Bună, Rucsi sunt!
Ce ai spune dacă am îmbina puţin utilul cu plăcutul şi am merge împreună să ne plimbăm prin toată lumea în studiul tendinţelor din design-ul bijuteriilor?
Ţi s-a întâmplat vreodată să spui că îţi place un accesoriu, dar nu ştii de ce? Înseamnă că te conectezi cu obiectul respectiv. Designul, culorile, forma şi dimensiunile s-au îmbinat într-un mix unic, special conceput pentru tine. Înseamnă că tu şi artizanul aţi avut un moment de conexiune unică, de aceea l-ai cumpărat. Mulţi au admirat obiectul, dar pentru ei, acel ceva, a lipsit. Asta înseamnă handmade şi unicitate de fapt .Tocmai ai descifrat mesajul!!
Spuneam într-un articol că fiecare design imi inspiră ceva diferit, mă teleportează într-o altă dimensiune a spaţiului şi timpului în momentul în care se crează conexiunea. Îmi doresc ca şi tu să simţi acelaşi lucru. Ei bine, dacă Phoenix cântă cu foc „Fată verde cu părul pădure” când văd o bijuterie din lemn, atunci când privesc o bijuterie cu inspiraţie africană, sunt deja în savană, la pândă ! 🙂
Designul african face parte din categoria stilului etnic (popular), însă vreau să îl încadrez în subcategoria stilului tribal alături de designul amerindian și nomad. Nu sunt specialistă în fashion, deci dacă greşesc, mă puteţi corecta, bineînţeles. Dar cred că merită o categorie separată, întrucât civilizațiile tribale au o conexiune specială cu natura în formă brută, aceasta fiind pregnantă în definirea acestor stiluri. Oricum ar fi, vă invit în călătoria de azi, cu destinaţia Africa.
Să porţi o bijuterie etnică este ca şi cum ai purta o lume de cultură şi istorie în cea mai pură formă. Aceasta reflectă moştenirea poporului respectiv prin elementele culturale, religioase, artistice şi spirituale impregnate in design-ul său.
Bijuteriile africane au făcut parte mereu din portul și ţinutele triburilor. În funcţie de zonele din care tribul face parte, metoda de lucru şi materialele variază. La început bijuteriile erau făcute din alamă, apoi materiale preţioase. În funcţie de poziţia socială erau folosite şi pietrele semipreţioase la înnobilarea unei coroane pentru şeful de trib sau colierele imense, dar pregnant în meşteşugărirea acestor accesorii au fost mărgelele de diferite dimensiuni, în culori cât mai stridente. În creaţiile africane sunt foarte folosite mărgelele obţinute din sculptarea oaselor de natură animală, lutul şi pigmenţii naturali din plante. Chiar şi după deteriorare, bijuteriile erau resculptate şi transformate în obiecte de mici dimensiuni, precum inele şi cercei.
Lucrările complexe din mărgele sunt încă folosite ca veşminte corporale pentru protecţie împotriva spiritelor nefaste, haine de nuntă pentru mirese sau protecţii pentru războinici şi diferenţierea statutului social în cadrul triburilor. Sunt purtate de femei, copii şi bărbaţi deopotrivă. Un lucru este cert, toată lumea le poartă, chiar şi pe măsură ce ne depărtăm de triburi şi ne îndreptăm către civilizaţia modernă.
Aici, bijuteriile tribale au un singur scop, să servească drept accesoriu pentru ţinutele moderne, să ne desfete simţul estetic. Coloristica este deosebită, iar dacă o asociem şi cu o amuletă sculptată în abanos, este clar că nu poate proveni decât din Africa. Coliere, cercei, inele, brăţări pentru gleznă, mână sau braţ, centuri, accesorii de pus pe cap toate sunt superbe şi inspiră artizanii de pretutindeni în adaptarea designului tribal cu ajutorul împletiturilor şi a gamei de mărgele obţinute prin tehnologiile moderne, fiind create opere de artă.
Acest stil se poate asocia cu o ţinută light, de vară, în culori puternice. Fără îndoială veţi fi în centrul atenţiei aşa că lăsaţi ordinarul de-o parte, feel the African roar for a change!
inel sculptat în os cu accesoriu din abanos
coliere din fibre si impletituri
Dacă vrei să urmărești activitatea mea și în afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.
NO COMMENT