare şi pasiune, pe măsură ce veţi căpăta experientă în lucrul goblenurilor, o să vă fie din ce în ce mai uşor să executaţi goblenuri impecabile atât pe faţă cât şi pe dos, deoarece întotdeauna valoarea unui goblen este dată de execuţia impecabilă a broderiei atât pe fată cât şi pe dos.

Comentarii

RELATED POST

  1. LENUTA PANDA

    25 iunie

    Imi place situl vostru am vrut sa va arat si eu un goblen al meu fata si dos dar….????

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share